Vitamine tekort?

Dan zijn deze klachten je waarschijnlijk bekend:

 • vermoeidheid

 • spierpijn

 • bloedarmoede

 • gewrichtspijn

 • huidproblemen

 • problemen met zien

 • geheugenproblemen

 • zwak immuunsysteem

Vitamine tekort

Vitaminen zijn kleine, krachtige stoffen die een enorme impact hebben op onze gezondheid. Ze spelen een essentiële rol bij verschillende lichaamsfuncties en zijn onmisbaar voor het behouden van een optimale gezondheid. Laten we eens duiken in het belang van vitaminen en waarom ze een integraal onderdeel moeten zijn van je dagelijkse voeding.

Welke vitaminen zijn er?

Vitaminen behoren tot de groep van essentiële voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Hoewel ze in kleine hoeveelheden nodig zijn, zijn ze krachtige katalysatoren voor verschillende biochemische reacties die plaatsvinden in ons lichaam.

Sommige vitaminen, zoals vitamine C, spelen een cruciale rol bij het versterken van ons immuunsysteem. Ze helpen het lichaam om zich te verdedigen tegen ziekten en infecties. Een goed functionerend immuunsysteem is de sleutel tot het behouden van een actieve, gezonde levensstijl.

B-vitaminen, zoals B12 en foliumzuur, zijn betrokken bij de omzetting van voedsel in energie. Ze spelen een rol bij het metabolisme van koolhydraten, vetten en eiwitten. Een gezonde energieproductie is van vitaal belang voor dagelijkse activiteiten en optimale prestaties.

Vitaminen zoals A en E zijn essentieel voor een gezonde huid, haar en nagels. Ze bevorderen de celgroei en reparatie, waardoor je een stralende uitstraling behoudt en de tekenen van veroudering vertraagt.

Vitamine D en calcium werken samen om sterke botten en tanden te bevorderen. Ze helpen ook bij de opname van mineralen zoals fosfor en magnesium, die essentieel zijn voor de botdichtheid en -structuur.

Verschillende B-vitaminen, zoals B6, B9 (foliumzuur) en B12, zijn van vitaal belang voor een gezond zenuwstelsel en een optimale cognitieve functie. Ze spelen een rol bij de synthese van neurotransmitters die betrokken zijn bij stemming, concentratie en geheugen.

Vitamine A, C en E fungeren als krachtige antioxidanten. Ze beschermen onze cellen tegen schade door vrije radicalen, wat kan leiden tot veroudering en chronische ziekten.

Vitamine D tekort

Een tekort aan vitamine D is een veelvoorkomend probleem dat wereldwijd invloed heeft op mensen van alle leeftijden. Vitamine D is essentieel voor verschillende lichaamsfuncties, en een tekort kan diverse gezondheidsproblemen veroorzaken. Er zijn diverse oorzaken van een vitamine D tekort:

 1. Beperkte blootstelling aan zonlicht: Vitamine D wordt deels aangemaakt in de huid wanneer deze wordt blootgesteld aan zonlicht. Onvoldoende blootstelling aan de zon, vooral in koude klimaten of bij het dragen van zonnebrandcrème, kan leiden tot een tekort.
 2. Donkere huidskleur: Mensen met een donkere huid hebben meer blootstelling aan zonlicht nodig om voldoende vitamine D aan te maken omdat melanine, het pigment dat de huid zijn kleur geeft, de productie van vitamine D vermindert.
 3. Leeftijd: Naarmate mensen ouder worden, neemt het vermogen van de huid om vitamine D aan te maken af. Oudere volwassenen hebben mogelijk ook minder blootstelling aan zonlicht.
 4. Onvoldoende inname via voeding: Vitamine D komt van nature voor in bepaalde voedingsmiddelen, zoals vette vis en eieren. Een dieet dat arm is aan deze voedingsmiddelen kan bijdragen aan een tekort.
 5. Obesitas: Vitamine D wordt opgeslagen in vetweefsel, dus mensen met overgewicht hebben mogelijk meer vitamine D nodig dan mensen met een gezond gewicht.
 6. Malabsorptieproblemen: Aandoeningen zoals coeliakie, de ziekte van Crohn en bepaalde chirurgische ingrepen kunnen de absorptie van vitamine D in de darmen verminderen.

De behandeling van een vitamine D-tekort omvat vaak het verhogen van de blootstelling aan zonlicht, het aanpassen van het dieet om voedingsmiddelen met vitamine D op te nemen, en in sommige gevallen, het gebruik van supplementen onder begeleiding van een zorgprofessional.

