Wil je ook gezonde darmen?

Herken je een van de volgende klachten ook?

  • diarree

  • buikklachten na het eten

  • concentratieproblemen

  • tandvleesontsteking

  • somberheid/depressie

  • chronische vermoeidheid

  • een prikkelbare darm

  • obstipatie

Wat is jouw darmflora?

Een gezonde werking van jouw darmen is van cruciaal belang voor je algehele gezondheid. In jouw darmen huisvesten zich biljoenen bacteriën, gisten en schimmels. Dit klinkt natuurlijk als iets wat niet goed is voor onze gezondheid, maar niets is minder waar. De bacteriën in de darm spelen een belangrijke rol bij het behouden van een goede gezondheid. Dit geheel van bacteriën staat bekend als de darmflora, ook wel microbioom genoemd, en draagt bij aan de vertering van voedsel, de opname van voedingsstoffen en de preventie van ziekte door het stimuleren van het immuunsysteem. Bovendien is de samenstelling van de darmflora geassocieerd met verschillende gezondheidsaandoeningen, zoals obesitas, hypertensie en type 2 diabetes.

Een verkeerde samenstelling van jouw darmflora

In de darmen is een goede balans tussen ‘slechte’ en ‘goede’ bacteriën van cruciaal belang om bij te dragen aan jouw gezondheid. Wanneer de ‘slechte’ bacteriën de overhand krijgen kan dit vervelende effecten hebben. Jouw darmflora is niet constant en veranderd continu door veel verschillende factoren zoals jouw voedingspatroon, medicatie, ziekten, DNA en de omgeving.

Jouw darmflora wordt ook wel het tweede brein genoemd omdat het in directe verbinding staat met het metabolisme, het immuunsysteem, de huid en de hersenen. Als de darmflora niet in balans is kunnen belangrijke functies in deze systemen worden beïnvloed. Zo ontstaan er klachten die betrekking hebben op depressie en concentratie, een verzwakt immuunsysteem, huiduitslag en lokale darmklachten.

Het is daarom belangrijk om de darmflora test uit te voeren om te achterhalen of jouw klachten vanuit je darmen komen.

De rol van darmflora bij voeding

Jouw darmflora wordt gedefinieerd bij de geboorte omdat je bacteriën van je moeder hierbij overneemt. De voedingskeuzes in de eerste levensjaren zijn vervolgens ontzettend belangrijk om de darmflora verder te ontwikkelen. Wist je dat iemand die borstvoeding heeft gehad waarschijnlijk een andere samenstelling van de darmflora heeft dan iemand die formulemelk heeft gehad tijdens het eerste jaar?

Dit laat zien dat er een nauwe relatie bestaat tussen voeding en de darmflora. Dit komt vooral doordat gezonde voedingskeuzes de samenstelling en diversiteit van de bacteriën in je darmen kunnen beïnvloeden. Een dieet dat rijk is aan verschillende soorten groenten, fruit, peulvruchten, volkoren granen, noten en zaden bevordert een gebalanceerde darmflora. Aan de andere kant kan een eenzijdig dieet leiden tot een beperkte diversiteit in je darmflora. Dit is ongunstig omdat diversiteit essentieel is voor het opnemen van de juiste voedingsstoffen en het optimaal functioneren van je immuunsysteem. Bovendien spelen plantaardige vezels een belangrijke rol. Deze vezels in je dieet stellen specifieke bacteriën in staat om butyraat te produceren in je darmen, wat een bouwsteen is voor een gezonde darmwand.

De darm-brein as

De darm-brein as is een biologisch systeem dat de communicatie tussen onze darmen en ons brein mogelijk maakt. Deze tweerichtingsverbinding tussen de darmen en het centrale zenuwstelsel heeft de afgelopen jaren veel aandacht gekregen vanwege de impact op onze gezondheid en welzijn. De bacteriën in de darm zijn betrokken bij de vertering van voeding en de productie van stoffen die invloed hebben op de hersenfunctie, zoals signaalstofjes. Tegelijkertijd kan het brein via het zenuwstelsel de darmfunctie reguleren, waardoor emoties en stress de spijsvertering kunnen beïnvloeden.

