Wat is jouw darmflora?
Een gezonde werking van jouw darmen is van cruciaal belang voor je algehele gezondheid. In jouw darmen huisvesten zich biljoenen bacteriën, gisten en schimmels. Dit klinkt natuurlijk als iets wat niet goed is voor onze gezondheid, maar niets is minder waar. De bacteriën in de darm spelen een belangrijke rol bij het behouden van een goede gezondheid. Dit geheel van bacteriën staat bekend als de darmflora, ook wel microbioom genoemd, en draagt bij aan de vertering van voedsel, de opname van voedingsstoffen en de preventie van ziekte door het stimuleren van het immuunsysteem. Bovendien is de samenstelling van de darmflora geassocieerd met verschillende gezondheidsaandoeningen, zoals obesitas, hypertensie en type 2 diabetes.
Een verkeerde samenstelling van jouw darmflora
In de darmen is een goede balans tussen ‘slechte’ en ‘goede’ bacteriën van cruciaal belang om bij te dragen aan jouw gezondheid. Wanneer de ‘slechte’ bacteriën de overhand krijgen kan dit vervelende effecten hebben. Jouw darmflora is niet constant en veranderd continu door veel verschillende factoren zoals jouw voedingspatroon, medicatie, ziekten, DNA en de omgeving.
Jouw darmflora wordt ook wel het tweede brein genoemd omdat het in directe verbinding staat met het metabolisme, het immuunsysteem, de huid en de hersenen. Als de darmflora niet in balans is kunnen belangrijke functies in deze systemen worden beïnvloed. Zo ontstaan er klachten die betrekking hebben op depressie en concentratie, een verzwakt immuunsysteem, huiduitslag en lokale darmklachten.
Het is daarom belangrijk om de darmflora test uit te voeren om te achterhalen of jouw klachten vanuit je darmen komen.
De rol van darmflora bij voeding
Jouw darmflora wordt gedefinieerd bij de geboorte omdat je bacteriën van je moeder hierbij overneemt. De voedingskeuzes in de eerste levensjaren zijn vervolgens ontzettend belangrijk om de darmflora verder te ontwikkelen. Wist je dat iemand die borstvoeding heeft gehad waarschijnlijk een andere samenstelling van de darmflora heeft dan iemand die formulemelk heeft gehad tijdens het eerste jaar?
Dit laat zien dat er een nauwe relatie bestaat tussen voeding en de darmflora. Dit komt vooral doordat gezonde voedingskeuzes de samenstelling en diversiteit van de bacteriën in je darmen kunnen beïnvloeden. Een dieet dat rijk is aan verschillende soorten groenten, fruit, peulvruchten, volkoren granen, noten en zaden bevordert een gebalanceerde darmflora. Aan de andere kant kan een eenzijdig dieet leiden tot een beperkte diversiteit in je darmflora. Dit is ongunstig omdat diversiteit essentieel is voor het opnemen van de juiste voedingsstoffen en het optimaal functioneren van je immuunsysteem. Bovendien spelen plantaardige vezels een belangrijke rol. Deze vezels in je dieet stellen specifieke bacteriën in staat om butyraat te produceren in je darmen, wat een bouwsteen is voor een gezonde darmwand.
De darm-brein as
De darm-brein as is een biologisch systeem dat de communicatie tussen onze darmen en ons brein mogelijk maakt. Deze tweerichtingsverbinding tussen de darmen en het centrale zenuwstelsel heeft de afgelopen jaren veel aandacht gekregen vanwege de impact op onze gezondheid en welzijn. De bacteriën in de darm zijn betrokken bij de vertering van voeding en de productie van stoffen die invloed hebben op de hersenfunctie, zoals signaalstofjes. Tegelijkertijd kan het brein via het zenuwstelsel de darmfunctie reguleren, waardoor emoties en stress de spijsvertering kunnen beïnvloeden.
Het immuunsysteem en de darmflora
De darmbacteriën communiceren actief met het immuunsysteem. Ze spelen een rol bij het trainen van immuuncellen en het reguleren van ontstekingsreacties in het lichaam. Wanneer de darmflora in balans is, kan dit het immuunsysteem helpen om adequaat te reageren op ziekteverwekkers en ontstekingen onder controle te houden. Het begrijpen van deze nauwe relatie tussen de darmflora en het immuunsysteem heeft geleid tot toenemend onderzoek naar hoe we via voeding en de darmgezondheid kunnen bevorderen en zo indirect de immuniteit kunnen versterken.
Wanneer is een darmflora test zinvol?
Een gezonde darmwand en een balans van de darmflora is dus belangrijk voor diverse processen in ons lichaam die betrekking hebben op hersenfunctie, immuunsysteem en afweer en vertering. Ervaar je darmklachten of andere klachten die betrekking hebben op deze systemen, zoals concentratieproblemen, stress, huiduitslag, ontstekingen, vermoeidheid etc, dan kan het nuttig zijn om jouw darmflora te laten onderzoeken.
De darmflora test van VicoBlue is de enige testmethode die op een betrouwbare manier het grootste gedeelte van de darmflora kan detecteren (96% detectie). Bovendien is het uniek aan deze methode dat ons laboratorium ook de activiteit van diverse bacteriegroepen kan meten om te zien of deze bacteriën hun functie ook actief uitoefenen. Dit geeft een betrouwbare interpretatie van de resultaten waardoor ook gerichtere adviezen kunnen worden gegeven.
Wist je dat onze darmflora test vaak wordt gecombineerd met de voedselallergie IgG test (ImuPro) omdat een verstoring in de darmwand door een disbalans in de darmflora een vertraagde voedselallergie kan veroorzaken. Andersom kan een vertraagde voedselallergie zorgen voor lokale onstekingen in de darm die kunnen leiden tot een verstoorde darmflora.

