Voedselintolerantie of voedselallergie?

Voedselintolerantietest of voedselallergie onderzoek? Termen die veel op het internet voorbij komen. Heb je wel eens klachten na het eten van bepaalde voeding? Heb je dan last van darmproblemen, een opgeblazen gevoel, uitslag en jeuk, hoofdpijn of buikpijn? Dan is het mogelijk dat je last hebt van een voedselallergie of een voedselintolerantie.

Voeding die we binnenkrijgen wordt in ons spijsverteringsstelsel verkleind tot voedingsstoffen die dienen als energiebron voor ons lichaam. De darmen vormen daarbij een belangrijke barrière, waarbij de voedingsstoffen door de darmwand heen gaan en zo in het bloed terecht komen om hun functie uit te oefenen. Dit proces loopt niet altijd optimaal. Op het moment dat één of meerdere functies van de spijsvertering niet goed verlopen, kunnen er klachten ontstaan na het nuttigen van voeding. We spreken dan van een voedselallergie of een voedselintolerantie. In de volksmond worden de termen voedselallergie en voedselintolerantie elkaar heen gebruikt, maar de reacties die ontstaan zijn wel degelijk van verschillende oorzaken. In onderstaande blog vertellen wij jou meer over een voedselintolerantietest en een voedselallergie onderzoeken.

Voedselintolerantie begrijpen

Voedselintolerantie is een veel voorkomend spijsverteringsprobleem dat ontstaat wanneer het lichaam bepaalde bestanddelen uit voeding niet- of minder goed kan verteren. Een voedselintolerantie is een reactie van het lichaam waarbij het immuunsysteem niet betrokken is. Een voedselintolerantie treedt op wanneer een bepaald enzym dat betrokken is bij de spijsvertering niet- of in mindere mate aangemaakt kan worden. Een enzym is een eiwit dat binnen ons lichaam als helper kan dienen om een chemische reactie in gang te zetten. Zo zijn er veel enzymen betrokken bij de vertering om voedingsmiddelen om te zetten in bruikbare stoffen.

Lactose-intolerantie:

Een van de bekendste vormen van intolerantie is een lactose-intolerantie. Lactose-intolerantie is een veel voorkomende spijsverteringsaandoening waarbij het lichaam lactose, een suiker in zuivelproducten, niet kan verteren. Dit kan leiden tot symptomen zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree en buikkrampen na het consumeren van zuivel. De oorzaak van lactose-intolerantie is een tekort aan lactase, dit is een enzym in de dunne darm dat lactose kan afbreken. Er zijn verschillende niveaus van lactose-intolerantie waarbij de grens van hoe veel lactose men kan vertragen bij iedereen anders is. Sommige mensen kunnen kleine hoeveelheden zuivel verdragen, terwijl anderen het helemaal moeten vermijden.

Veelvoorkomende symptomen van een voedselintolerantie zijn onder andere:

  • Opgeblazen gevoel
  • Buikpijn
  • Diarree of verstopping
  • Misselijkheid of braken
  • Huiduitslag of netelroos
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid of slaapproblemen

Soorten voedselintolerantietesten

Er zijn verschillende methodes om een voedselallergie vast te stellen, denk aan de huidpriktest, of bloedtesten. Helaas worden ook deze testen in volksmond als een voedselintolerantietest gezien. Maar bij een voedselintolerantietest is het belangrijk om naar bepaalde enzymfuncties of omzettingsproducten te kijken. Enkele voorbeelden van intolerantietesten zijn:

Ademtest

Deze test wordt ingezet om een lactoseomzetting te meten. Tijdens de test wordt uitgeademde lucht geanalyseerd op waterstof voorafgaand en na het drinken van een suikeroplossing met lactose. Waterstofgas wordt in de darmen geproduceerd tijdens de afbraak van deze suikers waarna het waterstofgas in de bloedbaan terecht komt en via de longen het lichaam weer verlaat. Door het drinken van een lactose bevattende suikeroplossing op meerdere momenten van de dag kan worden vastgesteld hoeveel waterstofgas er vrijkomt en of er dus een correcte werking is van het enzym lactase om lactose om te zetten. Als de hoeveelheid waterstofgas te laag is, kan er sprake zijn van een lactose-intolerantie.

Lactose-tolerantie test (LTT)

deze test kan tevens worden ingezet om een lactose-intolerantie aan te tonen. Bij dit onderzoek wordt tevens een bepaalde hoeveelheid lactose toegediend waarna de suikerdeeltjes kunnen worden opgenomen in het bloed. Bij een niet goed- of niet werkend enzym lactase zullen de suikerdeeltjes niet in het bloed terecht komen. Deze meting wordt uitgevoerd door een aantal keer achter elkaar het bloedsuikergehalte te laten bepalen. Stijgt deze waarde niet, dan kan er sprake zijn van een lactose-intolerantie.

Eliminatie en provocatie:

Wanneer er klachten zijn die wijzen op een lactose-intolerantie kan met behulp van een diëtist of specialist een aangepast dieet worden ingezet om te achterhalen of dit inderdaad het geval is. Het is belangrijk om dan gedurende een periode lactosevrij te eten. Lactosevrij is niet per definitie melkvrij. Wanneer iemand een allergie tegen melk heeft, heeft deze persoon een immunologische reactie tegen alle melkeiwitten. Wanneer iemand een lactose-intolerantie heeft, kan het zijn dat bepaalde eiwitten in melk alsnog genuttigd mogen worden. Na het weglaten van lactosevrije producten kan het lichaam na een tijdje worden geprovoceerd door juist lactoserijke voeding weer te nuttigen. Op het moment dat de klachten terugkomen, kan er sprake zijn van een lactose-intolerantie.

