Voedselintolerantie en de invloed van je darmen2023-03-17T10:56:12+01:00

Voedselintolerantie en de invloed op de darmen

Wat is de rol van je darmen bij bijvoorbeeld een voedselintolerantie en een voedselallergie IgG? Op deze pagina lees je meer over voedselintoleranties, voedselallergie IgG en de onderzoeken.

De rol van de darmen bij voedselintolerantie

De darmen spelen een belangrijke rol bij het verwerken van voedsel en het opnemen van voedingsstoffen. Wanneer iemand last heeft van voedselintolerantie, kan dit leiden tot een ontsteking van de darmen. Dit kan op zijn beurt weer symptomen zoals buikpijn, diarree, obstipatie en winderigheid veroorzaken. Deze klachten komen ook vaak voor bij een voedselallergie IgG. Maar wist je dat een voedselintolerantie vaak wordt verward met een voedselallergie-type III (IgG)? Ben jij benieuwd naar de verschillen? Lees dan onze blog ”wat is een voedselintolerantie test” voor meer informatie.

Veelvoorkomende voedselintoleranties die de darmen beïnvloeden

Er zijn verschillende soorten voedselintoleranties die van invloed kunnen zijn op de darmen. Een van de meest voorkomende vormen van voedselintolerantie is lactose-intolerantie. Bij lactose-intolerantie kan het lichaam lactose, een suiker die voorkomt in melk en zuivelproducten, niet goed verteren. Dit kan leiden tot een opgeblazen gevoel, buikpijn en diarree.

Bij een voedselallergie IgG speelt de darmdoorlaatbaarheid een grote rol. Wanneer je last hebt van een aandoening die maar niet overgaat, kan de oorzaak een vertraagde IgG-voedselallergie (type III) zijn. Deze allergieën blijven vaak onopgemerkt, omdat symptomen pas enkele uren of zelfs dagen na de consumptie van een trigger food optreden (bron). Een IgG-allergie is ook weer anders dan een klassieke IgE-voedselallergie (type I), waar de symptomen vaak direct en hevig optreden na een trigger food.

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen een voedselintolerantie, voedselallergie IgG en een voedselallergie IgE. Bij twijfel neem contact op met jouw behandelaar.

Hoe kan een voedselallergie IgG leiden tot chronische ontstekingen?

Het immuunsysteem van de darm is het grootste van het hele lichaam. Meer dan 80% van de afweerreacties vinden hun oorsprong in de darm. Het garandeert een bijna onoverwinnelijke barrière voor bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers en een barrière tegen andere lichaamsvreemde eiwitten uit voedsel. Voedingsmiddelen hebben een buitengewone tolerantie, maar enkel als zij correct worden verteerd en het intacte darmslijmvlies op de geplande wijze passeren, namelijk via de darmcellen.

Een intacte darmbarrière is de sleutel tot tolerantie. Op de website van ImuPro lees je hoe een voedselallergie IgG ontstaat in je darmen en kan leiden tot chronische ontstekingen en symptomen.

Wat zijn symptomen van een voedselallergie IgG?

Anders dan een voedselintolerantie speelt de darmdoorlaatbaarheid een grote rol bij een voedselallergie IgG. Dit kan leiden tot chronische ontstekingen en kan diverse klachtenbeelden veroorzaken, zoals:

 • Maag- en darmklachten zoals een opgeblazen gevoel, constipatie, diarree, misselijkheid, ziekte van Crohn, Prikkelbare Darmsyndroom
 • Hoofdpijnen, migraine
 • Obesitas, gewichtstoename
 • Huidproblemen, zoals psoriasis, eczeem en acné

Hoe kun je betrouwbaar testen?

Doordat symptomen van een vertraagde voedselallergie (IgG) vaak pas uren of dagen na een bepaald voedingsmiddel optreden, is het erg lastig om je triggerfoods te achterhalen zonder te testen. Gelukkig biedt de ImuPro test hierbij uitkomst.

De ImuPro is een concept dat een betrouwbare bloedtest combineert met persoonlijke aanbevelingen. Op basis van jouw testresultaten ga je allereerst een eliminatiefase toepassen van de positieve reacties, vervolgens hanteer je een provocatiefase waarin je de positieve reacties 1-voor-1 provoceert om zo jouw trigger food te achterhalen. Als laatste doorloop je de stabilisatiefase, waarbij je een rotatiepatroon hanteert van vele voedingsmiddelen.

