Voedselallergie test

Vertraagde voedselallergie ofwel een voedselallergie IgG kan diverse klachten en symptomen veroorzaken. ImuPro helpt hierbij!

Voedselallergie test

ImuPro, testen op voedselallergie (IgG)

ImuPro test

Een voedselallergie is een abnormale immuunreactie van het lichaam tegen een bepaald soort voeding. De klassieke voedselallergie veroorzaakt door Immunoglobuline (IgE) antistoffen zorgt voor een acute en hevige reactie. Een vertraagde voedselallergie, veroorzaakt door IgG antistoffen daarentegen, kan vaak leiden tot laaggradige ontstekingen waarbij de symptomen pas uren- of zelfs dagen later optreden. Deze symptomen kunnen zich uiteindelijk ontwikkelen in chronische klachten zoals migraine, diarree, prikkelbare darmsyndroom en obesitas. Met de ImuPro test worden de IgG reacties tegen een breed scala aan voedingsmiddelen in kaart gebracht. In de volksmond wordt een dergelijke test ook wel een voedselovergevoeligheid test genoemd, of voedselintolerantietest. Een voedselintolerantie test is echter niet de juiste benaming voor zo’n onderzoek. Dat zullen wij op deze pagina toelichten.

Een voedselallergie is een abnormale immuunreactie van het lichaam tegen een bepaald soort voeding. De klassieke voedselallergie veroorzaakt door Immunoglobuline (IgE) antistoffen zorgt voor een acute en hevige reactie. Een vertraagde voedselallergie, veroorzaakt door IgG antistoffen daarentegen, kan vaak leiden tot laaggradige ontstekingen waarbij de symptomen pas uren- of zelfs dagen later optreden. Deze symptomen kunnen zich uiteindelijk ontwikkelen in chronische klachten zoals migraine, diarree, prikkelbare darmsyndroom en obesitas. Met de ImuPro test worden de IgG reacties tegen een breed scala aan voedingsmiddelen in kaart gebracht. In de volksmond wordt een dergelijke test ook wel een voedselovergevoeligheid test genoemd, of voedselintolerantietest. Een voedselintolerantietest is echter niet de juiste benaming voor zo’n onderzoek. Dat zullen wij op deze pagina toelichten.

Voordelen ImuPro

 • IgG reacties tegen voedingsmiddelen, variërend van 90 t/m 270 voedingsmiddelen
 • Gepersonaliseerd rapport met adviezen
 • Zowel afname via intraveneus bloed (armprik) of via een vingerpik
 • Resultaat is bekend binnen 2 weken na ontvangst laboratorium
 • Geen retourzendingskosten
 • Onderzoek wordt uitgevoerd door een EN:ISO17025 geaccrediteerd laboratorium
 • ImuPro testen zijn wetenschappelijk onderbouwd
 • ImuPro wordt in meer dan 40 landen toegepast
 • Sinds 2002 op de markt en ondertussen meer dan 1 miljoen analyses uitgevoerd!

De ImuPro uitgelegd in 6 stappen

Tijdens de spijsvertering wordt het voedsel dat via de mond het lichaam binnentreedt verkleind en verwerkt tot voedingsstoffen die als energiebron dienen voor het lichaam. De darmen vormen daarbij een belangrijke barrière, waarbij de voedingsstoffen door de darmwand transporteren en zo in het bloed terecht komen1. Ons immuunsysteem moet tolerant zijn voor alle stoffen die de darmwand passeren. Als het immuunsysteem de eiwitten van de voedingsstoffen als lichaamsvreemd aanziet, treedt er een allergische reactie op(bron 1, bron 2). Een voedselallergie wordt vaak verward met een voedselintolerantie. Een voedselintolerantie treedt op wanneer een bepaald enzym dat de macronutriënten verteerd niet- of in mindere mate aangemaakt kan worden, zoals bij een lactose-intolerantie. Een voedselintolerantietest wordt op een andere manier uitgevoerd (dan de ImuPro test), denk hierbij aan een adem-/bloedanalyse voor bijvoorbeeld een lactose-intolerantie test. Bij een voedselallergie reageert het immuunsysteem met antistoffen, ook wel Immunoglobulines (Ig) genoemd. Hierbij is er onderscheid tussen een directe (type-I) voedselallergie IgE en een vertraagde (type-III) voedselallergie IgG. Bij een IgE-voedselallergie treden de klachten vaak op vlak direct na het nuttigen van een ‘trigger food’. Hierbij zijn de klachten vaak hevig, denk aan een pinda-allergie(bron 2). Bij een IgG-voedselallergie is er sprake van een laaggradige ontsteking waarbij de symptomen vaak pas uren of zelfs dagen na het nuttigen van een ‘trigger food’ optreden.