Vitamine B12 tekort

Een tekort aan vitamine B12, ook bekend als cobalamine, is een aandoening die kan optreden wanneer het lichaam onvoldoende hoeveelheden van deze vitamine binnenkrijgt. Vitamine B12 is essentieel voor verschillende lichaamsfuncties, waaronder de vorming van rode bloedcellen, het onderhoud van het zenuwstelsel en de synthese van DNA. Een tekort aan vitamine B12 kan verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken.

De oorzaken van een vitamine B12 tekort zijn onder andere:

 1. Onvoldoende inname: Een dieet dat arm is aan voedingsmiddelen die vitamine B12 bevatten, zoals vlees, vis, eieren en zuivelproducten, kan leiden tot een tekort.
 2. Malabsorptie: Sommige aandoeningen, zoals pernicieuze anemie (een auto-immuunziekte) of darmstoornissen zoals coeliakie, kunnen de absorptie van vitamine B12 verminderen.
 3. Gebrek aan intrinsieke factor: De maag produceert een eiwit genaamd intrinsieke factor, dat essentieel is voor de absorptie van vitamine B12. Een tekort aan intrinsieke factor kan leiden tot verminderde opname van de vitamine.
 4. Oudere leeftijd: Naarmate mensen ouder worden, neemt de productie van maagzuur af, wat de opname van vitamine B12 kan beïnvloeden.
 5. Medicatiegebruik: Sommige medicijnen, zoals protonpompremmers en metformine, kunnen de opname van vitamine B12 verminderen.
 6. Gastric Bypass Chirurgie: Chirurgische ingrepen zoals maagomleidingen kunnen de opname van vitamine B12 in het lichaam beïnvloeden.

De behandeling van een vitamine B12-tekort omvat vaak het aanvullen van de vitamine via injecties of supplementen. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de onderliggende oorzaak van het tekort aan te pakken, zoals malabsorptieproblemen.

Vitamine B6 tekort

Vitamine B6, ook bekend als pyridoxine, is een belangrijke vitamine die betrokken is bij verschillende lichaamsfuncties, zoals de stofwisseling, de vorming van rode bloedcellen en het onderhoud van het zenuwstelsel. Een tekort aan vitamine B6 kan verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken. Enkele mogelijke oorzaken van een vitamine B6 tekort zijn:

 1. Onvoldoende inname: Een dieet dat arm is aan voedingsmiddelen die vitamine B6 bevatten, zoals vlees, vis, noten, zaden en volle granen, kan leiden tot een tekort.
 2. Malabsorptie: Aandoeningen zoals de ziekte van Crohn, coeliakie en andere darmstoornissen kunnen de absorptie van vitamine B6 verminderen.
 3. Medicijngebruik: Sommige medicijnen, zoals anticonvulsiva, kunnen de niveaus van vitamine B6 in het lichaam verminderen.
 4. Alcoholmisbruik: Overmatig alcoholgebruik kan de opname en het metabolisme van vitamine B6 beïnvloeden.
 5. Zwangerschap en Borstvoeding: Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, hebben mogelijk een verhoogde behoefte aan vitamine B6, en een tekort kan optreden als de inname niet voldoende is.

De behandeling van een vitamine B6-tekort omvat vaak het aanvullen van de vitamine via voeding of supplementen onder begeleiding van een zorgprofessional. Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak van het tekort aan te pakken, zoals het verbeteren van de voedingsinname of het behandelen van onderliggende gezondheidsproblemen.

Hoe werken de vitamine testen?

1

Bestel jouw vitamine test voor 15:00 uur online en wij versturen dezelfde dag jouw thuistest naar je op.

2

Neem via de vingerprik methode jouw bloedmonster makkelijk thuis af. Verstuur daarna het materiaal kosteloos naar ons aangesloten laboratorium op.

3

Ontvang jouw persoonlijke vitamine resultaten binnen 2 weken via email. Bij afwijkende waardes is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts.

De vitamine testen uitgelegd in 5 stappen

Vitamines zijn micronutriënten die in kleine hoeveelheden het lichaam binnen komen via voeding en zijn belangrijk in meerdere processen in het lichaam. Zo dragen ze bij aan een gezonde groei en ontwikkeling en dienen ze als energiebron voor het lichaam. Het lichaam kan vitamines niet of onvoldoende zelf aanmaken, en vrijwel alle vitamines worden uit voeding gehaald1,2.