Het immuunsysteem en de darmflora

De darmbacteriën communiceren actief met het immuunsysteem. Ze spelen een rol bij het trainen van immuuncellen en het reguleren van ontstekingsreacties in het lichaam. Wanneer de darmflora in balans is, kan dit het immuunsysteem helpen om adequaat te reageren op ziekteverwekkers en ontstekingen onder controle te houden. Het begrijpen van deze nauwe relatie tussen de darmflora en het immuunsysteem heeft geleid tot toenemend onderzoek naar hoe we via voeding en de darmgezondheid kunnen bevorderen en zo indirect de immuniteit kunnen versterken.

Wanneer is een darmflora test zinvol?

Een gezonde darmwand en een balans van de darmflora is dus belangrijk voor diverse processen in ons lichaam die betrekking hebben op hersenfunctie, immuunsysteem en afweer en vertering. Ervaar je darmklachten of andere klachten die betrekking hebben op deze systemen, zoals concentratieproblemen, stress, huiduitslag, ontstekingen, vermoeidheid etc, dan kan het nuttig zijn om jouw darmflora te laten onderzoeken.

De darmflora test van VicoBlue is de enige testmethode die op een betrouwbare manier het grootste gedeelte van de darmflora kan detecteren (96% detectie). Bovendien is het uniek aan deze methode dat ons laboratorium ook de activiteit van diverse bacteriegroepen kan meten om te zien of deze bacteriën hun functie ook actief uitoefenen. Dit geeft een betrouwbare interpretatie van de resultaten waardoor ook gerichtere adviezen kunnen worden gegeven.

Wist je dat onze darmflora test vaak wordt gecombineerd met de voedselallergie IgG test (ImuPro) omdat een verstoring in de darmwand door een disbalans in de darmflora een vertraagde voedselallergie kan veroorzaken. Andersom kan een vertraagde voedselallergie zorgen voor lokale onstekingen in de darm die kunnen leiden tot een verstoorde darmflora.

Hoe werkt de darmflora test?

1

Bestel de darmflora test online. Heb je voor 15:00 uur besteld? Dan verzenden wij jouw thuistest dezelfde dag nog.

2

Neem jouw ontlastingsmateriaal makkelijk thuis af en verstuur dit kosteloos naar ons aangesloten laboratorium.

3

Ontvang jouw persoonlijke resultaten en adviezen binnen maximaal 2 weken.

Kies voor de meest betrouwbare darmflora test

Er zijn vele soorten darmflora testen op de markt. Vind je het ook moeilijk om de juiste en meest betrouwbare test te kiezen? Veel van de aanbieders maken gebruik van de PCR-techniek, of een sequencing methode. Hieronder zie je een overzicht van de verschillende methoden die gebruikt worden in de markt. Zo kun je een weloverwogen beslissing maken.

Polymerase chain reaction (PCR)

Deze methode geeft alleen inzicht in de aantallen van de bacteriegroepen.

  • 60% detectie van bacteriën in de darm

  • Unieke en innovatieve testmethode

  • Microbiële activiteit

  • Gisten en Schimmels

  • Bacteriën die niet in grote groepen vallen

  • Snelle methode

Next Generation Sequencing (NGS)

Deze methode geeft alleen inzicht in de aantallen van de bacteriegroepen.

  • 40% detectie van bacteriën in de darm

  • Unieke en innovatieve testmethode

  • Microbiële activiteit

  • Gisten en Schimmels

  • Bacteriën die niet in grote groepen vallen

  • Snelle methode

Fluorescent in-situ hybridisatie (FISH)

Deze methode meet niet alleen aantallen van bacteriegroepen maar ook hoe actief ze hun functie kunnen uitoefenen.

  • Detectie van maar liefst 96%  van de bacteriën in de darm

  • Unieke en innovatie testmethode

  • Microbiële activiteit

  • Gisten en Schimmels

  • Bacteriën die niet in grote groepen vallen

  • Snelle methode

Ontdek onze darmflora thuistest

Darmflora test

FISH Methode

darmflora test
  • Persoonlijke resultaten
  • Uitgebreid rapport

  • Overzicht bacteriën

  • Overzicht schimmels
  • Overzicht gisten

  • Gepersonaliseerd advies

Waarom bestellen bij VicoBlue?

