De Blue zones, onze VicoBlue filosofie

Heb je ooit gehoord van de term “Blue Zones”? Dit zijn vijf regio’s in de wereld waar mensen aanzienlijk langer, gezonder en gelukkiger leven en over het algemeen vitaal ouder worden. De Blue Zones zijn de perfecte onderzoeksgebieden voor het bestuderen van langdurige gezondheid en welzijn, en ze onthullen enkele intrigerende geheimen die ons allemaal kunnen helpen een gezonder, gelukkiger leven te leiden. Onze filosofie is dan ook afgeleid van de Blue Zones waarbij bepaalde leefstijlfactoren een belangrijke rol spelen bij vitaal ouder worden.

Wat zijn Blue Zones?

Blue Zones zijn geografische regio’s waar mensen aanzienlijk ouder worden dan de gemiddelde levensverwachting in andere delen van de wereld. De term “Blue Zones” werd bedacht door de Amerikaanse auteur en ontdekkingsreiziger Dan Buettner, die deze regio’s bestudeerde en er boeken over schreef. De vijf Blue Zones zijn:

  1. Sardinië, Italië: in de bergen van Sardinië vinden we een hoog aantal honderdjarigen. De levensstijl, die gericht is op lokaal geteelde producten en een sterke gemeenschap, speelt hier een belangrijke rol.
  2. Okinawa, Japan: het eiland Okinawa staat bekend om zijn lange levensduur en lage percentages van chronische ziekten. De inwoners van Okinawa volgen een dieet met veel groenten, vis en weinig vlees.
  3. Loma Linda, Californië, VS: in deze gemeenschap van de Zevendedagsadventisten leeft een groeiend aantal mensen langer en gezonder. Hun vegetarische dieet en focus op lichaamsbeweging dragen bij aan hun levensduur.
  4. Nicoya Peninsula, Costa Rica: de Nicoya Peninsula in Costa Rica heeft een opmerkelijk hoog aantal honderdjarigen. Ze eten voornamelijk plantaardig voedsel en leven een actief buitenleven.
  5. Icaria, Griekenland: dit afgelegen eiland in de Egeïsche Zee heeft ook een grote bevolking van ouderen. Hun dieet is rijk aan verse producten en olijfolie, en ze hechten veel waarde aan ontspanning en gemeenschap.

Leefstijl en gewoontes in de Blue Zones

Nu je bekend bent met de vijf Blue Zones, laten we eens kijken naar enkele van de “geheimen” die bijdragen aan de opmerkelijke levensverwachting en gezondheid van hun inwoners:

1. Gezonde voeding

Alle Blue Zones hebben een gemeenschappelijk kenmerk: een dieet dat rijk is aan verse, onbewerkte voedingsmiddelen. Groenten, fruit, peulvruchten, volle granen en noten vormen de basis van hun maaltijden. Vis en vlees worden met mate geconsumeerd. De inwoners van Blue Zones houden zich aan eenvoudige, traditionele voedingspatronen en eten meestal lokaal geteelde producten.

2. Actieve levensstijl

Lichamelijke activiteit is een integraal onderdeel van het dagelijks leven in de Blue Zones. De inwoners bewegen regelmatig door te wandelen, tuinieren en andere fysieke activiteiten. Ze hebben geen behoefte aan intensieve sportscholen of ingewikkelde trainingsroutines. Beweging is gewoon een natuurlijk onderdeel van hun dagelijkse bezigheden.

3. Sterke gemeenschappen

De Blue Zones zijn plaatsen waar gemeenschap en sociale banden hoog in het vaandel staan. Familie, vrienden en buren spelen een belangrijke rol in het leven van de inwoners. Dit biedt emotionele steun en een gevoel van doel, wat bijdraagt aan hun welzijn.

4. Stressvermindering

Inwoners van Blue Zones hebben vaak strategieën om stress te verminderen. Ze nemen regelmatig pauzes, genieten van ontspannende activiteiten zoals meditatie of gebed, en hebben over het algemeen een positieve kijk op het leven.