1
Bestel de darmflora test online. Heb je voor 15:00 uur besteld? Dan verzenden wij jouw thuistest dezelfde dag nog.

2
Neem jouw ontlastingsmateriaal makkelijk thuis af en verstuur dit kosteloos naar ons aangesloten laboratorium.

3
Ontvang jouw persoonlijke resultaten en adviezen binnen maximaal 2 weken.
Kies voor de meest betrouwbare darmflora test
Er zijn vele soorten darmflora testen op de markt. Vind je het ook moeilijk om de juiste en meest betrouwbare test te kiezen? Veel van de aanbieders maken gebruik van de PCR-techniek, of een sequencing methode. Hieronder zie je een overzicht van de verschillende methoden die gebruikt worden in de markt. Zo kun je een weloverwogen beslissing maken.
Ontdek onze darmflora thuistest
Waarom bestellen bij VicoBlue?
Ons team van gezondheidsexperts, VicoBlue coaches en een laboratorium (werkend volgens ISO17025 richtlijnen) werkt nauw samen om oplossingen op maat te bieden voor al jouw gezondheidsvragen. Wij bieden een holistisch concept dat voeding, lichaamsbeweging en algehele gezondheid omvat, met de focus op preventieve en persoonlijke zorg. Door middel van onze drie pijlers, geven wij jou de tools om te werken aan een gezond lichaam en geest. Je kunt gemakkelijk een sessie boeken met een van onze aangesloten VicoBlue coaches, of zelf aan de slag gaan met onze eigen VicoBlue App. Wij maken hoogwaardige zorg toegankelijk en eenvoudig voor iedereen, met een kwaliteitslaboratorium voor betrouwbare resultaten en snelle levering. VicoBlue, voor jouw vitaliteit!
De darmflora test uitgelegd in 6 stappen
Hormonen: Dit zijn signaalstoffen die door specifieke klieren via de bloedbaan aan doelwitcellen of weefsels worden afgegeven. Hormonen hebben een belangrijke regelfunctie in het lichaam, denk bijvoorbeeld aan het hormoon insuline die de bloedglucose kan reguleren.
Metabolisme: Metabolisme is een ander woord voor de stofwisseling. Dit is een reeks van processen waarbij de omzetting van voedingsstoffen plaatsvindt waarbij energie vrij komt die gebruikt wordt als brandstof voor het lichaam.
Gastheer: Een gastheer is een organisme dat een ander organisme bij zich draagt. In het geval van de darmflora is de mens de gastheer.
Pathogeen: Dit is een ziekteverwekker van biologische oorsprong, denk aan bacteriën, virussen, gisten en schimmels. Een pathogeen wordt door het lichaam herkend als iets wat moet worden opgeruimd door het immuunsysteem.
Darm-brein as (gut-brain axis): Dit is een twee-richting biochemische route tussen de maagdarmstelsel en het centrale zenuwstelsel. Het beschrijft de rol van de micro-organismen in de darm in de biochemische communicatie naar het brein toe.
Bidirectioneel: bidirectioneel betekent twee-richting waarbij in dit geval signalen in beide richtingen verlopen.
Cognitief: Deze term duidt op alles wat betrekking heeft op de cognitie, dit is het mentale proces dat het denken, leren en het geheugen betreft.
Organisme: Dit is een levend wezen die zich door middel van biologische processen zoals het metabolisme in stand kan houden. Enkele voorbeelden van organismen zijn; mensen, dieren, planten, bacteriën en schimmels.
Symbiose: dit is het samenleven van twee organismen waarbij ten minste één organisme een voordeel heeft bij deze samenleving.
Kolonisatie (-resistentie): de mate waarin bacteriën, bijvoorbeeld in de darm of op de huid, weerstand kunnen bieden tegen nieuw groeiende (koloniserende) bacteriën.
Dysbiose: dit is een verstoorde balans in bacteriën waarbij de ‘slechte’ en ziekmakende bacteriën de bovenhand nemen.
Escherichia Coli: Dit is een bacterie die voorkomt in de darm van zoogdieren en nodig is voor het verteren van voeding. De bacterie kan schadelijk zijn voor de gezondheid naar mate het aantal te hoog is en wanneer de bacterie zich op een andere locatie in het lichaam gaat nestelen.
Clostridium: Dit is een bacterie die over het algemeen wordt beschouwd als ‘slechte’ bacterie. Zo kan het tetanus veroorzaken en wondinfecties.
Microbiële activiteit: De microbiële activiteit van een bacterie laat zien hoe goed de bacteriën organische stoffen kunne omzetten in stikstof, zwavelstof en fosfaat. Het laat dus zien of de bacteriën nog actief zijn in hun biologische processen.
Consistentie: de samenhang van de ontlasting. Er wordt vaak ook gesproken over vorm en consistentie.
pH-waarde: De pH waarde is de maat voor zuurtegraad van een oplossing of een milieu. Hoe lager dit getal is, hoe zuurder de omgeving.
IgG-gemedieerd: Immunoglobuline G gemedieerd betekent dat een voedselallergie veroorzaakt wordt door de immunoglobuline G. Dit is een specifiek antilichaam wat een vertraagde en laaggradige immuunreactie kan veroorzaken.
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33136284/
- https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphys.2019.00428/full
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4056765/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4367209/
- https://www.nature.com/articles/s41385-020-00365-4
- https://www.darmgezondheid.nl/darmgezondheid/darmflora/