Hoe weet je of je last hebt van een voedselallergie?
Er zijn veel manieren om te testen of je last hebt van een voedselallergie. Wij begrijpen dat het lastig is om een keuze te maken die past bij jouw klachten. Wist je dat er verschillende soorten voedselallergieën zijn? En dat een voedselintolerantie weer compleet anders is?
Wat is een voedselallergie?
Een voedselallergie is een abnormale reactie van het lichaam op eiwitten die aanwezig zijn in specifieke voedingsmiddelen. Voeding wordt in de dunne darm afgebroken tot kleine eiwitten en micronutriënten. Deze kleine eiwitten en nutriënten gaan door de darmwand heen en komen zo in het bloed terecht waar ze hun functie uitoefenen in jouw lichaam. Bij een voedselallergie worden deze eiwitten door het immuunsysteem als schadelijk herkent. Het lichaam gaat dan een immuunreactie starten door de productie van specifieke antistoffen om je te beschermen. Deze immuunreactie op eiwitten uit voeding wordt een voedselallergie genoemd.
Een voedselallergie test bij de huisarts
Bij de huisarts of in het ziekenhuis wordt vaak alleen getest op een klassieke voedselallergie, ook wel een type-I allergie genoemd. Bij deze voedselallergie treden klachten vaak direct na het eten op. Bij deze reactie worden antistoffen genaamd immunoglobuline type E (IgE) aangemaakt tegen eiwitten uit voeding. Deze IgE-antistoffen hebben een directe werking en zorgen voor de vrijlating van een stof genaamd histamine. Histamine geeft signalen door aan jouw lichaam, waardoor je direct last krijgt van bijvoorbeeld een zwelling, jeuk, roodheid, overgeven, misselijkheid of zelfs een anafylactische shock.
Wat is een vertraagde voedselallergie?
Een andere voedselallergie is een vertraagde voedselallergie, ook wel een type-III allergie genoemd, waarbij de klachten pas uren of dagen na het eten optreden. Hierdoor is het vaak moeilijk om te achterhalen welk voedingsmiddelen de klachten veroorzaakt. Een vertraagde voedselallergie wordt veroorzaakt door een doorlaatbare darmwand (lekkende darm) waardoor voedingseiwitten nog niet volledig afgebroken in het bloed terecht komen. Als gevolg zullen de immuuncellen in de dunne darm specifieke immunoglobuline type G antistoffen (IgG) aanmaken tegen de voedingseiwitten. IgG-antistoffen binden vervolgens aan de eiwitten uit voeding om een zogenaamd immuuncomplex te maken. Deze immuuncomplexen kunnen zich ophopen in weefsel en laaggradige ontsteking veroorzaken. Klachten die veroorzaakt worden door een chronische laaggradige ontsteking zijn onder andere diarree, een opgeblazen gevoel, hoofdpijn, eczeem, psoriasis, vermoeidheid en gewrichtspijn.
Bij de huisarts of in het ziekenhuis wordt niet getest op een vertraagde voedselallergie veroorzaakt door IgG-antistoffen.
Onze voedselallergie IgG thuistest onderzoekt of je last hebt van een vertraagde voedselallergie.
Wat houdt een voedselintolerantie test in?
Een voedselintolerantie is iets anders dan een voedselallergie. Bij een voedselintolerantie is er geen sprake van een immuunreactie en worden er geen antistoffen aangemaakt. Een voedselintolerantie is een reactie van het lichaam die ontstaat wanneer een bepaald bestanddeel van voeding niet kan worden opgenomen door het lichaam. Een bekend voorbeeld is een lactose-intolerantie. Hierbij is het lichaam niet in staat om een bestanddeel uit melk en zuivel op te nemen, namelijk melksuiker (lactose). Dit komt doordat het lichaam het stofje lactase niet of minder aanmaakt, die ervoor zorgt dat melksuiker kan worden afgebroken en opgenomen.
Een voedselintolerantie test heeft dus niks met het immuunsysteem te maken
Waarom onze voedselallergie IgG test?
Er zijn steeds meer testmethodes van voedselallergie of voedselintolerantie testen op de markt. Maar hoe kun je nu betrouwbaar een vertraagde voedselallergie testen? Hieronder vergelijken we voor jou een aantal verschillende testmethodes. In onze blog over ”betrouwbaar vertraagde voedselallergie testen” lichten wij de verschillen toe aan de hand van wetenschappelijke studies en onderbouwingen.
Onze voedselallergie IgG test wordt ook gebruikt door zorgprofessionals
Bekijk hieronder enkele ervaringen van zorgprofessionals
Ik heb heel goede ervaringen met de imupro. Het is een duidelijke test, vooral voor cliënten.
Het brengt rust in het maagdarmstelsel, waardoor er ruimte ontstaat om het maagdarmstelsel te herstellen en te versterken.Ik heb meerdere voorbeelden van succesverhalen, maar een recent voorbeeld is van een man van 43 jaar. Hij was vaak moe en moest ’s middags zelfs een powernap moest doen om het eind van de dag halen. Daarnaast had hij vaak een opgeblazen gevoel en voelde hij zich down. Ik heb hem een aangepast voedingspatroon geadviseerd en zag hem na 8 weken terug. Hij had zich meteen strikt aan de aanpassingen gehouden en dat was goed te doen. Zijn inspanningen werden beloond: hij heeft veel meer energie en de powernaps zijn verleden tijd. Zijn ontlasting ziet er veel beter uit, het opgeblazen gevoel is weg en hij is niet meer down of depri. Prachtig resultaat dus!
