Schildklier test

De schildklier is een belangrijk orgaan voor de stofwisseling, groei en ontwikkeling. Regelmatig je schildklierwaardes testen geeft inzicht in jouw gezondheid!

Voedselallergie test

ImuPro, testen op voedselallergie (IgG)

Belang van de schildklier

De schildklier is een orgaan wat zich aan de voorkant van de hals bevindt. Het orgaan is vlindervormig doordat het is opgebouwd uit twee kwabben die verbonden zijn door een smalle brug. De schildklier is verantwoordelijk voor het aanmaken van schildklierhormonen die hoofdzakelijk belangrijk zijn voor de stofwisseling, de groei en de psychologische ontwikkeling. Te veel of te weinig van deze hormonen kunnen leiden tot verstoringen in; eetlust, opname van voeding, verbranding en opslag van voedingsstoffen, temperatuurregulatie van het lichaam, concentratievermogen, geestelijke stabiliteit, darmfunctie, hartslag of bloeddruk.

Een voedselallergie is een abnormale immuunreactie van het lichaam tegen een bepaald soort voeding. De klassieke voedselallergie veroorzaakt door Immunoglobuline (IgE) antistoffen zorgt voor een acute en hevige reactie. Een vertraagde voedselallergie, veroorzaakt door IgG antistoffen daarentegen, kan vaak leiden tot laaggradige ontstekingen waarbij de symptomen pas uren- of zelfs dagen later optreden. Deze symptomen kunnen zich uiteindelijk ontwikkelen in chronische klachten zoals migraine, diarree, prikkelbare darmsyndroom en obesitas. Met de ImuPro test worden de IgG reacties tegen een breed scala aan voedingsmiddelen in kaart gebracht. In de volksmond wordt een dergelijke test ook wel een voedselovergevoeligheid test genoemd, of voedselintolerantietest. Een voedselintolerantietest is echter niet de juiste benaming voor zo’n onderzoek. Dat zullen wij op deze pagina toelichten.

Voordelen schildklier testen

Het inzichtelijk maken van jouw schildklier functies bij VicoBlue biedt meerdere voordelen, zoals:

  • Krijg jouw waardes in één overzicht
  • Testen op regelmatige basis om inzicht te krijgen in jouw schildklierfuncties
  • Maak eenvoudig een bloedafnameafspraak bij jou in de buurt
  • Resultaten binnen 2 weken bekend na ontvangst in het laboratorium
  • Geen retourzendingskosten binnen Nederland

De schildklier test uitgelegd in 5 stappen

De schildklier is een orgaan wat zich aan de voorkant van de hals bevindt. Het orgaan is vlindervormig doordat het is opgebouwd uit twee kwabben die verbonden zijn door een smalle brug. De schildklier is verantwoordelijk voor veel processen in het lichaam door directe of indirecte betrokkenheid. De processen worden door de schildklier gereguleerd door afgifte van schildklierhormonen. Deze hormonen spelen een rol in vrijwel alle lichaamsweefsels, waardoor de functie van de schildklier erg breed is. Belangrijke processen waarbij de schildklierhormonen een essentiële rol spelen, zijn de stofwisseling, de groei en de geestelijke ontwikkeling. Overige processen waarbij de schildklierhormonen een rol spelen, zijn eetlust, opname van voeding, darmfunctie, verbranding en opslag van voedingsstoffen, temperatuurregulatie van het lichaam, concentratievermogen, geestelijke stabiliteit en tot verstoorde hartslag of bloeddruk1, 2.

De productie van schildlierhormonen wordt gereguleerd door de hypofyse en indirect door de hypothalamus. De hypothalamus is een gebied in de hersenen wat gestimuleerd wordt door een signaal vanuit het lichaam dat er genoeg energie aanwezig is. Dit signaal wordt doorgegeven via het hormoon leptine. Wanneer de hypothalamus gestimuleerd wordt, geeft deze op zijn beurt het thyreotropine-vrijmakend hormoon (TRH) af. TRH stimuleert de hypofyse om schildklier stimulerend hormoon (TSH) te produceren. TSH stimuleert de schildklier tot productie van de schildklierhormonen. Wanneer in de bloedwaarden gemeten wordt dat er voldoende schildklierhormonen geproduceerd zijn, zullen de hypofyse en hypothalamus stoppen met het produceren van TRH en TSH waardoor de schildklier op zijn beurt zal stoppen met de schildklierhormoon productie. Dit remmende proces is een terugkoppelingsmechanisme voor de betrokken organen en voorkomt een overproductie van schildklierhormonen waarbij de schildklier te snel/hard werkt (hyperthyreoïdie). Het proces waarin de stimulerende hormonen geproduceerd worden voorkomt een onderproductie van de schildklierhormonen waarbij de schildklier te langzaam- of niet werkt (hypothyreoïdie)3,4,5.

