Belang van de schildklier
De schildklier is een orgaan wat zich aan de voorkant van de hals bevindt. Het orgaan is vlindervormig doordat het is opgebouwd uit twee kwabben die verbonden zijn door een smalle brug. De schildklier is verantwoordelijk voor het aanmaken van schildklierhormonen die hoofdzakelijk belangrijk zijn voor de stofwisseling, de groei en de psychologische ontwikkeling. Te veel of te weinig van deze hormonen kunnen leiden tot verstoringen in; eetlust, opname van voeding, verbranding en opslag van voedingsstoffen, temperatuurregulatie van het lichaam, concentratievermogen, geestelijke stabiliteit, darmfunctie, hartslag of bloeddruk.
7
Verschillende parameters
2,5%
van de Nederlandse bevolking heeft een traag werkende schildklier
500.000
mensen hebben een schildklieraandoening
Schildklier testen
De schildklier test in 3 stappen

Na het bestellen van de test versturen wij deze binnen 24 uur gratis naar het adres

Maak eenvoudig een bloedafnameafspraak bij jou in de buurt

Ontvang jouw persoonlijke testresultaten vanuit het laboratorium binnen slechts 2 weken
Schildklier test Uitgebreid
Inzicht jouw schildklierfuncties met de Schildklier test uitgebreid
De schildklier test uitgelegd in 5 stappen
Antistoffen: Witte bloedcellen kunnen antistoffen aanmaken, deze worden ook wel Immunoglobulines genoemd. Antistoffen zijn deeltjes die zich kunnen hechten aan antigenen van lichaamsvreemd materiaal bijvoorbeeld een virus. Wanneer de antistoffen aan de antigenen hechten worden de antigenen onschadelijk gemaakt.
Dejodase: Dit is een enzym dat belangrijk is voor de activering en deactivering van de schildklierhormonen. De activering komt door de omzetting van T4 in T3 door de verwijdering van een jodiumdeeltje.
Enzym: Enzymen zijn eiwitten die als hulpstof dienen voor allerlei biochemische processen. Mensen, maar ook planten en dieren, hebben veel enzymen in hun lichaam. Je gebruikt bijvoorbeeld enzymen bij de vertering van voedsel om grote koolhydraten in kleinere stukjes te knippen, zodat deze vervolgens in het lichaam opgenomen kunnen worden.
Hormoon: Dit is een signaalstof dat door klieren wordt afgegeven en via de bloedbaan aan doelcellen en/of -organen worden afgegeven om een functie uit te oefenen.
Hypofyse: Dit is een klier die zich bevindt als aanhangsel van de hersenen. De hypofyse scheidt vele hormonen uit en speelt op deze manier een rol bij de aansturing van meerdere lichaamsfuncties.
Hypothalamus: Dit is een onderdeel van de hersenen dat het zenuwstelsel en het hormoonstelsel controleert. Zo speelt het een cruciale rol bij gedrag en de temperatuurregeling.
Leptine: Dit is een hormoon dat een rol speelt bij de regulatie van verzadiging.
Tg: Thyreoglobuline is een eiwit dat wordt geproduceerd door de schildklier. Tg wordt door het enzym dejodase gejodineerd waaruit T3 en T4 gemaakt kan worden.
TPO: Thyroid peroxidase antibody (TPO) is een enzym dat een belangrijke rol speelt bij de productie van schildklierhormonen.
https://schildklier.nl/schildklieraandoeningen/de-schildklier/
https://www.gezondheidsplein.nl/menselijk-lichaam/schildklier/item45085
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25905401/
https://www.uzleuven.be/nl/hypothyreoidie
https://www.revolutionairgezond.nl/kennisbank/functie/hypothalamus-hypofyse-schildklier-as-hpt-as/