Het is van belang om de juiste hoeveelheid vitamines binnen te krijgen, omdat een vitamine tekort, maar ook een teveel van een bepaalde gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen. De volgende voedingsgroepen bevatten de meeste gevarieerde aantallen in vitamines en zijn dus belangrijk om in het dieet mee te nemen; groente en fruit, granen, melkproducten, peulvruchten, noten en zaden, vis, eieren, kip en rood vlees zonder vet1,2,3.

Vitamines zijn ook co-enzymen. Co-enzymen hebben als doel om ervoor te zorgen dat andere nutriënten hun functie correct kunnen uitvoeren. Zo is vitamine D belangrijk voor de calciumopname in het lichaam en is vitamine C nodig om ijzer op te nemen in de cellen2. Vitamines kunnen worden onderverdeeld in twee groepen; vet-oplosbare vitamines en wateroplosbare vitamines.

Deze vitamines zijn oplosbaar in vet en komen vooral voor in producten die vet bevatten, zoals oliën, vis, vlees, noten en melkproducten3.

Vitamine D(3): (als kopje indien mogelijk)

Vitamine D is een van de weinige vitamines die het lichaam wél zelf kan aanmaken. De huid maakt namelijk vitamine D aan op het moment dat het in aanraking komt met zonlicht1,4. Daarnaast is vitamine D ook uit voeding te halen. Vitamine D is belangrijk voor meerdere lichamelijke processen zoals: groei en behoud van stevige botten, de opname van mineralen, het stimuleren van celgroei en het stimuleren van het immuunsysteem5. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot symptomen zoals pijn aan gewrichten en spieren, krampen of spiertrillingen, overgevoeligheid van tandvlees, lusteloosheid en chronische vermoeidheid. Zeker in de wintermaanden kan het vitamine D gehalte lager zijn.

Vitamine D komt ons lichaam binnen in de vorm van vitamine D3. In het lichaam wordt vitamine D3 in de lever omgezet in 25-hydroxyvitamine D3, ook wel vitamine D (25-OH) genoemd6. Dit metaboliet is functioneert als een pro-hormoon en wordt vervolgens omgezet in zijn actieve vorm; 1,25 dihydroxyamine vitamine D, ook wel vitamine D (1,25-OH2) genoemd. Deze actieve vorm van vitamine D3 stimuleert de opname van calcium en fosfaat uit de darm7.  Artsen en huisartsen meten de vorm vitamine D (25-OH) om de status van vitamine D te bepalen. Dit geeft een overzicht van de reserve voorraad in het lichaam, dus of er een eventueel tekort aanwezig is. De concentratie van deze vorm in het bloed wordt beschouwd als de beste indicator voor de vitamine D-status.

Vitamine E: (als kopje indien mogelijk)

Vitamine E is een antioxidant die het lichaam beschermt tegen oxidatieve stress. Dit is een toestand waarbij bepaalde stoffen aanwezig zijn die cellen en weefsels kunnen beschadigen en zo verschillende lichaamsprocessen kunnen verstoren2,4,8. Daarnaast speelt vitamine E een grote rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en het in stand houden van spierweefsels en andere typen weefselsoorten. Vitamine E is vooral te vinden in plantaardige oliën, margarines, brood, graanproducten, noten, zaden en groente en fruit. Extra vitamine E is te gebruiken bij een vitaminegebrek, bijvoorbeeld bij cystische fibrose en ernstige leverziekte. Een tekort aan vitamine E kan leiden tot bloedarmoede, spierzwakte en beschadiging van de hersenen.

Vitamine A: (als kopje indien mogelijk)

Vitamine A is een vitamine die nodig is voor een goede weerstand. Verder is vitamine A van belang voor de opbouw  van haarvaten en is het onder meer belangrijk voor het gezichtsvermogen, de huid, de slijmvliezen en groei en botontwikkeling.  Vitamine A draagt ook bij tot een normaal metabolisme van ijzer in het lichaam4. Vitamine A komt voor in dierlijke producten zoals zuivelproducten, vis en ei. Sommige mensen hebben extra vitamine A nodig, bijvoorbeeld als er sprake is van bepaalde ziekten van darmen, lever of alvleesklier.

Deze vitamines zijn oplosbaar in water en komen vooral voor in groente, fruit, brood, volkorenproducten, noten, peulvruchten en melk3.

Vitamine B1: (als kopje indien mogelijk)

Vitamine B1 is betrokken bij de energieproductie en de koolhydraatstofwisseling. Ook speelt het een rol in de geleiding van zenuwimpulsen door het lichaam. In de geactiveerde vorm speelt het een rol bij de afbraak van glucose en de omzetting in energie3,9. Een tekort aan vitamine B1 kan leiden tot hoofdpijn, vermoeidheid, en spierzwakte2.