Het is van groot belang dat de schildklierhormonen in de juiste hoeveelheden geproduceerd worden om een optimaal effect van deze hormonen te verkrijgen voor het lichaam. De hormonen die de schildklier kan produceren zijn T3 en T4. Van de geproduceerde hormonen is ongeveer 80% T4 en de overige 20% T3. Hoewel de schildklier veel minder T3 dan T4 aanmaakt, is T3 wel de actieve vorm van het hormoon. T4 is de inactieve vorm van het schildklierhormoon dat pas werkzaam wordt als het wordt omgezet in T3. Deze omzetting gebeurt op een andere plek in het lichaam, vooral in de lever en nieren, maar ook in weefsels of organen waar het hormoon nodig is. Bij de omzetting van T4 in T3 wordt door het enzym dejodase één jodiumatoom afgesplitst.

In het bloed is het merendeel van de schildklierhormonen T4 en T3  gebonden aan eiwitten, zoals het transporteiwit TGB. Tijdens deze binding zijn de hormonen niet in staat te functioneren waardoor de hormonen inactief zijn en enkel als voorraad dienen. Wanneer deze hormonen naar behoefte van het lichaam de binding met het TBG verbreken noemen we het vrije hormonen: vrije T4 (FT4) en vrije T3 (FT3). FT4 meet men om de werking van de schildklier te testen. Het hormoon werkt als een soort gaspedaal en zorgt ervoor dat je ‘motor’ harder of langzamer gaat lopen. Nadat T4 uit de schildklier is vrijgekomen wordt het dus omgezet naar T3 maar kan het ook omgezet worden in reverse T3 (RT3), dat ook als een inactieve vorm  van T3 wordt beschouwd3,4,6.

De snelheid en verhouding van T4-omzetting naar T3 of RT3 zijn afhankelijk van de metabolische behoeften van het lichaam. Onderzoekers geloven dat het lichaam RT3 produceert in tijden van ernstige ziekte of honger als een mechanisme om energie te behouden3,4,6.

Ook een tekort aan T4 kan in het lichaam ontstaan. Dit is het gevolg van een lage T4 productie door de schildkliercellen. Bij een te lage T4 productie kan het zijn dat de schildklier onvoldoende gestimuleerd wordt om T4 te maken, door een te lage TSH-productie. Ook kan het juist zo zijn dat de TSH-waarden goed zijn, maar de schildklier hier onvoldoende aan heeft om de juiste hoeveelheid hormoon te produceren. Een oorzaak hiervan kan een auto-immuunziekte zijn, welke voorkomt dat het schildklierweefsel de hormoonproductie goed kan uitvoeren3.

Het is ook mogelijk dat het lichaam antistoffen tegen de schildklier gaat maken wat kan leiden tot diverse problemen. TPO is een enzym dat door de schilklier wordt aangemaakt en helpt bij de vorming van TSH. Het lichaam kan antistoffen maken tegen TPO waarbij de eigen schildklier wordt aangevallen. Tg is een eiwit dat in de schilklier wordt gemaakt. Aanwezigheid van Tg betekent dat er schildklierweefsel aanwezig is. Het lichaam kan antistoffen maken tegen Tg waarbij de eigen schildklier wordt aangevallen.

Een niet goed functionerende schildklier, onafhankelijk van de oorzaak, kan leiden tot een groot scala aan klachten welke zowel lichamelijk als psychisch kunnen zijn. Indien een combinatie van onderstaande klachten herkend wordt, zou het testen van de schildklierwaarden kunnen helpen bij een mogelijke oplossing voor de klachten.