Bloedanalyse DAO

Deze test kan worden ingezet op het moment dat er een vermoede is van een histamine-intolerantie. Histamine is een stof die dient als signaalstof om allergische klachten te induceren en staat met name in verband met een klassieke IgE-allergie. Een te hoog histamine gehalte in de darm kan duiden op een histamine-intolerantie waarbij het lichaam het enzym DAO niet of niet goed kan aanmaken. DAO kan histamine in de darmen afbreken om het gehalte histamine omlaag te brengen. Het analyseren van de hoeveelheid DAO-enzym in het bloed kan duiden op een histamine intolerantie.

ImuPro, voedselintolerantietest of voedselallergie test?

Voedselintoleranties en IgG voedselallergieën worden vaak door elkaar gehaald. In de volksmond wordt het woord intolerantie vaak gebruikt als men een allergie bedoelt. Er zit wel degelijk een verschil tussen de oorzaken en het ontstaan van enerzijds een voedselintolerantie en anderzijds een IgG-voedselallergie.

De grote verschillen worden in onderstaande tabel nogmaals samengevat.

Swipe naar rechts om de rest van de tabel te zien.

Voedselintolerantie Voedselallergie IgG
Immuunsysteem is er niet bij betrokken Immuunsysteem is er wel bij betrokken
Wordt veroorzaakt door een niet- of niet goed functionerend enzym Wordt veroorzaakt door afbraak van immuuncomplexen in het lichaam
Intolerantie leidt tot klachten IgG voedselallergie kan klachten veroorzaken
Specifieke bestanddelen uit voeding moeten worden vermeden (bijv. Lactose in zuivel) Gehele voedingsmiddelen moeten worden vermeden (zuivel en melkproducten)
Wordt getest door specifieke testen (LTT, ademtest, DAO-enzym) Wordt getest door IgG-antilichamen detectie in bloed

De ImuPro is dus een voedselallergie IgG onderzoek en geen voedselintolerantietest. Sterker nog veel testen die op internet aangeboden worden als een voedselintolerantie onderzoek testen niet op intoleranties van voeding! In een eerder artikel schreven we al over de verschillen tussen een IgE- en een IgG- voedselallergie.

ImuPro test betrouwbaar en kwalitatief onderzoek

ImuPro is een betrouwbare bloedanalyse die test op IgG-antilichamen. De test is al meer dan 20 jaar op de markt en wordt wereldwijd in meer dan 40 landen toegepast! Het onderzoek wordt veel toegepast bij darmklachten, hoofdpijn/migraine en huidproblemen door diëtisten, (huis)artsen en therapeuten. De fabrikant van ImuPro is CE-IVDR gecertificeerd en het uitvoerend laboratorium is ISO17025 geaccrediteerd. Met ImuPro weet je zeker dat je een betrouwbaar onderzoek laat uitvoeren. Klik om de ImuPro test te bestellen of ga naar onze pagina over ImuPro voor meer informatie.

ImuPro test bestellen

Ervaringen met de ImuPro test

Ons team werkt al meer dan 7 jaar succesvol met de ImuPro voedselallergie IgG testen. De ImuPro test vormt voor ons de basis voor het maken van een persoonlijk voedingsplan doordat deze ons direct inzicht geeft in de (darm)gezondheid van de cliënt en zijn of haar vertraagde allergieën. De testuitslag helpt ons om aan onze cliënten gericht en persoonlijk advies te geven. Daarnaast kan er door het afnemen van een vitaminetest een nog completer beeld van de gezondheid van de cliënt ontstaan. Door in kaart te brengen waar de cliënt te kort aan vitamines van heeft, kunnen wij namelijk passende supplementen inzetten. Dit kan ondersteuning bieden aan het herstelproces van de darmen en de gezondheid van de cliënt.

Wij zien fantastische resultaten bij onze cliënten, zonder dat de cliënt enorm moet puzzelen met een ingewikkeld dieet. Een combinatie van de ImuPro bloedtest (en de juiste interpretatie ervan), een volwaardig voedingspatroon, deskundig voedingsadvies en de coaching die wij bieden aan onze cliënten in de praktijk maakt het goede resultaat.

Karina Schenk, diëtiste, Het persoonlijke dieet b.v.

Al enige jaren maak ik gebruik van de igg-voedselallergie testen van van imupro. Bijna al mijn cliënten ondergaan een reinigingskuur in combinatie met darmspoelingen. Bij deze reset (van zowel als lichaam als geest) adviseer ik regelmatig de imupro intolerantie test omdat deze mogelijke voedseltriggers aan het licht brengt. Als deze triggers voor ten minste 5 weken vermeden moeten worden is het een fantastisch mooie aanvulling op het reinigingstraject.
Een voorbeeld hiervan is:

Man, opgeblazen gevoel, huiduitslag, kringen rondom ogen en overgewicht. Na het vermijden van de triggers, het volgen van een aangepast dieet en colonhydrotherapie is hij een heel ander mens.

Het laten staan van alcohol en koffie is tot zijn grote verbazing totaal geen probleem meer.

Melanie Braat, Praktijk Vitamelle