Wat is de VIPS pilot?

FoodvalleyNL

De VIPS pilot is een initiatief georganiseerd en begeleidt door de organisatie FoodvalleyNL. Dit is een non-profit organisatie die een rol speelt om partijen en organisaties te begeleiden van gedachten en ambities naar uitwerking in de praktijk. Ze stimuleren de verbinding van bedrijven om gezamenlijk tot interessante businessmodellen te komen. Hierbij is hun doel vooral dat in 2050 het voedselsysteem in Nederland voedselzekerheid biedt, lekker, betaald, gezond en duurzaam voedsel produceert met respect voor dieren en onze planeet. Ze willen deze duurzame voedselketen beschikbaar stellen voor de hele bevolking en bewustwording creëren.

Wil je meer weten over de partnership met FoodvalleyNL. Klik dan hier. 

VIPS: vitaliteit voor iedereen

De VIPS pilot is een innovatief experiment in gepersonaliseerde voeding, georganiseerd door geselecteerde partners binnen de Personalised Nutrition Community van Foodvalley. Deze pilot onderzoekt de effectiviteit van gepersonaliseerd voedingsadvies, op maat gemaakt op basis van individuele gegevens, met als doel deelnemers te ondersteunen bij het bereiken van een gezonde levensstijl en tegelijkertijd de levensvatbaarheid van gepersonaliseerde voedingsopties te evalueren.

Bij de lancering van de pilot werden tien deelnemers, allen werkzaam bij Maeykeheim, onderworpen aan verschillende metingen om inzicht te krijgen in hun basisgezondheid. Dit omvatte onder andere bloedtests, DNA-analyse, spierkracht- en fitheidstests, aangevuld met een vragenlijst over sociale en gedragsaspecten.

Het belang van voeding en levensstijl groeit gestaag, aangezien er toenemend bewijs is dat aanpassingen in deze gebieden ziekten kunnen helpen voorkomen en algemene gezondheidsresultaten kunnen verbeteren. Om blijvende gedragsveranderingen te bewerkstelligen, is het cruciaal dat mensen beschikken over voldoende kennis en ondersteuning om gezonde keuzes te maken.

Gepersonaliseerd advies op basis van individuele gegevens en kennis over voeding, gezondheid en gedrag heeft het potentieel om gedrag en gezondheid positief te beïnvloeden. Het VIPS pilot programma brengt innovatieve bedrijven op het gebied van Personalised Nutrition samen in een consortium, met als doel te laten zien hoe persoonlijk advies werkt voor een specifieke doelgroep. In dit samenwerkingsverband werkt Foodvalley samen met een aantal start-ups, WUR, TNO en de Friese zorgorganisatie Maeykehiem. De VIPS pilot streeft naar de volgende doelen:

  1. Medewerkers in staat stellen vitaler te worden en dit uit te dragen binnen de organisatie en hun omgeving.
  2. Het evalueren van de effectiviteit en acceptatie van gepersonaliseerde interventies, geleverd door een multidisciplinair samenwerkingsverband van aanbieders (het VIPS consortium).
  3. Het ontwikkelen van een levensvatbaar businessmodel dat waarde toevoegt voor de gebruiker, de maatschappij, de wetenschap en betrokken private partners.

1 jaar verder en al veel inzichten

Na de voltooiing van de eerste fase van Foodvalley’s VIPS-programma, heeft Foodvalley nu een rapport samengesteld met de inzichten, lessen en kansen die tijdens dit project zijn opgedaan.

Wat dit initiatief uniek maakt, is het gebruik van de expertise van verschillende Personalised Nutrition-aanbieders om te onderzoeken hoe zij hun al beschikbare commerciële diensten en producten kunnen combineren tot een allesomvattend aanbod. Dit omvat een reeks op maat gemaakte rapporten over hoe men positieve veranderingen in levensstijl kan implementeren. Een ander uniek aspect is de selectie van deelnemers: een groep thuiszorgmedewerkers die wellicht anders nooit Personalised Nutrition-oplossingen zouden hebben uitgeprobeerd, en die kunnen dienen als vertegenwoordigers van de massa.

Het resultaat

Gedurende 2023 hebben wij samen met onze dochteronderneming LHM Diagnostiek, in samenwerking met meerdere partners, een aantal metingen uitgevoerd bij de 10 deelnemers. In totaliteit zijn er 3 meetmomenten geweest. Deze individuele meetwaarden zijn door het samenwerken van de partners vertaald naar een leefstijladvies gericht op voeding. Zo hebben we kunnen realiseren dat iedereen een volledig op maat gemaakt en gepersonaliseerd advies heeft ontvangen gebaseerd op een actuele situatie in zijn of haar lichaam op dat moment.

Naast dat de resultaten veelbelovend zijn en vrijwel alle gemeten waarden en symptomen verbeterde over tijd, hebben wij als partner van dit consortium enorm veel leermomenten gehad.

De toekomst

Momenteel zijn we weer druk bezig met een fase twee van de pilot waarbij wederom 10 nieuwe deelnemers zullen deelnemen. We proberen in deze tweede fase een optimalisatieslag te maken en onze leermomenten in fase 1 om te zetten tot een versterking van het businessmodel.

Schaalbaar personalised nutrition model voor bedrijven

Het ultieme doel is om dit programma steeds verder uit te breiden en te optimaliseren zodat we tegen 2028 een levensvatbaar, schaalbaar bedrijfsmodel hebben voor een Personalised Nutrition-aanbod – een model dat de voordelen van gepersonaliseerde voeding naar een breed publiek brengt.

Wil je het volledige rapport lezen, dan kun je dit hier aanvragen. Mocht je interesse hebben om als bedrijf deel te nemen aan onze pilot of gebruik willen maken van de propositie, neem dan contact met ons op.