Symptomen van een traag werkende schildklier (hypothyreoïdie): (misschien uitklapbaar?)

Veel voorkomende fysieke symptomen zijn onder andere4,5,6,7,8:

– het vaak/snel koud hebben (zelfs bij warmte)

– snel vermoeid zijn

– slaapstoornissen

– algehele vermoeidheid en lusteloosheid

– een droge en bleke huid-

– trage stoelgang en obstipatie

– breekbaar haar en haarverlies (hoofd, wenkbrauwen)

– vertraag metabolisme, vaak geuit in gewichtstoename (en/of zeer veel moeite met afvallen)

– afname van het gehoor

– spierpijn, spierkrampen en pijnlijke gewrichten

– tintelingen in de handen/vingers

– voor vrouwen: heviger bloedverlies bij menstruatie, verdwijnen van de menstruatie

Ook psychische klachten kunnen ontstaan door een traag werkende schildklier, zoals:

– depressie, depressieve gedachten

– geestelijke traagheid

– toegenomen slaperigheid

– vergeetachtigheid

– emotionele instabiliteit

– slechte concentratie

– sloomheid in denken/spreken

– het sneller geïrriteerd kunnen zijn

Symptomen van een snelwerkende schildklier (hyperthyreoïdie): (misschien uitklapbaar?)

Veel voorkomende fysieke symptomen zijn onder andere4,5,6,7,8:

– gewichtsverlies en niet makkelijk aan kunnen komen

– vermoeidheid

– slaapstoornissen

– beverigheid

– warmtegevoel en niet meer tegen warmte kunnen

– rusteloosheid

– toegenomen dorst

– haarverlies

– bloedarmoede

– toegenomen transpiratie

– warme vochtige handen/vingers

– jeuk (netelroos)

– verhoogde hartslag, hartkloppingen, pijn op de borst

– kortademigheid

– toegenomen honger en meer eten

– minder spiermassa, minder snel spiermassa opbouwen, slapte

– voor vrouwen: onregelmatige/verdwijnen van de menstruatie, verminderde vruchtbaarheid

Ook psychische klachten kunnen ontstaan door een snel werkende schildklier, zoals:

– angsten, nachtelijke angsten

– gevel van paniek, onrust, paniekaanvallen

– depressie, depressieve gedachten

– afzijdigheid

– wanordelijk denken (schuldgevoelens, extreem zorgen maken)

– onbeheersbaarheid

– hevige geïrriteerdheid

– hevige stemmingswisselingen

– lichte agressie, agressie

Bestel de test: Je krijgt een afname set thuisgestuurd met daarbij duidelijke instructies voor het afnemen van jouw bloed door middel van de armprik. Hierbij kun je gebruik maken van verschillende prikpunten door heel Nederland.

Afname en verzenden: Het afnamemateriaal kan, samen met de formulieren, worden verzonden naar het laboratorium door middel van de medische retourenvelop. Dit is geheel kosteloos.

Resultaat: Binnen het streven van 2 weken ontvang je het resultaat in PDF-vorm in een e-mail via een twee factor verificatie met een SMS-code.

Ontstekingen zorgen voor schade aan bijvoorbeeld bloedcellen, aderen en haarvaten en omliggend weefsel. In sommige gevallen is een ontsteking zichtbaar, denk bijvoorbeeld aan een open wond. Het is ook mogelijk dat een ontsteking niet direct leidt tot een zichtbare immuunreactie, dan is er sprake van een laaggradige ontsteking. Deze laaggradige ontstekingen hebben vaak vage chronische klachten tot gevolg waarbij geen oorzaak kan worden aangewezen. Op het moment dat er een sprake is van een laaggradige ontsteking wordt C-reactive protein (CRP) geactiveerd. Dit is een ontstekingsfactor die pathogene eiwitten kan herkennen en na activatie in de bloedbaan terecht komt. Het nadeel van CRP is dat het in relatief lage concentraties voorkomt in het bloed omdat er sprake is van een laaggradige ontsteking. Ultra-sensitief CRP (hs-CRP) is een zeer gevoelig onderzoek voor CRP en kan ook kleine concentraties in het bloed meten. Deze meting is maat voor laaggradige ontstekingen in het lichaam15.