Ons team van gezondheidsexperts, VicoBlue coaches en een laboratorium (werkend volgens ISO17025 richtlijnen) werkt nauw samen om oplossingen op maat te bieden voor al jouw gezondheidsvragen. Wij bieden een holistisch concept dat voeding, lichaamsbeweging en algehele gezondheid omvat, met de focus op preventieve en persoonlijke zorg. Door middel van onze drie pijlers, geven wij jou de tools om te werken aan een gezond lichaam en geest. Je kunt gemakkelijk een sessie boeken met een van onze aangesloten VicoBlue coaches, of zelf aan de slag gaan met onze eigen VicoBlue App. Wij maken hoogwaardige zorg toegankelijk en eenvoudig voor iedereen, met een kwaliteitslaboratorium voor betrouwbare resultaten en snelle levering. VicoBlue, voor jouw vitaliteit!

  • Betrouwbaar laboratorium

  • Snelle levering

  • Betrouwbaar resultaat

Interessante uitkomst, begin van traject met arts. Na al sinds babytijd veel darmproblemen te hebben was ik het na 46 jaar ineens zat. De klachten werden erger en ondanks intensief sporten, genoeg slaap en gezonde voeding bleef ik me ellendig en energieloos voelen. Op aanraden van een kennis deze test gedaan en hieruit bleek vooralsnog sterke overgevoeligheid voor gluten, koemelk en pinda. Ik had echter al zo lang geleefd met de diagnose ‘prikkelbaar darm syndroom’ dat ik deze geaccepteerd had als iets dat bij mij hoorde. Met deze uitslag toch het traject ingegaan met een darmarts & orthomoleculair arts. Ik leef nu al een maand vrij van mijn ‘triggervoeding’ – die volgens de arts best wel eens tijdelijk- zou kunnen zijn en de verbetering is enorm. Een aanrader wat mij betreft.

J.S.

De darmflora test uitgelegd in 6 stappen

In onze darmen leven enorm veel micro-organismen zoals bacteriën, gisten, schimmels en virussen die allemaal samen onze darmflora vormen. De darmflora wordt gevormd direct na de geboorte en de diversiteit van de micro-organismen in de darm wordt beïnvloed door genetische factoren, omgevingsfactoren en voeding1. Onze darmflora verricht goed werkt voor het lichaam en werkt zelf voordelig voor meerdere lichaamsprocessen.

De bacteriën in de darm zijn in staat om suikers te verteren en voedingsstoffen uit ons eten te halen. Een belangrijk voorbeeld hiervan is dat de bacteriën onverteerbare vezels kunnen afbreken waardoor allerlei nuttige stoffen vrijkomen die de darmwand gezond houden en helpen bij een soepele stoelgang. De aanwezigheid van bepaalde bacteriën in de darm zorgt ook voor de vrijlating van hormonen die betrokken zijn bij het metabolisme2.

De bacteriën in de darm spelen ook een belangrijke rol in de training en het functioneren van het immuunsysteem van de gastheer. Daarentegen speelt het immuunsysteem ook een belangrijke rol in de diversiteit van de darmflora. De samenwerking tussen het immuunsysteem en de bacteriën in de darm zorgen voor een bescherming tegen pathogenen en lichaamsvreemde stoffen3.

De darmflora wordt ook wel het tweede brein genoemd en de bacteriën in de darmen hebben invloed op je gedrag en stemming. De darm-brein as (gut-brain axis) is de bidirectionale (twee-richting) communicatie tussen het zenuwstelsel en de darmen waarbij de emotionele en cognitieve delen van de hersenen worden gelinkt met de darmfunctie4.

De micro-organismen die leven in de darm werken dus voordelig voor de gastheer, maar deze micro-organismen hebben de processen van de gastheer ook nodig. Dit langdurig samenleven waarbij beide organismen voordeel hebben wordt symbiose genoemd.  In de darmflora moet er voor een gezonde situatie voor de gastheer sprake zijn van de juiste balans tussen goede, neutrale en slechte micro-organismen. De balans/symbiose houdt in dat micro-organismen in een deel van de darmwand koloniseren, en vooral dat de slechte bacteriën daarbij niet de overhand kunnen krijgen. Indien de balans verstoord wordt, is er sprake van dysbiose5.

De darm kolonisatie van verschillende soorten bacteriën, gisten, schimmels en virussen wordt in balans gehouden door ons eigen lichaam. Door de verschillende leefstijl- en voedingsinvloeden kan de balans verstoord raken waardoor dysbiose in de darm optreedt. Dysbiose kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld het gebruik van antibiotica, de mate van beweging, de mate van stress of door een bepaald voedingspatroon.

