Vitamine testen

Vitamines zijn van groot belang voor essentiële processen in het lichaam en zo ook voor onze gezondheid. Regelmatig vitamines testen geeft je inzicht in jouw gezondheid!

Voedselallergie test

ImuPro, testen op voedselallergie (IgG)

Belang van vitamines

Het wordt steeds belangrijk om jouw vitamine status te bepalen. Vitamines zijn micronutriënten die in kleine hoeveelheden het lichaam binnen komen via voeding. Ze zijn belangrijk in meerdere processen in het lichaam. Zo dragen ze bij aan een gezonde groei en ontwikkeling en dienen ze als energiebron voor het lichaam. Het lichaam kan vitamines niet of onvoldoende zelf aanmaken, en vrijwel alle vitamines worden uit voeding gehaald. Een tekort, maar ook een teveel, aan vitamines kan slecht zijn voor de gezondheid. Daarom is het belangrijk om met regelmaat de vitaminegehaltes in het bloed te laten controleren. Wil je betrouwbaar onderzoeken wat jouw vitaminegehaltes zijn? Klik hier om naar de vitaminen pakketten te gaan of lees verder op deze pagina.

Een voedselallergie is een abnormale immuunreactie van het lichaam tegen een bepaald soort voeding. De klassieke voedselallergie veroorzaakt door Immunoglobuline (IgE) antistoffen zorgt voor een acute en hevige reactie. Een vertraagde voedselallergie, veroorzaakt door IgG antistoffen daarentegen, kan vaak leiden tot laaggradige ontstekingen waarbij de symptomen pas uren- of zelfs dagen later optreden. Deze symptomen kunnen zich uiteindelijk ontwikkelen in chronische klachten zoals migraine, diarree, prikkelbare darmsyndroom en obesitas. Met de ImuPro test worden de IgG reacties tegen een breed scala aan voedingsmiddelen in kaart gebracht. In de volksmond wordt een dergelijke test ook wel een voedselovergevoeligheid test genoemd, of voedselintolerantietest. Een voedselintolerantietest is echter niet de juiste benaming voor zo’n onderzoek. Dat zullen wij op deze pagina toelichten.

Voordelen vitamines testen

Het testen van jouw vitamines waardes bij VicoBlue biedt meerdere voordelen, zoals:

  • Krijg jouw waardes in één overzicht
  • Test op regelmatige basis om inzicht te krijgen in jouw vitaminegehalten
  • Maak eenvoudig een bloedafnameafspraak bij jou in de buurt
  • Resultaten binnen 2 weken bekend na ontvangst in het laboratorium
  • Geen retourzendingskosten binnen Nederland

Krijg een totaal overzicht van jouw vitamine gehaltes. Laat jouw bloed regelmatig onderzoeken om je te helpen bij jouw gezondheid.

De vitamine testen uitgelegd in 5 stappen

Vitamines zijn micronutriënten die in kleine hoeveelheden het lichaam binnen komen via voeding en zijn belangrijk in meerdere processen in het lichaam. Zo dragen ze bij aan een gezonde groei en ontwikkeling en dienen ze als energiebron voor het lichaam. Het lichaam kan vitamines niet of onvoldoende zelf aanmaken, en vrijwel alle vitamines worden uit voeding gehaald1,2.  

Het is van belang om de juiste hoeveelheid vitamines binnen te krijgen, omdat een vitamine tekort, maar ook een teveel van een bepaalde gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen. De volgende voedingsgroepen bevatten de meeste gevarieerde aantallen in vitamines en zijn dus belangrijk om in het dieet mee te nemen; groente en fruit, granen, melkproducten, peulvruchten, noten en zaden, vis, eieren, kip en rood vlees zonder vet1,2,3.

Vitamines zijn ook co-enzymen. Co-enzymen hebben als doel om ervoor te zorgen dat andere nutriënten hun functie correct kunnen uitvoeren. Zo is vitamine D belangrijk voor de calciumopname in het lichaam en is vitamine C nodig om ijzer op te nemen in de cellen2. Vitamines kunnen worden onderverdeeld in twee groepen; vet-oplosbare vitamines en wateroplosbare vitamines.

Deze vitamines zijn oplosbaar in vet en komen vooral voor in producten die vet bevatten, zoals oliën, vis, vlees, noten en melkproducten3.