Koolhydraten: Koolhydraten komen in de vorm van grote suikerketens (glycogeen en zetmeel) het lichaam binnen en worden tijdens de eerste stap door enzymen afgebroken tot twee gekoppelde suikermoleculen (maltose, sucrose en lactose). Vervolgens worden deze disachariden door enzymen afgebroken tot enkelvoudige suikers waarvan de bekendste vormen glucose, fructose en galactose zijn. Deze monosachariden worden opgeslagen in de lever en getransporteerd door het lichaam om als energiebron te dienen(bron 2, bron 3).

Eiwitten: Eiwitten komen in een complex gevouwen vorm het lichaam binnen en worden door het enzym protease opgeknipt in kleinere peptiden. Het enzym peptidase knipt deze peptiden vervolgens in aminozuren. Aminozuren zijn ze een bron voor de opbouw van spieren en dienen als bouwstenen voor het maken van belangrijke eiwitten die nodig zijn voor het reguleren van genetische processen. Verder spelen aminozuren ook een belangrijke rol tijdens weefselreparatie(bron 2, bron 3).

Vetten: Vetten komen het lichaam binnen in vetdruppels. Galzouten uit de galblaas maken van deze vetdruppels micellen. Een micel is een deeltje waarbij de binnenkant bestaat uit een vet oplosbaar deel en de buitenkant uit een wateroplosbaar deel zodat het vetdeeltje makkelijk door de bloedbaan kan transporteren. Deze micellen vormen triglyceriden die dienen als bron voor de celmembraan en voor energieopslag. Overtollig vet wordt opgeslagen in de vorm van lichaamsvet rond de taille en visceraal vetweefsel(bron 2, bron 3).

De darmbarrière is een van de belangrijkste factoren bij het ontstaan van een IgG-gemedieerde voedselallergie. Normaal is de darmwand bij een gezond functionerende darm niet doorlaatbaar. Bij een doorlaatbare darm kunnen onafgebroken voedingsdeeltjes de darmcellen passeren en direct in de bloedbaan terecht komen. Het lichaam kan deze onafgebroken voedingsdeeltjes als lichaamsvreemd herkennen. Als gevolg hierop gaat het lichaam antilichamen (IgG) aanmaken tegen de eiwitten in deze voedingsdeeltjes. Dit proces zorgt voor een laaggradige ontstekingsreactie(bron 3).

De laaggradige ontstekingsreactie die ontstaat bij een IgG-gemedieerde voedselallergie kan leiden tot diverse chronische klachten. Aangezien de symptomen en klachten vertraagd optreden, is het moeilijk om de voedingsmiddelen waar een IgG-reactie op komt te herkennen.. Gelukkig geeft het betrouwbare diagnostische onderzoek en voedingsconcept ImuPro snel duidelijkheid. ImuPro is een concept dat al meer dan 20 jaar op de markt is. Het concept is ontwikkeld door R-Biopharm AG en zij zijn marktleider op het gebied van diagnostiek. R-Biopharm is sinds kort één van de weinige firma’s met een CE-IVDR accreditatie. De testen van ImuPro zijn ontwikkeld om deze IgG-antilichamen tegen voeding aan te tonen. Met de testresultaten kom je erachter of een vertraagde voedselallergie mogelijk de oorzaak is van jouw chronische klachten. Aan de hand van onze gepersonaliseerde rapportage kun je eenvoudig starten met het adviesplan. Hiermee neemt jouw kans op een verbeterd welzijn toe(bron 3). Het ImuPro concept is volledig wetenschappelijk onderbouwd!

Gebaseerd op jouw IgG reacties wordt een voedingsadvies gerapporteerd. Dit advies bestaat uit drie belangrijke fasen: de eliminatiefase, de provocatiefase en de stabilisatiefase.

 • Eliminatiefase: tijdens deze fase moet alle voeding met verhoogde IgG-antilichamen vermeden worden. Door deze te vermijden kan het ontstekingsproces verminderen of zelfs helemaal stoppen.
 • Provocatiefase: tijdens deze fase moet alle vermeden voedingsmiddelen één voor één worden geïntroduceerd en geprovoceerd. De provocatiefase helpt om de persoonlijke ‘trigger foods’ te vinden.
 • Stabilisatiefase: tijdens deze fase moeten de ‘trigger foods’ minstens een jaar vermeden worden, zodat de IgG-antilichamen af kunnen nemen en het lichaam zich kan herstellen.

