Stress testen

Onze samenleving vergt veel energie, stress en burn-out zijn problemen die steeds vaker voorkomen. Wij analyseren jouw stressbelasting met de NeuroSpot stress test.

NeuroSpot stress- & burn-out profiel

Stress en burn-out zijn problemen die steeds vaker voorkomen. Langdurige stress kan uitgroeien tot chronische stress en kan zelfs leiden tot een burn-out. Klachten die gepaard gaan met chronische stress en een burn-out zijn vrij divers en kunnen jouw dagelijkse werkzaamheden beïnvloeden. Op termijn kan stress zelfs overgaan naar een depressie. Het is daarom belangrijk om chronische stress in een vroegtijdig stadium op te sporen om ergere klachten te voorkomen. Helaas, is het meten van stress erg moeilijk. NeuroSpot maakt het mogelijk om in een vroegtijdig stadium te testen op depressie en stress.

Een voedselallergie is een abnormale immuunreactie van het lichaam tegen een bepaald soort voeding. De klassieke voedselallergie veroorzaakt door Immunoglobuline (IgE) antistoffen zorgt voor een acute en hevige reactie. Een vertraagde voedselallergie, veroorzaakt door IgG antistoffen daarentegen, kan vaak leiden tot laaggradige ontstekingen waarbij de symptomen pas uren- of zelfs dagen later optreden. Deze symptomen kunnen zich uiteindelijk ontwikkelen in chronische klachten zoals migraine, diarree, prikkelbare darmsyndroom en obesitas. Met de ImuPro test worden de IgG reacties tegen een breed scala aan voedingsmiddelen in kaart gebracht. In de volksmond wordt een dergelijke test ook wel een voedselovergevoeligheid test genoemd, of voedselintolerantietest. Een voedselintolerantietest is echter niet de juiste benaming voor zo’n onderzoek. Dat zullen wij op deze pagina toelichten.

 • Stressprofiel & depressie worden in kaart gebracht
 • Eenvoudige afname: 3 speeksel- en 1 urinemonsters
 • Stress is aantoonbaar

 • Gepersonaliseerd rapport met adviezen

 • Gepatenteerde afnamemethode
 • Uitgebreide ervaring

 • Betrouwbaar laboratoriumonderzoek

1.300.000

Nederlandse werknemers met burn-outklachten in 2021 (bron TNO)

 

11.000.000

Verzuimdagen met stressklachten in 2021 (bron TNO)

De stress test in 3 stappen

Na het bestellen van de testen versturen wij deze binnen 24 uur gratis naar het adres

Neem thuis 3 speekselmonster en 1 urinemonster af

Ontvang jouw persoonlijke testresultaten vanuit het laboratorium na circa 2 weken

Symptomen van een verhoogd stressprofiel

De gevolgen van chronische stress en burn-out klachten zijn groot en kunnen leiden tot meerdere klachten. Een overzicht van klachten waarbij de stress test kan worden ingezet vind je hieronder:

NeuroSpot plus

De NeuroSpot Plus

betrouwbaar onderzoek om stress te meten!

De NeuroSpot uitgelegd in 5 stappen

Tegenwoordig ervaren steeds meer mensen stress, die een langere periode kan aanhouden. Deze langdurige stress kan uitgroeien tot chronische stress of zelfs een burn-out(bron 1, bron 2, bron 3). De gevolgen van chronische stress en burn-out klachten zijn groot en kunnen leiden tot meerdere klachten. Denk hierbij aan lichamelijke- en geestelijke vermoeidheid, prikkelbaar zijn, slapeloosheid, piekeren, een opgejaagd gevoel hebben, niet tegen drukte of lawaai kunnen en klachten die samenhangen met een depressie. Chronische stress en burn-out hebben een sterke impact op de concentratie, het geheugen en de mentale gesteldheid die de dagelijkse werkzaamheden van een persoon kunnen beïnvloeden(bron 4). Het is daarom belangrijk om langdurige stress in een vroegtijdig stadium te signaleren zodat ergere klachten, zoals bijvoorbeeld een depressie, kunnen worden voorkomen. Het probleem hierbij is dat stress moeilijk aantoonbaar gemaakt kan worden(bron 5). De NeuroSpot test maakt het meten van stress mogelijk!

De NeuroSpot biedt uitkomst in het aantoonbaar maken van jouw stressprofiel. Het omvat een onderzoek op signaalmoleculen (ook wel neurotransmitters genoemd) en hormonen in speeksel en urine. Er wordt een analyse uitgevoerd op de volgende neurotransmitters en hormonen die betrokken zijn bij de stressreactie: serotonine, dopamine, noradrenaline, adrenaline, DHEA, cortisol, GABA en glutamaat. De NeuroSpot is ontwikkeld met de achterliggende gedachte dat het juist de verhouding van deze neurotransmitters en hormonen in relatie tot elkaar is die in een overkoepelend beeld iets kan zeggen over jouw stresssituatie. Als deze signaalmoleculen en hormonen elk los worden beoordeeld, kan dit mogelijk leiden tot een andere interpretatie. Belangrijk is wel dat de diagnose dus altijd samenhangt met overige ziektebeelden, persoonlijke situaties en leeftijd/geslacht.