Door de positieve reacties en de uiteindelijke trigger foods te vermijden kunnen jouw klachten mogelijk verminderen of zelfs verdwijnen.

Wist je dat de ImuPro al in meer dan 40 landen actief is en dat de test wordt uitgevoerd door een ISO17025 geaccrediteerd laboratorium? De ImuPro is een betrouwbare bloedanalyse die jou kan helpen achterhalen of jouw klachten worden veroorzaakt door een voedselallergie IgG.

Bekijk hieronder een uitlegvideo over de ImuPro testen of klik hier om naar de bestelpagina te gaan.

 • Wetenschappelijk onderbouwd

 • Eenvoudige afname door een vingerprik
 • Test tot wel 270 voedselallergieën

 • Toegepast in meer dan 40 landen

 • 20+ jaar ervaring
 • Gepersonaliseerd rapport met adviezen

 • Laboratoriumanalyse conform betrouwbare ELISA-methode

1.000.000+

Testen afgenomen sinds 2002

20+

Jaar ervaring

40+

Landen actief

De ImuPro test in 3 stappen

Na het bestellen van de testen versturen wij deze binnen 24 uur gratis naar het adres

Keuze uit een vingerprik of intraveneuze bloedafname

Ontvang jouw persoonlijke testresultaten vanuit het laboratorium binnen slechts 2 weken!

Gezond door ImuPro

Veel klachten en symptomen kunnen mogelijk veroorzaakt worden door een voedselallergie IgG. De ImuPro kan hierbij helpen. Een overzicht van klachten waarbij de ImuPro kan worden ingezet vind je hieronder:

Imupro complete

Voedselallergie igG Test Complete

De ImuPro Complete test op 270 antistoffen.

Imupro complete

Voedselallergie igG Test Basis

ImuPro Basic is een bloedanalyse op 90 voedingsmiddelen.

Imupro complete

Voedselallergie igG Test Vegetarisch

90 voedingsmiddelen die onderzocht worden op antistoffen

Ervaringen met de ImuPro

Bekijk hieronder enkele ervaringen van zorgprofessionals die met de ImuPro test werken.

Ik heb heel goede ervaringen met de imupro. Het is een duidelijke test, vooral voor cliënten.
Het brengt rust in het maagdarmstelsel, waardoor er ruimte ontstaat om het maagdarmstelsel te herstellen en te versterken.

Ik heb meerdere voorbeelden van succesverhalen, maar een recent voorbeeld is van een man van 43 jaar. Hij was vaak moe en moest ’s middags zelfs een powernap moest doen om het eind van de dag halen. Daarnaast had hij vaak een opgeblazen gevoel en voelde hij zich down. Ik heb hem een aangepast voedingspatroon geadviseerd en zag hem na 8 weken terug. Hij had zich meteen strikt aan de aanpassingen gehouden en dat was goed te doen. Zijn inspanningen werden beloond: hij heeft veel meer energie en de powernaps zijn verleden tijd. Zijn ontlasting ziet er veel beter uit, het opgeblazen gevoel is weg en hij is niet meer down of depri. Prachtig resultaat dus!

Peggy v.d. Jagt, Praktijk Vitamina

Al enige jaren maak ik gebruik van de igg-voedselallergie testen van van imupro. Bijna al mijn cliënten ondergaan een reinigingskuur in combinatie met darmspoelingen. Bij deze reset (van zowel als lichaam als geest) adviseer ik regelmatig de imupro intolerantie test omdat deze mogelijke voedseltriggers aan het licht brengt. Als deze triggers voor ten minste 5 weken vermeden moeten worden is het een fantastisch mooie aanvulling op het reinigingstraject.
Een voorbeeld hiervan is:

Man, opgeblazen gevoel, huiduitslag, kringen rondom ogen en overgewicht. Na het vermijden van de triggers, het volgen van een aangepast dieet en colonhydrotherapie is hij een heel ander mens.

Het laten staan van alcohol en koffie is tot zijn grote verbazing totaal geen probleem meer.