De ImuPro testentest biedt uitkomst als je last hebt van chronische klachten die niet verklaard kunnen worden door een andere gezondheidsafwijking. Enkele symptomen die een indicatie geven voor een IgG voedselallergie zijn; darmklachten, opgeblazen gevoel, diarree, constipatie, hoofdpijn/migraine, misselijkheid en buikpijn, hoge bloeddruk, algemene vermoeidheid en overgewicht (obesitas)

Hieronder staan enkele aandoeningen waarbij de ImuPro uitkomst kan bieden.

Het Prikkelbare darmsyndroom: dit is een verstoring van het maag-darm stelsel, specifiek de dikke darm. Bij het prikkelbare darmsyndroom maakt de dikke darm te veel of juist te weinig bewegingen waarbij diarree of verstopping kan ontstaan. Dit zijn dan ook de meest voorkomende symptomen. Het is wetenschappelijk bewezen dat het IgG-gebaseerd eliminatie- en provocatie dieet, zoals de ImuPro, een positief effect heeft op het prikkelbare darm-syndroom(bron 5).

De ziekte van Crohn: dit is een chronische ontstekingsziekte van de darm en is onderdeel van het Prikkelbare Darm Syndroom. Bij de ziekte van Crohn zijn de dikke darm, dunne darm, en/of de endeldarm ontstoken dat leidt tot vervelende klachten zoals diarree, buikpijn, vermoeidheid en bloed in de ontlasting. Het is wetenschappelijk bewezen dat het IgG-gebaseerd eliminatie- en provocatie dieet een positief effect heeft op darmklachten(bron 4).

Obesitas: dit is een medische aandoening waarbij lichaamsvet ophoopt dat kan leiden tot gezondheidsproblemen en/of een kortere levensverwachting. Het is wetenschappelijk bewezen dat het IgG-gebaseerd eliminatie- en provocatie dieet een positief effect heeft op het obesitas/overgewicht(bron 6).

Migraine: dit is een chronische hoofdpijn waarbij een gemiddelde of zware pijn ontstaat in één kant van het hoofd. Een ernstige migraine aanval kan wel een halve dag tot drie dagen duren. Het is wetenschappelijk bewezen dat het IgG-gebaseerd eliminatie- en provocatie dieet een positief effect heeft op hoofdpijn/migraine(bron 5).

Psoriasis en eczeem: Psoriasis is een veelvoorkomende, erfelijke auto-immuunziekte die zich uit in rode vlekken en schilfering van de huid. De oorzaak van psoriasis is nog steeds niet bekend. Wel is bekend dat voeding een grote rol kan spelen in psoriasis, en andere vormen van huiduitslag(bron 7).

Autisme en ADHD: Het is wetenschappelijk bewezen dat autisme en vormen van ADHD samengaan kunnen met een voedselallergie. Er is bewijs dat een doorlaatbare darm betrokken is bij de pathogenese van de aandoeningen. Het kan daarom nuttig zijn om de laaggradige ontstekingen omlaag te brengen om zo de darmwand te laten herstellen(bron 8).

Bovengenoemde symptomen kunnen dus mogelijk veroorzaakt worden door een IgG-voedselallergie. Het testen op verschillende allergenen (IgG) kan dus mogelijk uitkomst bieden.

Bestel de test: Je krijgt een afname set thuisgestuurd. De afname kan plaatsvinden via een vingerprik, maar ook via een armprik.  De ImuPro testen zijn online te bestellen in onze webshop!

Afname en verzenden: Met de meegestuurde instructies kun je eenvoudig bloed afnemen. Het afnamemateriaal kan, samen met de formulieren, worden verzonden naar het laboratorium door middel van de medische retourenvelop. Dit is geheel kosteloos binnen Nederland.

Resultaat: Binnen het streven van 2 weken ontvang je het resultaat in PDF-vorm in een e-mail via een twee factor verificatie met een SMS-code.

Het persoonlijk rapport

Je ontvangt na circa 2 weken een persoonlijk rapport vanuit het laboratorium. Onderstaand vind je een overzicht van de verschillende ImuPro testen:

 • ImuPro Basic:
  • Persoonlijke voedingsgids
  • Jouw resultaten van 90 voedingsmiddelen op IgG-antistoffen
 • ImuPro Vegetarisch:
  • Persoonlijke voedingsgids
  • Jouw resultaten van 90 vegetarische voedingsmiddelen op IgG-antistoffen
 • ImuPro Complete:
  • Persoonlijke voedingsgids
  • Jouw resultaten op 269 voedingsmiddelen + candida op IgG-antistoffen
  • Recepten op basis van jouw resultaten

Bestel de ImuPro testen in onze webshop!s uitgevoerd!

