Overgewicht in Nederland

Overgewicht en obesitas zijn wereldwijd toenemende gezondheidsproblemen, en Nederland vormt hierop geen uitzondering. Met een overvloed aan voedselkeuzes, veranderende levensstijlen en een groeiende sedentaire levensstijl, zien we een alarmerende stijging van het aantal mensen met overgewicht en obesitas in Nederland.

Actuele cijfers

Volgens de meest recente gegevens (2023) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het aantal mensen met overgewicht en obesitas in Nederland blijft toenemen. Hier zijn enkele van de meest recente cijfers:

  1. Overgewicht: Ongeveer 50,1% van de Nederlandse volwassenen heeft overgewicht. Dit betekent dat meer dan de helft van de volwassen bevolking een BMI (Body Mass Index) heeft die hoger is dan 25.
  2. Obesitas: Ongeveer 15,3% van de Nederlandse volwassenen lijdt aan obesitas. Dit betekent dat meer dan één op de zeven volwassenen een BMI heeft die hoger is dan 30.
  3. Kinderen: Het aantal kinderen met overgewicht en obesitas blijft ook zorgwekkend hoog. Ongeveer 13,4% van de kinderen tussen 4 en 17 jaar heeft overgewicht, en 2,8% lijdt aan obesitas.

Deze cijfers tonen aan dat overgewicht en obesitas een groeiend probleem zijn dat zowel volwassenen als kinderen treft, met ernstige gevolgen voor de gezondheid en het welzijn van individuen en de samenleving als geheel.

Gevolgen van overgewicht

Overgewicht en obesitas verhogen het risico op tal van gezondheidsproblemen, waaronder:

  1. Hart- en vaatziekten
  2. Diabetes type 2
  3. Hoge bloeddruk
  4. Bepaalde vormen van kanker
  5. Gewrichtsproblemen
  6. Psychische problemen zoals depressie en angststoornissen

Bovendien hebben mensen met overgewicht en obesitas vaak een verminderde kwaliteit van leven en lopen ze een groter risico op vroegtijdig overlijden.

Semaglutide: de afslankpil

Semaglutide is een medicijn dat oorspronkelijk is ontwikkeld voor de behandeling van type 2 diabetes. Het behoort tot een klasse medicijnen genaamd GLP-1 (glucagon-achtig peptide-1) receptoragonisten. GLP-1 is een hormoon dat van nature in het lichaam voorkomt en een rol speelt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het verminderen van eetlust. Zo krijg je sneller een verzadigd gevoel en heb je minder snel honger.

Steeds populairder

Afslankmedicijnen, zoals semaglutide en ozempic, zijn steeds populairder. Uit een recent nieuwsonderzoek uitgevoerd door de Telegraaf, blijkt dat meer dan 100.000 Nederlanders gebruik maken van medicatie. Ongeveer 5 jaar geleden was dit aantal 9x kleiner.

Hoe werkt de medicatie bij afvallen?

Het werkingsmechanisme van semaglutide bij gewichtsverlies is niet volledig begrepen, maar het wordt verondersteld dat het verschillende effecten heeft die kunnen bijdragen aan gewichtsverlies. Deze effecten omvatten het verminderen van de eetlust, het vertragen van de maaglediging, het verhogen van het gevoel van verzadiging na het eten en het bevorderen van vetverbranding.

Hoewel semaglutide veelbelovend lijkt als afslankpil, zijn er enkele overwegingen. Ten eerste is het belangrijk op te merken dat het momenteel alleen is goedgekeurd voor de behandeling van diabetes type 2, niet voor gewichtsverlies. Het gebruik van semaglutide voor gewichtsverlies is daarom off-label en moet worden voorgeschreven en gemonitord door een gekwalificeerde zorgverlener.

Bovendien kan semaglutide bijwerkingen veroorzaken, waaronder misselijkheid, braken, diarree en obstipatie. Deze bijwerkingen kunnen bij sommige mensen ernstig zijn en kunnen van invloed zijn op de tolerantie en het gebruik van het medicijn.

Het is ook belangrijk op te merken dat hoewel semaglutide aanzienlijk gewichtsverlies kan veroorzaken, het geen wondermiddel is en niet geschikt is voor iedereen. Gewichtsverlies is complex en vereist vaak een combinatie van dieet, lichaamsbeweging, gedragsveranderingen en soms medicamenteuze behandeling.

Een gezond dieet en gezonde leefstijl is het allerbelangrijkste

Een gezond dieet en een gezonde leefstijl vormen de basis voor succesvol gewichtsverlies en het behoud van een gezond gewicht op de lange termijn. Hoewel er veel verschillende benaderingen zijn om af te vallen, is het belangrijk om te onthouden dat er geen one-size-fits-all oplossing is. Wat voor de een werkt, werkt mogelijk niet voor een ander. Daarom is het concept van “personalised nutrition” of gepersonaliseerde voeding zo belangrijk.

Gepersonaliseerde voeding houdt in dat het dieet en de leefstijl worden afgestemd op de individuele behoeften, voorkeuren en doelen van een persoon. Dit omvat factoren zoals leeftijd, geslacht, gewicht, lengte, lichaamssamenstelling, metabolisme, genetica, medische geschiedenis, voedselallergieën en -intoleranties, levensstijl en activiteitenniveau.

Door een gepersonaliseerde benadering te volgen, kunnen mensen een dieet en leefstijl aannemen die niet alleen effectief zijn voor gewichtsverlies, maar ook haalbaar en duurzaam op lange termijn. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat bepaalde voedingsmiddelen worden vermeden of verminderd, terwijl andere worden benadrukt. Het kan ook betrekking hebben op het vinden van een bewegingsroutine die past bij iemands voorkeuren en levensstijl.

Het belangrijkste is om te focussen op het maken van gezonde keuzes, het verminderen van de inname van bewerkte voedingsmiddelen met veel suiker, zout en ongezonde vetten, en het verhogen van de consumptie van voedzame voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten. Daarnaast is regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap en stressmanagement ook cruciaal voor een gezonde leefstijl en gewichtsbeheersing.

Bij VicoBlue focussen we op het verkrijgen van een gezond gewicht door te focussen op een gezonde leefstijl. Wij kijken volledig gepersonaliseerd naar de situatie in jouw lichaam. Zo krijg je een advies op maat waarbij met een simpele leefstijlaanpassing resultaat behaald kan worden. 

Onze testen die jou kunnen helpen: