Wat zijn vitamines?

Vitamines zijn micronutriënten en spelen een belangrijke rol in meerdere processen van ons lichaam. Zo dragen ze bij aan een gezonde groei/ontwikkeling, maar kunnen ze ook dienen als energiebron. Welke vitamines heeft je lichaam nodig en wat zijn de functies van deze vitamines?  In deze blog lichten wij 10 tips over vitamines toe.

10 vitamine tips:

 1. Neem dagelijkse multivitaminen: multivitamines kunnen helpen om eventuele tekorten in je dieet op te vullen en ervoor te zorgen dat je alle essentiële vitaminen en mineralen binnenkrijgt die je nodig hebt.
 2. Zorg voor voldoende vitamine D: Vitamine D is essentieel voor de gezondheid van je botten en kan ook je immuunsysteem helpen versterken. Waar zit vitamine D in? De beste manier om vitamine D binnen te krijgen is door tijd in de zon door te brengen, maar je kunt ook via voeding zoals vette vis, eieren en verrijkte melk vitamine D binnenkrijgen.
 3. Eet gevarieerd: Eet gevarieerd en neem voldoende fruit en groenten: Fruit en groenten zitten boordevol vitaminen, mineralen en antioxidanten die kunnen helpen je lichaam gezond te houden. Probeer een verschillende soorten fruit en groenten te eten om ervoor te zorgen dat je een breed scala aan voedingsstoffen binnenkrijgt.
 4. Zorg voor voldoende vitamine C: Wat doet vitamine C? Vitamine C is een belangrijke vitamine om je immuniteit te verhogen. Het helpt cellen te beschermen tegen schade en kan de duur en ernst van verkoudheid en andere infecties helpen verminderen. Vitamine C zit in fruit, groente en aardappelen en met name in koolsoorten, citrusfruit, kiwi’s, bessen en aardbeien.
 5. Krijg voldoende vitamine B12 binnen: Vitamine B12 is essentieel voor de vorming van rode bloedcellen en de goede werking van het zenuwstelsel. Vitamine B12 zit in dierlijke voedingsmiddelen zoals melk, vlees, vis en eieren. Mensen die een vegetarisch of veganistisch dieet volgen kunnen een risico lopen op een vitamine B12-tekort en moeten wellicht een supplement nemen of vitamine B12 verrijkt voedsel eten.
 6. Neem foliumzuur voor en tijdens de zwangerschap: Foliumzuur is belangrijk voor de gezonde ontwikkeling van de hersenen en wervelkolom van een baby. Vrouwen die van plan zijn zwanger te worden, moeten een foliumzuursupplement nemen en dit blijven doen tijdens de zwangerschap. Een tekort aan foliumzuur kan leiden tot vermoeidheid en depressie.
 7. Neem vitamine E om je huid te beschermen: Vitamine E is een antioxidant die je huid kan helpen beschermen tegen schade veroorzaakt door UV-stralen en vervuiling. Het kan ook fijne lijntjes en rimpels helpen verminderen. Vitamine E zit in zonnebloemolie, halvarine, margarine, brood en andere graanproducten, noten/zaden en groeten en fruit.
 8. Neem ijzer als je bloedarmoede hebt: IJzer is essentieel voor de vorming van hemoglobine, dat zuurstof naar de lichaamscellen brengt. Mensen met bloedarmoede moeten wellicht een ijzersupplement nemen of ijzerrijk voedsel eten, zoals rood vlees, eieren en donkere bladgroenten.
 9. Zorg voor voldoende vitamine K: Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling en de gezondheid van de botten, maar het kan ook een wisselwerking hebben met bepaalde medicijnen. Als je bloedverdunners of andere medicijnen gebruikt, bespreek dan met je arts of je een vitamine K-supplement nodig hebt.
 10. Wees voorzichtig met vitamine A: Vitamine A is essentieel voor het gezichtsvermogen en het immuunsysteem, maar een teveel aan vitamine A kan giftig zijn. Houd je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden en vermijd supplementen met een hoge dosis, tenzij jouw arts je dat aanbeveelt.

Vitamines testen

Welke vitamines zijn goed voor je? Een bloedonderzoek op vitamines kan waardevolle informatie geven over jouw gezondheid en je helpen weloverwogen beslissingen te nemen over de beste manier om je dieet aan te vullen of aan te passen. Zodat je de juiste hoeveelheid vitaminen voor je lichaam binnenkrijgt.

VicoBlue beschikt over 2 uitgebreide onderzoeken op vitamines. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem een kijkje in onze shop of klik hier voor meer informatie over het testen op vitamines.

Belangrijke bronnen:

 1. https://www.voedingscentrum.nl/nl.aspx
 2. https://www.vitamine-info.nl/