Ervaringen

Bekijk hieronder enkele ervaringen over onze concepten en onderzoeken.

Ik heb heel goede ervaringen met de imupro. Het is een duidelijke test, vooral voor cliënten.
Het brengt rust in het maagdarmstelsel, waardoor er ruimte ontstaat om het maagdarmstelsel te herstellen en te versterken.

Ik heb meerdere voorbeelden van succesverhalen, maar een recent voorbeeld is van een man van 43 jaar. Hij was vaak moe en moest ’s middags zelfs een powernap moest doen om het eind van de dag halen. Daarnaast had hij vaak een opgeblazen gevoel en voelde hij zich down. Ik heb hem een aangepast voedingspatroon geadviseerd en zag hem na 8 weken terug. Hij had zich meteen strikt aan de aanpassingen gehouden en dat was goed te doen. Zijn inspanningen werden beloond: hij heeft veel meer energie en de powernaps zijn verleden tijd. Zijn ontlasting ziet er veel beter uit, het opgeblazen gevoel is weg en hij is niet meer down of depri. Prachtig resultaat dus!

Peggy v.d. Jagt, Praktijk Vitamina

Al enige jaren maak ik gebruik van de igg-voedselallergie testen van van imupro. Bijna al mijn cliënten ondergaan een reinigingskuur in combinatie met darmspoelingen. Bij deze reset (van zowel als lichaam als geest) adviseer ik regelmatig de imupro intolerantie test omdat deze mogelijke voedseltriggers aan het licht brengt. Als deze triggers voor ten minste 5 weken vermeden moeten worden is het een fantastisch mooie aanvulling op het reinigingstraject.
Een voorbeeld hiervan is:

Man, opgeblazen gevoel, huiduitslag, kringen rondom ogen en overgewicht. Na het vermijden van de triggers, het volgen van een aangepast dieet en colonhydrotherapie is hij een heel ander mens.

Het laten staan van alcohol en koffie is tot zijn grote verbazing totaal geen probleem meer.

Melanie Braat, Praktijk Vitamelle

Begrippenlijst

Voedselintolerantie: Een voedselintolerantie is geen voedselallergie. Bij een voedselintolerantie wordt een bepaald enzym dat benodigd is om voedingsmiddelen af te breken, niet of in mindere mate aangemaakt. Een veel voorkomende intolerantie is een lactose intolerantie. Hierbij wordt het enzym lactase, wat lactose omzet in galactose en glucose, niet of nauwelijks aangemaakt waardoor de omzetting niet kan plaatsvinden.

Enzym: Enzymen zijn eiwitten die als hulpstof dienen voor allerlei biochemische processen. Mensen, maar ook planten en dieren, hebben veel enzymen in hun lichaam. Je gebruikt bijvoorbeeld enzymen bij de vertering van voedsel om grote koolhydraten in kleinere stukjes te knippen, zodat deze vervolgens in het lichaam opgenomen kunnen worden.

Macronutriënten: Macronutriënten zijn die voedingsstoffen die dienen als brandstof en dus energie leveren aan het lichaam. Er zijn drie soorten: eiwitten, koolhydraten en vetten.

Antistoffen: Witte bloedcellen kunnen antistoffen aanmaken, deze worden ook wel Immunoglobulines genoemd. Antistoffen zijn deeltjes die zich kunnen hechten aan antigenen van lichaamsvreemd materiaal bijvoorbeeld een virus. Wanneer de antistoffen aan de antigenen hechten worden de antigenen onschadelijk gemaakt.

Trigger foods: Dit zijn de voedingsmiddelen die mogelijk klachten kunnen veroorzaken.

IgG-gemedieerd:  Immunoglobuline G gemedieerd betekent dat een voedselallergie veroorzaakt wordt door de immunoglobuline G. Dit is een specifiek antilichaam wat een vertraagde en laaggradige immuunreactie kan veroorzaken.

Auto-immuunziekte: Een auto-immuunziekte is een aandoening waarbij het immuunsysteem van een persoon lichaamseigen cellen en stoffen als lichaamsvreemd aanziet en hier een reactie tegen gaat starten. Voorbeelden van auto-immuunziektes zijn Hashimoto, Coeliakie en Diabetes Mellitus.

Pathogenese: De pathogenese van een ziekte of aandoening betekent het stapsgewijze ontstaan en verergeren van de ziekte of aandoening.

Bronnen

1. WUR

2. MMC

3. ImuPro

4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20130407/

5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23216231/

6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18072008/

7. https://imupro.com/psoriasis-igg-food-allergy/

8. https://imupro.com/children-autism-adhd-igg-food-allergy/