Cortisol: Dit is een stresshormoon dat wordt aangemaakt tijdens de acute stress reactie. Cortisol wordt in de bijnierschors van de nieren aangemaakt en speelt een rol bij meerdere lichaamsprocessen zoals: de activatie van de stofwisseling, het reguleren van energiereserves, het reguleren van bloedglucose, het stimuleren van eiwitafbraak uit spieren en het afremmen van ontstekingsreacties. Tijdens een stressreactie zorgt cortisol ervoor dat eiwitten uit spieren worden afgebroken om zo bouwstenen vrij te maken waarbij energie vrijkomt, die weer wordt gebruikt door de rest van het lichaam. Cortisol wordt in balans gehouden door zijn tegenwerker DHEA. De DHEA concentratie stijgt op het moment dat cortisol te hoog is. DHEA zorgt ervoor dat de cortisol concentraties weer normaal worden.

Catecholamines: Dit zijn neurotransmitters die ook functioneren als hormonen. De groep catecholamines bestaat uit dopamine, noradrenaline en adrenaline die functioneren als eerste component in de acute stressreactie. Zo reguleren de catecholamines de verhoging van de bloeddruk en de hartslag, de zuurstofopname en stimuleren ze concentratie, motoriek, geheugen en coördinatie.

Serotonine: Dit is een neurotransmitter met een overwegend stimulerende werking en wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Zo beïnvloedt serotonine geheugen, slaap, emotie, orgasme en eetlust. Verder heeft serotonine een motiverend en relaxend effect.

GABA en glutamaat: Dit zijn beide bouwstenen die functioneren als neurotransmitter. GABA heeft een remmende werking en wordt ook wel het lichaamseigen verdovingsmiddel genoemd. GABA stimuleert het geheugen en voorkomt overprikkeling. Glutamaat werkt stimulerend op de zenuwcellen en is essentieel voor geheugen, leervermogen en gecontroleerde bewegingen.

De gepersonaliseerde rapportage van de NeuroSpot is zeer uitgebreid en laat per gemeten parameter de concentratie zien. De rapportage wordt aangevuld met een algemene toelichting en een advies om eventueel verder onderzoek te doen. Iedereparameter wordt begrijpelijk uitgelegd waarbij ook mogelijke oorzaken in kaart worden gebracht. Verder wordt er ook een aanbeveling gedaan op jouw persoonlijke resultaten.

De NeuroSpot is zinvol om uit te voeren wanneer je een chronische stresssituatie ervaart met daarbij behorende symtomen. Enkele symptomen die voorkomen bij afwijkingen in de stressreactie en die een indicatie zijn voor het uitvoeren van de NeuroSpot zijn:

 • (Gewricht)pijnen
 • Fibromyalgie
 • Migraine
 • Prikkelbare darmsyndroom
 • Diarree
 • Hoge bloeddruk
 • Verlaagd libido
 • ADD/ADHD
 • Concentratieproblemen
 • Rusteloosheid
 • Vermoeidheid
 • Depressie
 • Prikkelbaarheid
 • Angstaanvallen
 • Slaapproblemen
 • Lusteloosheid
 • Vergeetachtigheid

Je ziet dat de NeuroSpot analyse bij een groot scala aan klachten kan worden toegepast. Het is van belang om op tijd aan de bel te trekken en jouw stressniveau te testen op een goede betrouwbare manier. De NeuroSpot rapportage biedt handvaten om stress te verminderen en ergere klachten, zoals een depressie en burn-out, te voorkomen.

Bestel de test: Je krijgt een afname set thuisgestuurd. De afname vindt plaats via een urinekaartje en via speeksel.

Afname en verzenden: Met de meegestuurde instructies kun je de afname eenvoudig uitvoeren. Het afnamemateriaal kan, samen met de formulieren, worden verzonden naar het laboratorium door middel van de medische retourenvelop. Dit is geheel kosteloos binnen Nederland.

Resultaat: Binnen het streven van 2 weken ontvang je het resultaat in PDF-vorm in een e-mail via een twee factor verificatie met een SMS-code.

Geheel persoonlijk advies.

De gepersonaliseerde rapportage van de NeuroSpot is zeer uitgebreid en laat per gemeten parameter de concentratie zien. De rapportage wordt aangevuld met een algemene toelichting en een advies om eventueel verder onderzoek te doen.