Al enige jaren maak ik gebruik van de igg-voedselallergie testen van van imupro. Bijna al mijn cliënten ondergaan een reinigingskuur in combinatie met darmspoelingen. Bij deze reset (van zowel als lichaam als geest) adviseer ik regelmatig de imupro intolerantie test omdat deze mogelijke voedseltriggers aan het licht brengt. Als deze triggers voor ten minste 5 weken vermeden moeten worden is het een fantastisch mooie aanvulling op het reinigingstraject.
Een voorbeeld hiervan is:Man, opgeblazen gevoel, huiduitslag, kringen rondom ogen en overgewicht. Na het vermijden van de triggers, het volgen van een aangepast dieet en colonhydrotherapie is hij een heel ander mens.
Het laten staan van alcohol en koffie is tot zijn grote verbazing totaal geen probleem meer.
Welke test past bij jou?
Waarom bestellen bij VicoBlue?
Ons team van gezondheidsexperts, VicoBlue coaches en een laboratorium (werkend volgens ISO17025 richtlijnen) werkt nauw samen om oplossingen op maat te bieden voor al jouw gezondheidsvragen. Wij bieden een holistisch concept dat voeding, lichaamsbeweging en algehele gezondheid omvat, met de focus op preventieve en persoonlijke zorg. Door middel van onze drie pijlers, geven wij jou de tools om te werken aan een gezond lichaam en geest. Je kunt gemakkelijk een sessie boeken met een van onze aangesloten VicoBlue coaches, of zelf aan de slag gaan met onze eigen VicoBlue App. Wij maken hoogwaardige zorg toegankelijk en eenvoudig voor iedereen, met een kwaliteitslaboratorium voor betrouwbare resultaten en snelle levering. VicoBlue, voor jouw vitaliteit!
Ontdek onze voedselallergie IgG thuistest
Veelgestelde vragen
Geen probleem! Stuur een mail naar servicedesk@vicoblue.nl met de vraag om twee extra lancetten voor de vingerprik op te sturen. Geen zorgen, het gevulde kaartje kan gewoon bewaard blijven en worden bijgevuld op het moment dat je de tweede set lancetten ontvangt.
Antistoffen: Witte bloedcellen kunnen antistoffen aanmaken, deze worden ook wel Immunoglobulines genoemd. Antistoffen zijn deeltjes die zich kunnen hechten aan antigenen van lichaamsvreemd materiaal bijvoorbeeld een virus. Wanneer de antistoffen aan de antigenen hechten worden de antigenen onschadelijk gemaakt.
Auto-immuunziekte: Een auto-immuunziekte is een aandoening waarbij het immuunsysteem van een persoon lichaamseigen cellen en stoffen als lichaamsvreemd aanziet en hier een reactie tegen gaat starten. Voorbeelden van auto-immuunziektes zijn Hashimoto, Coeliakie en Diabetes Mellitus.
Enzym: Enzymen zijn eiwitten die als hulpstof dienen voor allerlei biochemische processen. Mensen, maar ook planten en dieren, hebben veel enzymen in hun lichaam. Je gebruikt bijvoorbeeld enzymen bij de vertering van voedsel om grote koolhydraten in kleinere stukjes te knippen, zodat deze vervolgens in het lichaam opgenomen kunnen worden.
IgG-gemedieerd: Immunoglobuline G gemedieerd betekent dat een voedselallergie veroorzaakt wordt door de immunoglobuline G. Dit is een specifiek antilichaam wat een vertraagde en laaggradige immuunreactie kan veroorzaken.
Macronutriënten: Macronutriënten zijn die voedingsstoffen die dienen als brandstof en dus energie leveren aan het lichaam. Er zijn drie soorten: eiwitten, koolhydraten en vetten.
Pathogenese: De pathogenese van een ziekte of aandoening betekent het stapsgewijze ontstaan en verergeren van de ziekte of aandoening
Trigger foods: Dit zijn de voedingsmiddelen die mogelijk klachten kunnen veroorzaken.
Voedselintolerantie: Een voedselintolerantie is geen voedselallergie. Bij een voedselintolerantie wordt een bepaald enzym dat benodigd is om voedingsmiddelen af te breken, niet of in mindere mate aangemaakt. Een veel voorkomende intolerantie is een lactose intolerantie. Hierbij wordt het enzym lactase, wat lactose omzet in galactose en glucose, niet of nauwelijks aangemaakt waardoor de omzetting niet kan plaatsvinden.
1. WUR
2. MMC
3. ImuPro
4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20130407/
5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23216231/
6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18072008/
7. https://imupro.com/psoriasis-igg-food-allergy/
8. https://imupro.com/children-autism-adhd-igg-food-allergy/