5. Matig alcoholgebruik

In de meeste Blue Zones wordt matig alcoholgebruik aangemoedigd, vooral wanneer het gepaard gaat met voedsel en sociale interactie. Rode wijn in het bijzonder wordt vaak genoemd vanwege de antioxidanten die het kan bevatten.

Gezonde leefstijl voor vitaal ouder worden

Onze leefstijl, ofwel de dagelijkse keuzes die we maken met betrekking tot voeding, lichaamsbeweging, stressmanagement en slaap, heeft een aanzienlijke invloed op onze gezondheid en welzijn, zoals dus te zien is in de Blue Zones. Het is niet overdreven om te stellen dat leefstijl een van de krachtigste determinanten is van onze levenskwaliteit en levensduur.

Gezonde voeding

Een gezonde leefstijl begint met voeding. Wat we in ons lichaam stoppen, heeft directe gevolgen voor onze fysieke en mentale gezondheid. Het eten van een evenwichtig dieet, rijk aan verse groenten, fruit, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten, voorziet ons van de noodzakelijke voedingsstoffen en antioxidanten om ons immuunsysteem te versterken en het risico op chronische ziekten te verminderen. Een gezond dieet ondersteunt niet alleen onze lichamelijke gezondheid, maar heeft ook invloed op onze stemming en cognitieve functie. Voeding is dus ontzettend belangrijk voor onze fysieke toestand, maar ook onze mentale gezondheid. Door je te houden aan een gepersonaliseerd en voor jouw werkend en gezond dieet, is de kans op chronische ziekten kleiner en zul je je beter in je vel voelen.

Voldoende beweging

Lichaamsbeweging is een andere hoek van een gezonde leefstijl die bij ons in de gezondheidsdriehoek is verwerkt. Regelmatige fysieke activiteit houdt ons lichaam sterk, vermindert het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas, en bevordert de mentale gezondheid. Het helpt bij het handhaven van een gezond gewicht en verbetert de algehele fitheid, waardoor we energieker en vitaler zijn. Daarnaast wordt er vanuit de overheid geadviseerd om minimaal 150 minuten per week matig of zwaar intensief te bewegen, dit komt neer op 20 minuutjes per dag. Activiteiten die bijdragen aan jouw fitheid, vitaliteit en gezondheid zijn onder andere wandelen, fietsen, sporten, bewegen op het werk (loop en af en toe een rondje door jouw gebouw, bijvoorbeeld als je moet bellen).

Mentale gezondheid draagt bij aan vitaal ouder worden

Naast voeding en beweging is effectief stressmanagement van vitaal belang. Chronische stress kan leiden tot tal van gezondheidsproblemen, waaronder hoge bloeddruk, slapeloosheid en depressie. Het vinden van gezonde manieren om met stress om te gaan, zoals meditatie, yoga, ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken, kan een aanzienlijke impact hebben op onze algehele gezondheid en welzijn.

Slaap is een vaak onderschatte component van een gezonde leefstijl. Voldoende, kwalitatieve slaap is van vitaal belang voor herstel en vernieuwing van ons lichaam en brein. Het is een periode waarin ons immuunsysteem wordt versterkt, cellen worden gerepareerd en herinneringen worden geconsolideerd. Onvoldoende slaap kan leiden tot een scala aan gezondheidsproblemen, waaronder verminderde cognitieve functie, prikkelbaarheid en een verhoogd risico op obesitas en chronische aandoeningen.

Verder is het belangrijk om met een positief gevoel wakker te worden en jouw mindset positief in te stellen zodat je minder snel vatbaar bent voor mentale gezondheidsproblemen.