Indien er sprake is van dysbiose in de darm kan dat ook effect hebben op andere systemen in het lichaam en op deze manier bijdragen aan specifieke klachten en ziektes. Zo kan een dysbiose in de darm zorgen voor laaggradige ontstekingen in de darm doordat bijvoorbeeld ‘slechte’ bacteriën zoals Escherichia Coli, Clostridium en bepaalde schimmels, de overhand krijgen. Een dysbiose in de darm kan een doorlaatbare darmwand veroorzaken die meerdere chronische klachten tot gevolg kan hebben, denk aan een opgeblazen gevoel, het prikkelbare darmsyndroom of diarree6.

.

De klachten die kunnen ontstaan door dysbiose in de darm kunnen erg specifiek zijn, of breder van aard. Met ons uitgebreide darmflora onderzoek kunnen we in kaart brengen hoe de situatie in jouw darmen is. Tijdens het onderzoek worden alle levende micro-organismen in de darm gemeten. Daarnaast is onze test uniek omdat niet alleen het aantal micro-organismen in de darm wordt bepaald, maar ook de microbiële activiteit van de individuele groepen geanalyseerd wordt. Jouw persoonlijke darmkolonisatie van de verschillende bacteriegroepen wordt daarbij vergeleken met de normaalwaardes. Tijdens het onderzoek zullen ook de gisten en schimmels onderzocht worden. Ten slotte houdt het onderzoek ook in dat de ontlasting beoordeeld worden op verschillend eigenschappen, waaronder bijvoorbeeld de kleur, consistentie, pH-waarde, kolonisatie-resistentie en diversiteit.

Een individueel adviesplan zal worden opgesteld aan de hand van uw resultaten. De bacteriegroepen die in jouw testresultaat afwijken van de normaalwaardes worden uitgelicht in de persoonlijke testuitslag, met bijbehorend wat het zou kunnen betekenen voor jouw gezondheid dat deze specifieke groepen niet in balans zijn. Van alle groepen micro-organismen die de test onderscheidt wordt daarbij aangegeven welke percentage hiervan actief is. Indien er sprake is van dysbiose, zal dit ook in het rapport beschreven worden. Ten slotte worden gisten en schimmels worden ook meegenomen in uw testresultaat, evenals de eigenschappen die zijn waargenomen van uw ingestuurde ontlasting en wat dit betekend voor de gezondheid en balans van de darm.

De test kan worden ingezet als je last heeft van chronische klachten, met of zonder de verdenking van dysbiose als oorzaak van de klachten. Voorbeelden van chronische klachten die vaak gepaard gaan met dysbiose zijn:

–              Concentratieproblemen

–              Verstoringen van het vetmetabolisme

–              Allergische overgevoeligheid

–              (Infectieuze) diarree

–              Tandvleesontsteking

–              Chronisch inflammatoire darmziekten

–              Somberheid

–              Chronische vermoeidheid

–              Ziekte van Crohn

–              Prikkelbare darmsyndroom

Er is een relatie tussen dysbiose van de darm, de doorlaatbaarheid van de darmwand en laaggradige ontstekingen in de darm die kunnen leiden tot een IgG-gerelateerde voedselallergie (voor meer informatie kijk dan ook bij het kopje voedselallergie test). Daarom kan het zinvol zijn om de darmfora test in te zetten voorafgaand aan- of zelf na het uitvoeren van de ImuPro voedselallergie test (IgG).

Bestel de test: Je krijgt een afname set thuisgestuurd met daarbij duidelijke instructies voor het opvangen van jouw ontlasting.

Afname en verzenden: Het afnamemateriaal kan, samen met de formulieren, worden verzonden naar het laboratorium door middel van de medische retourenvelop. Dit is geheel kosteloos.

Resultaat: Binnen het streven van 2 weken ontvang je het resultaat in PDF-vorm in een e-mail via een twee factor verificatie met een SMS-code.

Geheel persoonlijk resultaat.

Je ontvangt na circa 2 weken een persoonlijk rapport vanuit het laboratorium. Daarin staan jouw persoonlijke testresultaten passend bij jouw darmflora.