Vitamine D(3): (als kopje indien mogelijk)

Vitamine D is een van de weinige vitamines die het lichaam wél zelf kan aanmaken. De huid maakt namelijk vitamine D aan op het moment dat het in aanraking komt met zonlicht1,4. Daarnaast is vitamine D ook uit voeding te halen. Vitamine D is belangrijk voor meerdere lichamelijke processen zoals: groei en behoud van stevige botten, de opname van mineralen, het stimuleren van celgroei en het stimuleren van het immuunsysteem5. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot symptomen zoals pijn aan gewrichten en spieren, krampen of spiertrillingen, overgevoeligheid van tandvlees, lusteloosheid en chronische vermoeidheid. Zeker in de wintermaanden kan het vitamine D gehalte lager zijn.

Vitamine D komt ons lichaam binnen in de vorm van vitamine D3. In het lichaam wordt vitamine D3 in de lever omgezet in 25-hydroxyvitamine D3, ook wel vitamine D (25-OH) genoemd6. Dit metaboliet is functioneert als een pro-hormoon en wordt vervolgens omgezet in zijn actieve vorm; 1,25 dihydroxyamine vitamine D, ook wel vitamine D (1,25-OH2) genoemd. Deze actieve vorm van vitamine D3 stimuleert de opname van calcium en fosfaat uit de darm7.  Artsen en huisartsen meten de vorm vitamine D (25-OH) om de status van vitamine D te bepalen. Dit geeft een overzicht van de reserve voorraad in het lichaam, dus of er een eventueel tekort aanwezig is. De concentratie van deze vorm in het bloed wordt beschouwd als de beste indicator voor de vitamine D-status.

Vitamine E: (als kopje indien mogelijk)

Vitamine E is een antioxidant die het lichaam beschermt tegen oxidatieve stress. Dit is een toestand waarbij bepaalde stoffen aanwezig zijn die cellen en weefsels kunnen beschadigen en zo verschillende lichaamsprocessen kunnen verstoren2,4,8. Daarnaast speelt vitamine E een grote rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en het in stand houden van spierweefsels en andere typen weefselsoorten. Vitamine E is vooral te vinden in plantaardige oliën, margarines, brood, graanproducten, noten, zaden en groente en fruit. Extra vitamine E is te gebruiken bij een vitaminegebrek, bijvoorbeeld bij cystische fibrose en ernstige leverziekte. Een tekort aan vitamine E kan leiden tot bloedarmoede, spierzwakte en beschadiging van de hersenen.

Vitamine A: (als kopje indien mogelijk)

Vitamine A is een vitamine die nodig is voor een goede weerstand. Verder is vitamine A van belang voor de opbouw  van haarvaten en is het onder meer belangrijk voor het gezichtsvermogen, de huid, de slijmvliezen en groei en botontwikkeling.  Vitamine A draagt ook bij tot een normaal metabolisme van ijzer in het lichaam4. Vitamine A komt voor in dierlijke producten zoals zuivelproducten, vis en ei. Sommige mensen hebben extra vitamine A nodig, bijvoorbeeld als er sprake is van bepaalde ziekten van darmen, lever of alvleesklier.

Deze vitamines zijn oplosbaar in water en komen vooral voor in groente, fruit, brood, volkorenproducten, noten, peulvruchten en melk3.

Vitamine B1: (als kopje indien mogelijk)

Vitamine B1 is betrokken bij de energieproductie en de koolhydraatstofwisseling. Ook speelt het een rol in de geleiding van zenuwimpulsen door het lichaam. In de geactiveerde vorm speelt het een rol bij de afbraak van glucose en de omzetting in energie3,9. Een tekort aan vitamine B1 kan leiden tot hoofdpijn, vermoeidheid, en spierzwakte2.

Vitamine B6: (als kopje indien mogelijk)

Vitamine B6 maakt onderdeel uit van het vitamine B-complex en speelt een belangrijke rol bij meerdere lichaamsprocessen.  Zo is het nodig voor de afbraak en vertering van eiwitten, koolhydraten, vetten en aminozuren die via voeding het lichaam binnen komen en als bouwstenen worden gebruikt10. Verder is vitamine B6 belangrijk voor de weerstand en voor de vorming van rode bloedcellen2,3. Vitamine B6 speelt ook een rol in de mentale functie van het lichaam. Het functioneert als co-factor in de omzetting van het aminozuur tryptofaan in het gelukshormoon serotonine en in de omzetting van dopamine naar adrenaline die beide onderdeel zijn van de stressresponse11.  In combinatie met vitamine B12 is vitamine B6 ook nodig om de hoeveelheid homocysteine in het bloed te reguleren.

