Wat is hooikoorts?

Hooikoorts, ook wel bekend als allergische rhinitis, is een allergische reactie op pollen. Wanneer mensen met hooikoorts in contact komen met pollen waar ze allergisch voor zijn, reageert hun immuunsysteem overdreven, wat leidt tot symptomen zoals niezen, jeukende en waterige ogen, loopneus en verstopte neus. Deze symptomen kunnen mild tot ernstig zijn en kunnen het dagelijkse leven behoorlijk verstoren, vooral tijdens het pollenseizoen en dus de komende periode.

Het pollenseizoen

Het pollenseizoen varieert afhankelijk van de regio en het type pollen waar iemand gevoelig voor is. Over het algemeen begint het pollenseizoen in het voorjaar, meestal in maart of april, wanneer bomen beginnen te bloeien. Dit wordt gevolgd door graspollen in het late voorjaar en zomer (vanaf mei), en vervolgens door onkruidpollen in de late zomer en herfst. Het pollenseizoen kan enkele maanden duren, afhankelijk van het klimaat en de locatie.

Symptomen

De symptomen van hooikoorts kunnen variëren van persoon tot persoon en van seizoen tot seizoen. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 1. Niezen
 2. Jeukende en waterige ogen
 3. Loopneus
 4. Verstopte neus
 5. Keelpijn
 6. Hoofdpijn
 7. Vermoeidheid

Deze symptomen kunnen mild zijn en van korte duur, maar voor sommige mensen kunnen ze ernstig zijn en langdurig aanhouden, waardoor het dagelijkse functioneren wordt belemmerd.

Omgaan met hooikoorts

Hoewel hooikoorts niet volledig kan worden genezen, zijn er verschillende maatregelen die mensen kunnen nemen om de symptomen te verlichten tijdens het pollenseizoen:

 1. Vermijd pollen: Probeer binnen te blijven op dagen met een hoog pollen gehalte, vooral tijdens de piekuren in de ochtend en vroege avond. Houd ramen en deuren gesloten en gebruik airconditioning indien mogelijk.
 2. Gebruik medicatie: Antihistaminica, neussprays en decongestiva kunnen helpen bij het verlichten van symptomen. Raadpleeg altijd een arts voordat je medicatie gebruikt, vooral als je andere gezondheidsproblemen hebt of andere medicijnen gebruikt.
 3. Draag beschermende kleding: Draag een zonnebril om je ogen te beschermen tegen pollen en draag een hoed om pollen uit je haar te houden wanneer je buiten bent.
 4. Spoel je neus: Spoel je neus regelmatig met een zoutoplossing om pollen te verwijderen en je neusgangen vrij te houden.
 5. Overweeg immunotherapie: Voor mensen met ernstige hooikoorts kan allergie-immunotherapie (allergievaccinatie) een optie zijn. Dit omvat het geleidelijk toedienen van toenemende doses van het allergeen om het immuunsysteem te desensibiliseren en de reactie op pollen te verminderen. Ook dit kan enkel worden besproken met toestemming van een arts. 

Hooikoorts kan een uitdaging zijn om mee om te gaan tijdens het pollenseizoen, maar met de juiste voorzorgsmaatregelen en behandelingen kunnen de symptomen worden beheerst, zodat je kunt genieten van de prachtige lente- en zomermaanden zonder al te veel ongemak.

Hooikoorts en de voedselallergie IgG-test

Voor ons voedselallergie IgG-test is het belangrijk dat wij op de hoogte zijn van jouw medicatie. Medicatie tegen hooikoorts is een veelvoorkomende vorm van medicatie die wij vaker terug zijn op de aanvragen van de testen. Voor de voedselallergie IgG-test (ImuPro) is de volgende medicatie NIET van invloed op de resultaten van de test:

 • Anti-histaminica (cetrizine etc.)
 • Neussprays
 • Cortisone crème
 • Inhalators

Wil je de test doen en heb je medicatie? Laat het ons dan van te voren even weten.