Het belang van leefstijl in gezondheid kan niet genoeg worden benadrukt. Onze genetische aanleg speelt zeker een rol, maar de keuzes die we dagelijks maken, hebben een ook een grotere impact op ons welzijn. Door bewuste keuzes te maken met betrekking tot voeding, beweging, stressmanagement en slaap, kunnen we het risico op tal van gezondheidsproblemen verminderen en ons lichaam en geest in optimale conditie houden. Zo kunnen we vitaal ouder worden. Een gezonde leefstijl is de sleutel tot vitaal ouder worden, en het stelt ons in staat om te genieten van al het moois dat het leven te bieden heeft. Het is nooit te laat om te beginnen met het investeren in je gezondheid en welzijn door bewuste leefstijlkeuzes te maken.

VicoBlue, heb jouw vitaliteit in eigen hand

Bij VicoBlue focussen we ons op een integrale gezondheidsaanpak vanuit de gezondheidsdriehoek voeding, beweging en mindset. Met onze thuistesten krijg je inzicht een één of meerdere onderdelen van deze driehoek en geven we je gepersonaliseerde handvaten om jouw leefstijl te verbeteren en vitaal ouder te worden. Daarnaast bieden we je bij enkele van onze gespecialiseerde thuistesten een gratis sessie met een van onze VicoBlue Coaches aan. Zij zijn zorgprofessionals die al jaren met onze testen werken en kunnen jouw helpen om te starten met jouw adviesplan. Ook kun je met onze VicoBlue App zelf aan de slag door jouw voedingsinname per dag bij te houden en te kijken of je niet over jouw adviezen heen gaat als het gaat om vetinname, koolhydraatinname en eiwitinname. Met de sportoefeningen in de VicoBlue App krijg je compleet samengestelde work-outs voor in de sportschool of makkelijk voor bij jou thuis om aan de slag te gaan met de 20 minuten bewegen regeling per dag. Ook vind je in de App joga-oefeningen om jouw te helpen met stressmanagement.

Ontdek onze thuistesten en vind de test die bij jou past:

Voedselallergie IgG-test

Voor als je last hebt van chronische darmklachten, migraine, huidklachten, een opgeblazen gevoel, misselijkheid of gewrichtspijnen. Kom erachter welke voedingsmiddelen zorgen voor ontstekingen in jouw lichaam en kom op een gezonde manier mogelijk van jouw klachten af. Lees hier meer. 

DNA metabolisme test

Voor als je wilt weten welk dieet en sport het beste bij jouw lichaam past. Met deze DNA test kunnen wij te weten komen hoe goed jij de koolhydraten, vetten en eiwitten genetisch in staat bent om te zetten tot energie en welke van de drie je omzet in vetweefsel. Ook komen we erachter met welk type sport jij het meeste calorieën verbrand. Lees hier meer.

Stress test

Voor als je langdurige stress ervaart en wilt voorkomen dat de situatie erger wordt. Met deze stress test meten we alle stofjes die betrokken zijn bij de stress reactie. Met het uitgebreide voedingsadvies kun je zelf proberen de situatie te verbeteren. Lees hier meer.

Darmflora test

Voor een herstel van de darmen. Jouw darmflora wordt ook wel het tweede brein genoemd en de bacteriën in je darmen dragen enorm bij aan jouw gezondheid zowel fysiek als mentaal. Het in kaart brengen van een disbalans van jouw darmflora en het herstel hiervan kan bijdragen aan een verbeterd welzijn. Lees hier meer. 

Vitaminen test

Voor het monitoren van jouw vitaminen waardes in het bloed.

Cholesterol test

Voor het monitoren van ‘goede’ en ‘slechte’ cholesterol.

IJzertekort test

Om te kijken of jouw lichamelijke klachten afkomstig zijn van een tekort aan ijzer in het lichaam.

Schildklier test

Voor het testen van jouw schildklierfunctie door het meten van bloedwaardes.

Wist je dat al onze thuistesten wetenschappelijk zijn onderbouwd? Lees hier meer over onze aanpak, ons laboratorium en de wetenschappelijke onderbouwing.