Vitamine B6: (als kopje indien mogelijk)

Vitamine B6 maakt onderdeel uit van het vitamine B-complex en speelt een belangrijke rol bij meerdere lichaamsprocessen.  Zo is het nodig voor de afbraak en vertering van eiwitten, koolhydraten, vetten en aminozuren die via voeding het lichaam binnen komen en als bouwstenen worden gebruikt10. Verder is vitamine B6 belangrijk voor de weerstand en voor de vorming van rode bloedcellen2,3. Vitamine B6 speelt ook een rol in de mentale functie van het lichaam. Het functioneert als co-factor in de omzetting van het aminozuur tryptofaan in het gelukshormoon serotonine en in de omzetting van dopamine naar adrenaline die beide onderdeel zijn van de stressresponse11.  In combinatie met vitamine B12 is vitamine B6 ook nodig om de hoeveelheid homocysteine in het bloed te reguleren.

Vitamine B11 (foliumzuur): (als kopje indien mogelijk)

Vitamine B11, ook wel foliumzuur genoemd, zorgt ervoor dat voedingsstoffen door het lichaam kunnen worden opgenomen. Verder is foliumzuur belangrijk bij de aanmaak van rode bloedcellen, de ontwikkeling van de hersenen en het ruggenmerg bij een foetus, de vorming van de bouwstenen voor DNA, de omzetting van aminozuren, de afbraak van eiwitten en de vorming van hemoglobine2,3. Een tekort aan foliumzuur komt vooral voor bij zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Verder komt een tekort ook voor bij darm- en leverproblemen. De klachten die ontstaan zijn een verminderde weerstand, bloedarmoede, darmproblemen en vermoeidheid1,2,3.

Vitamine B12: (als kopje indien mogelijk)

Vitamine B12 is onderdeel van het vitamine B-complex en is belangrijk in meerdere processen in het lichaam zoals de ontwikkeling van rode bloedcellen, de werking van het zenuwstelsel, het voorkomen van vermoeidheid, en de productie en afbraak van homocysteïne1,2,3. Vitamine B12 wordt in het lichaam opgeslagen in de lever en is in het bloedplasma gebonden aan twee typen eiwitten; haptocorrine en transcobalamine. Alleen vitamine B12 dat gebonden is aan transcobalamine kan door de lichaamscellen worden opgenomen en wordt daarom ook wel ‘actieve’ vitamine B12 genoemd (holotranscobalamine)12. Deficiëntie kan leiden tot zenuwaandoeningen en bepaalde vormen van bloedarmoede. Er is mogelijk een verband tussen vitamine B12 tekort en gewichtstoename en diabetes13.

Methylmalonzuur:

Methylmalonzuur is geen vitamine maar speelt wel een actieve rol bij het detecteren van een vitamine B12 tekort. Methylmalonzuur is namelijk verhoogd op het moment dat er een tekort is aan vitamine B1213.

Zoals hiervoor beschreven zijn vitamines ontzettend belangrijk voor meerdere processen in het lichaam zoals de ontwikkeling van rode bloedcellen, het stimuleren van groei en ontwikkeling, het verteringsproces, het stimuleren en de ontwikkeling van het immuunsysteem, en de ondersteuning van het zenuwstelsel. Een tekort aan vitamines kan een negatief effect hebben op de gezondheid. Een te veel aan vitamines kan ook slecht zijn voor de gezondheid. Een te veel aan vitamine B6 kan bijvoorbeeld leiden tot tintelingen, zenuwpijn en gevoelloosheid. Het is daarom goed om regelmatig de vitaminegehaltes in het bloed te controleren.

Bestel de test: Je krijgt een afname set thuisgestuurd met daarbij duidelijke instructies voor het afnemen van jouw bloed door middel van de armprik. Hierbij kun je gebruik maken van verschillende prikpunten door heel Nederland.

Afname en verzenden: Het afnamemateriaal kan, samen met de formulieren, worden verzonden naar het laboratorium door middel van de medische retourenvelop. Dit is geheel kosteloos.

Resultaat: Binnen het streven van 2 weken ontvang je het resultaat in PDF-vorm in een e-mail via een twee factor verificatie met een SMS-code.

Geheel persoonlijk advies.

Je ontvangt jouw persoonlijke testresultaten via een beveiligde e-mail vanuit het laboratorium. Deze mail open je met een sms-code. Het is dus van belang dat je jouw e-mailadres en mobiele telefoonnummer duidelijk noteert op het laboratoriumformulier. Wil je persoonlijk advies? Plan dan een coach sessie in met een van onze VicoBlue coaches!