Melanie Braat, Praktijk Vitamelle

Veelgestelde vragen

Is de ImuPro test betrouwbaar?2023-02-13T16:30:40+01:00

ImuPro is een van de meest betrouwbare en toegepaste voedselallergie IgG testen. Het is een concept dat al meer dan 20 jaar bestaat en wordt toegepast in meer dan 40 landen! De analyse wordt uitgevoerd in een ISO17025 geaccrediteerd laboratorium en de kwaliteit van de onderzoeken wordt gewaarborgd door ringonderzoeken. Daarnaast is de fabrikant van de ImuPro, R-Biopharm AG, als een van de eerste firma’s CE-IVDR gecertificeerd!

Daarnaast onderscheidt ImuPro zich t.o.v. van andere voedselallergie IgG en voedselintolerantie testen door de wetenschappelijke onderbouwing en vele studies. Kijk hier voor meer informatie over de studies.

De ImuPro wordt toegepast door diverse (huis)artsen, diëtisten en andere zorgprofessionals!

Bij ImuPro staat kwaliteit hoog in het vaandel!

Waar kan de ImuPro mij bij helpen?2023-02-13T16:30:22+01:00

De ImuPro testen kunnen bij een breed scala aan klachten worden ingezet, denk hierbij aan:

 • Darmklachten
 • Maagklachten
 • Huidproblematiek
 • Hoofdpijn/migraine

Op de officiële website van ImuPro kun je een Quick Check uitvoeren. Je krijgt dan direct te zien of de ImuPro test jou mogelijk kan helpen!

Wat maakt ImuPro zo uniek t.o.v. andere testen?2023-02-17T21:57:16+01:00

Naast de jarenlange ervaring van ImuPro (>20 jaar, met meer dan 1 miljoen testen sinds 2002) zijn er veel studies uitgevoerd met ImuPro.

Wat ImuPro onderscheidt is:

 • ImuPro gebruikt de WHO-standaard voor IgG: Dit is een gestandaardiseerd preparaat voor de evaluatie van de IgG-concentratie in menselijk serum. Dit is de beste en meest betrouwbare manier om de IgG-concentratie te bepalen.
 • ImuPro gebruikt gecertificeerde extracten die ook in IgE-tests worden gebruikt en de meeste daarvan zijn FDA goedgekeurd.
 • ImuPro-laboratoria moeten ook deelnemen aan internationaal georganiseerde ringonderzoeken om hun kwaliteit en reproduceerbaarheid te bewijzen. ImuPro is wereldwijd het enige product in IgG voedselallergietesten dat dit doet. Dit verzekert de klant van de best mogelijke kwaliteit.

 

Wat is precies het verschil tussen voedselintolerantietest en voedselgevoeligheid onderzoek?2023-02-17T22:03:09+01:00

Een voedselintolerantie is meestal geen reactie van het immuunsysteem, maar gaat gepaard met gastro-intestinale symptomen als gevolg van problemen van het spijsverteringsstelsel met bepaalde voedingsmiddelen. Voedselovergevoeligheid, voedselallergie IgG (type III) is de reactie van het immuunsysteem van het lichaam met een breed spectrum van symptomen en mechanismen.

Vaak wordt de ImuPro verward met een voedselintolerantietest, maar eigenlijk is dit een foutieve benaming voor dit soort onderzoeken. Veel voedselintolerantietesten die online worden aangeboden zijn in feiten voedselovergevoeligheidtesten.

 

Lees in onze blog ”Wat is een voedselintolerantie?” meer over de verschillen.

Bij welke symptomen kan de ImuPro mogelijk helpen?2023-03-09T13:47:17+01:00
De ImuPro kan bij diverse klachten mogelijk helpen. Van diverse symptomen zijn al wetenschappelijke studies verschenen.
 • Gastro-intestinale Klachten (maag/darmklachten):
  Opgeblazen gevoel
  Constipatie
  Ziekte van Crohn
  Diarree
  Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS/IBS)
  Misselijkheid

 

 • Chronische pijnen:
  Hoofdpijnen
  Migraine

 

 • Gewichtstoename:
  Chronische gewichtsproblemen
  Obesitas

 

 • Huidproblemen:
  Atopische eczeem-achtige huidproblemen
  Eczeem
  Psoriasis

Blog’s over voeding

Titel

Ga naar de bovenkant