Vitamine B11 (foliumzuur): (als kopje indien mogelijk)

Vitamine B11, ook wel foliumzuur genoemd, zorgt ervoor dat voedingsstoffen door het lichaam kunnen worden opgenomen. Verder is foliumzuur belangrijk bij de aanmaak van rode bloedcellen, de ontwikkeling van de hersenen en het ruggenmerg bij een foetus, de vorming van de bouwstenen voor DNA, de omzetting van aminozuren, de afbraak van eiwitten en de vorming van hemoglobine2,3. Een tekort aan foliumzuur komt vooral voor bij zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Verder komt een tekort ook voor bij darm- en leverproblemen. De klachten die ontstaan zijn een verminderde weerstand, bloedarmoede, darmproblemen en vermoeidheid1,2,3.

Vitamine B12: (als kopje indien mogelijk)

Vitamine B12 is onderdeel van het vitamine B-complex en is belangrijk in meerdere processen in het lichaam zoals de ontwikkeling van rode bloedcellen, de werking van het zenuwstelsel, het voorkomen van vermoeidheid, en de productie en afbraak van homocysteïne1,2,3. Vitamine B12 wordt in het lichaam opgeslagen in de lever en is in het bloedplasma gebonden aan twee typen eiwitten; haptocorrine en transcobalamine. Alleen vitamine B12 dat gebonden is aan transcobalamine kan door de lichaamscellen worden opgenomen en wordt daarom ook wel ‘actieve’ vitamine B12 genoemd (holotranscobalamine)12. Deficiëntie kan leiden tot zenuwaandoeningen en bepaalde vormen van bloedarmoede. Er is mogelijk een verband tussen vitamine B12 tekort en gewichtstoename en diabetes13.

Methylmalonzuur:

Methylmalonzuur is geen vitamine maar speelt wel een actieve rol bij het detecteren van een vitamine B12 tekort. Methylmalonzuur is namelijk verhoogd op het moment dat er een tekort is aan vitamine B1213.

Zoals hiervoor beschreven zijn vitamines ontzettend belangrijk voor meerdere processen in het lichaam zoals de ontwikkeling van rode bloedcellen, het stimuleren van groei en ontwikkeling, het verteringsproces, het stimuleren en de ontwikkeling van het immuunsysteem, en de ondersteuning van het zenuwstelsel. Een tekort aan vitamines kan een negatief effect hebben op de gezondheid. Een te veel aan vitamines kan ook slecht zijn voor de gezondheid. Een te veel aan vitamine B6 kan bijvoorbeeld leiden tot tintelingen, zenuwpijn en gevoelloosheid. Het is daarom goed om regelmatig de vitaminegehaltes in het bloed te controleren.

Bestel de test: Je krijgt een afname set thuisgestuurd met daarbij duidelijke instructies voor het afnemen van jouw bloed door middel van de armprik. Hierbij kun je gebruik maken van verschillende prikpunten door heel Nederland.

Afname en verzenden: Het afnamemateriaal kan, samen met de formulieren, worden verzonden naar het laboratorium door middel van de medische retourenvelop. Dit is geheel kosteloos.

Resultaat: Binnen het streven van 2 weken ontvang je het resultaat in PDF-vorm in een e-mail via een twee factor verificatie met een SMS-code.

Ervaringen

Bekijk hieronder enkele ervaringen over onze concepten en onderzoeken.

Ik heb heel goede ervaringen met de imupro. Het is een duidelijke test, vooral voor cliënten.
Het brengt rust in het maagdarmstelsel, waardoor er ruimte ontstaat om het maagdarmstelsel te herstellen en te versterken.

Ik heb meerdere voorbeelden van succesverhalen, maar een recent voorbeeld is van een man van 43 jaar. Hij was vaak moe en moest ’s middags zelfs een powernap moest doen om het eind van de dag halen. Daarnaast had hij vaak een opgeblazen gevoel en voelde hij zich down. Ik heb hem een aangepast voedingspatroon geadviseerd en zag hem na 8 weken terug. Hij had zich meteen strikt aan de aanpassingen gehouden en dat was goed te doen. Zijn inspanningen werden beloond: hij heeft veel meer energie en de powernaps zijn verleden tijd. Zijn ontlasting ziet er veel beter uit, het opgeblazen gevoel is weg en hij is niet meer down of depri. Prachtig resultaat dus!