Ervaringen

Bekijk hieronder enkele ervaringen over onze concepten en onderzoeken.

Ik heb heel goede ervaringen met de imupro. Het is een duidelijke test, vooral voor cliënten.
Het brengt rust in het maagdarmstelsel, waardoor er ruimte ontstaat om het maagdarmstelsel te herstellen en te versterken.

Ik heb meerdere voorbeelden van succesverhalen, maar een recent voorbeeld is van een man van 43 jaar. Hij was vaak moe en moest ’s middags zelfs een powernap moest doen om het eind van de dag halen. Daarnaast had hij vaak een opgeblazen gevoel en voelde hij zich down. Ik heb hem een aangepast voedingspatroon geadviseerd en zag hem na 8 weken terug. Hij had zich meteen strikt aan de aanpassingen gehouden en dat was goed te doen. Zijn inspanningen werden beloond: hij heeft veel meer energie en de powernaps zijn verleden tijd. Zijn ontlasting ziet er veel beter uit, het opgeblazen gevoel is weg en hij is niet meer down of depri. Prachtig resultaat dus!

Peggy v.d. Jagt, Praktijk Vitamina

Al enige jaren maak ik gebruik van de igg-voedselallergie testen van van imupro. Bijna al mijn cliënten ondergaan een reinigingskuur in combinatie met darmspoelingen. Bij deze reset (van zowel als lichaam als geest) adviseer ik regelmatig de imupro intolerantie test omdat deze mogelijke voedseltriggers aan het licht brengt. Als deze triggers voor ten minste 5 weken vermeden moeten worden is het een fantastisch mooie aanvulling op het reinigingstraject.
Een voorbeeld hiervan is:

Man, opgeblazen gevoel, huiduitslag, kringen rondom ogen en overgewicht. Na het vermijden van de triggers, het volgen van een aangepast dieet en colonhydrotherapie is hij een heel ander mens.

Het laten staan van alcohol en koffie is tot zijn grote verbazing totaal geen probleem meer.

Melanie Braat, Praktijk Vitamelle

Begrippenlijst

Hormoon: Dit is een signaalstof dat door klieren wordt afgegeven en via de bloedbaan aan doelcellen en/of -organen worden afgegeven om een functie uit te oefenen.

Hypofyse: Dit is een klier die zich bevindt als aanhangsel van de hersenen. De hypofyse scheidt vele hormonen uit en speelt op deze manier een rol bij de aansturing van meerdere lichaamsfuncties.

Hypothalamus: Dit is een onderdeel van de hersenen dat het zenuwstelsel en het hormoonstelsel controleert. Zo speelt het een cruciale rol bij gedrag en de temperatuurregeling.

Leptine: Dit is een hormoon dat een rol speelt bij de regulatie van verzadiging.

Enzym: Enzymen zijn eiwitten die als hulpstof dienen voor allerlei biochemische processen. Mensen, maar ook planten en dieren, hebben veel enzymen in hun lichaam. Je gebruikt bijvoorbeeld enzymen bij de vertering van voedsel om grote koolhydraten in kleinere stukjes te knippen, zodat deze vervolgens in het lichaam opgenomen kunnen worden.

Dejodase: Dit is een enzym dat belangrijk is voor de activering en deactivering van de schildklierhormonen. De activering komt door de omzetting van T4 in T3 door de verwijdering van een jodiumdeeltje.

TPO: Thyroid peroxidase antibody (TPO) is een enzym dat een belangrijke rol speelt bij de productie van schildklierhormonen.

Tg: Thyreoglobuline is een eiwit dat wordt geproduceerd door de schildklier. Tg wordt door het enzym dejodase gejodineerd waaruit T3 en T4 gemaakt kan worden.

Antistoffen: Witte bloedcellen kunnen antistoffen aanmaken, deze worden ook wel Immunoglobulines genoemd. Antistoffen zijn deeltjes die zich kunnen hechten aan antigenen van lichaamsvreemd materiaal bijvoorbeeld een virus. Wanneer de antistoffen aan de antigenen hechten worden de antigenen onschadelijk gemaakt.