Peggy v.d. Jagt, Praktijk Vitamina

Al enige jaren maak ik gebruik van de igg-voedselallergie testen van van imupro. Bijna al mijn cliënten ondergaan een reinigingskuur in combinatie met darmspoelingen. Bij deze reset (van zowel als lichaam als geest) adviseer ik regelmatig de imupro intolerantie test omdat deze mogelijke voedseltriggers aan het licht brengt. Als deze triggers voor ten minste 5 weken vermeden moeten worden is het een fantastisch mooie aanvulling op het reinigingstraject.
Een voorbeeld hiervan is:

Man, opgeblazen gevoel, huiduitslag, kringen rondom ogen en overgewicht. Na het vermijden van de triggers, het volgen van een aangepast dieet en colonhydrotherapie is hij een heel ander mens.

Het laten staan van alcohol en koffie is tot zijn grote verbazing totaal geen probleem meer.

Melanie Braat, Praktijk Vitamelle

Begrippenlijst

Micronutriënten: Dit zijn voedingsstoffen die afkomstig zijn van koolhydraten, eiwitten en vetten en in kleine hoeveelheden nodig zijn voor ons lichaam. De drie micronutriënten zijn; vitamines, mineralen en spoorelementen.

Co-enzymen of co-factor: Een co-enzym of een co-factor is een klein organisch molecuul dat nodig is voor een enzym of ander molecuul om zijn functie uit te kunnen oefenen.

Celgroei: Met celgroei wordt de ontwikkeling van cellen bedoeld. Ook duidt dit begrip op de celdeling zoals deze betrokken is bij de voortplanting.

Metaboliet: Dit zijn stofwisselingsproducten die dienen als tussen- of eindproduct en ontstaan tijdens het metabolisme of de stofwisseling

Pro-hormoon: Een pro-hormoon is de voorloper van een functioneel hormoon. Het pro-hormoon zelf heeft meestal geen hormonale activiteit maar kan worden omgezet in een hormoon.

Antioxidant: Dit is een stof die de oxidatie tegengaat. Dit is een proces waarbij één bepaalde stof een chemische reactie ondergaat. Een voorbeeld van een oxidatieproces is verbranding of verhitting.

Oxidatieve stress: Dit is een toestand waarbij meer dan een normale hoeveelheid reactieve zuurstofverbindingen (ook wel ROS = reactive oxygen species) in de cel worden gevormd. Deze reactieve zuurstofverbindingen kunnen alle delen van de cel beschadigen.

Cystische fibrose (CF): Dit wordt ook wel taaislijmziekte genoemd en is een ongeneeslijke aandoening waarbij er een verdikking van het slijm wordt veroorzaakt wat leidt tot hoesten, slecht ademen, ontstekingen in keel-neus-longen en buikpijn.

Haarvaten: Haarvaten worden ook wel capillaire bloedvaten genoemd. Dit zijn de vertakkingen van de aderen die uitkomen bij organen en weefsels en die dienen als uitwisselingspunt.

Metabolisme: Metabolisme is een ander woord voor de stofwisseling. Dit is een reeks van processen waarbij de omzetting van voedingsstoffen plaatsvindt. Hierrbij komt energie vrij die gebruikt wordt als brandstof voor het lichaam.

Zenuwimpuls: Dit is een elektrische lading die zich over zenuwen verspreidt om een bepaalde prikkeling te verplaatsen door het lichaam.

Aminozuren: Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en zijn onder andere van essentieel belang voor het herstellen en opnieuw opbouwen van lichaamscellen.

Homocysteïne: Dit is een tussenproduct in de omzetting van het aminozuur methionine tot het aminozuur cysteïne. Homocysteïne is een zelfde soort aminozuur als cysteïne maar is niet-essentieel omdat het door het lichaam zelf aangemaakt kan worden.

Hemoglobine: Hemoglobine is een eiwit dat het transport van zuurstof in het bloed verzorgt. Rode bloedcellen bestaan voor 1/3e uit hemoglobine. IJzer in hemoglobine geeft bloed zijn rode kleur.

Bloedarmoede: Dit wordt ook wel anemie genoemd en ontstaat wanneer er een te laag gehalte van rode bloedcellen in het lichaam is. Een ijzertekort of een tekort in hemoglobine kan een van de oorzaken van bloedarmoede zijn.

Bloedplasma: Dit is het vloeibare gedeelte van het bloed waar veel opgeloste stoffen in zitten zoals eiwitten en voedingsstoffen afkomstig van voeding en hormonen.