Een gezonde darmflora

De darmflora is een geheel van micro-organismen die in het spijsverteringskanaal voorkomen, met name in de darmen. De darmflora bestaat uit biljoenen bacteriën, gisten en schimmels. Nu denk je waarschijnlijk, is dit wel zo gezond? Het antwoord hierop is jazeker, de bacteriën en andere micro-organismen in jouw darmen dragen namelijk bij aan de vertering van voeding, de opname van voedingsstoffen en de stimulering van het immuunsysteem.

Darmflora en voeding

Zodra je geboren bent, wordt je darmflora in feite al gedefinieerd, aangezien je de bacteriën van je moeder overneemt tijdens de geboorte. Wat er daarna gebeurt, is echter cruciaal voor de verdere ontwikkeling van je darmflora, vooral gedurende de eerste levensjaren. Het is interessant om te weten dat de keuze tussen borstvoeding en formulemelk in het eerste levensjaar van invloed is op de samenstelling van je darmflora. Dit benadrukt de nauwe relatie tussen voeding en de darmflora. Deze relatie komt voornamelijk tot stand doordat gezonde voedingskeuzes de diversiteit en samenstelling van de bacteriën in je darmen kunnen beïnvloeden. Een dieet dat veel variatie biedt, met inbegrip van groenten, fruit, peulvruchten, volkoren granen, noten en zaden, draagt bij aan een gebalanceerde darmflora. In tegenstelling kan een eenzijdig voedingspatroon resulteren in een beperkte diversiteit in je darmflora. Dit is ongunstig, omdat diversiteit van cruciaal belang is voor een efficiënte opname van voedingsstoffen en een optimaal functionerend immuunsysteem. Het is ook belangrijk om te vermelden dat plantaardige vezels een centrale rol spelen. Deze vezels in je dieet stellen specifieke bacteriën in staat om butyraat te produceren in je darmen, wat essentieel is voor de gezondheid van je darmwand.

Darmflora en brein

Wist je dat de bacteriën in de darm kunnen communiceren met jouw hersenen? Dit systeem wordt de darm-brein-as genoemd. Deze tweezijdige verbinding tussen het darmstelsel en het centrale zenuwstelsel heeft de afgelopen jaren veel aandacht gekregen vanwege de impact op onze algehele gezondheid en welzijn. De micro-organismen in onze darmen spelen een cruciale rol bij de vertering van voedsel en de productie van bioactieve stoffen, zoals signaalstoffen, die invloed kunnen hebben op de werking van ons brein. Tegelijkertijd heeft het brein via het zenuwstelsel de mogelijkheid om de functie van de darmen te reguleren, wat betekent dat onze emoties en stressniveaus invloed kunnen hebben op onze spijsvertering.

Darmflora en immuunsysteem

Darmbacteriën zijn actief betrokken bij de interactie met ons immuunsysteem. Ze spelen een cruciale rol bij het trainen van immuuncellen en het reguleren van ontstekingsreacties in ons lichaam. Wanneer de darmflora in evenwicht is, kan dit het immuunsysteem ondersteunen om effectief te reageren op ziekteverwekkers en ontstekingen onder controle te houden. Het begrip van deze nauwe relatie tussen de darmflora en het immuunsysteem heeft geleid tot groeiend onderzoek naar manieren waarop we onze immuniteit kunnen versterken door middel van voeding en het bevorderen van een gezonde darmfunctie.

Het stimuleren van de darmflora balans

Wanneer de bacteriën in de darm niet in balans zijn en bepaalde bacteriesoorten de overhand krijgen kan dat gevolgen hebben voor je gezondheid. Zo worden bepaalde samenstellingen van de bacteriën in de darm geassocieerd met diverse gezondheidsproblemen zoals obesitas, hypertensie, voedselallergieën, depressie en type-II diabetes. Het is daarom belangrijk om bij diverse gezondheidsklachten zoals darmproblemen, concentratieproblemen, stress, huiduitslag, ontstekingen en vermoeidheid jouw darmflora samenstelling te laten onderzoeken.

Darmflora testen

De darmflora-test van VicoBlue is uniek omdat het de enige testmethode is die op een betrouwbare manier het grootste deel van de darmflora kan identificeren, met een detectiepercentage van 96%. Wat deze methode nog unieker maakt, is dat ons laboratorium ook in staat is om de activiteit van verschillende groepen bacteriën te meten, om vast te stellen of deze bacteriën actief hun functie uitoefenen. Dit resulteert in een interpreteerbare en betrouwbare weergave van de testresultaten, wat op zijn beurt de mogelijkheid biedt voor gerichtere en gepersonaliseerde adviezen.

Deze adviezen zijn veelal gericht op het voedingspatroon, maar soms is het ook belangrijk om via supplementen de darmflora weer in evenwicht te krijgen. Er zijn drie soorten adviezen die ofwel verwerkt zijn in voeding of in supplementen. Het is belangrijk om het gebruik van supplementen goed te bespreken en af te stemmen met jouw huisarts, therapeut, coach of diëtist. 

Probiotica: de goede bacteriën

Probiotica zijn levende micro-organismen, meestal bacteriën of gisten, die gunstig zijn voor onze gezondheid wanneer ze in voldoende hoeveelheden worden geconsumeerd. Ze worden vaak aangetroffen in gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir, zuurkool en kimchi, evenals in supplementen.

De belangrijkste rol van probiotica is het bevorderen van een gezonde darmflora. Ze kunnen helpen bij het herstellen van het evenwicht van goede en slechte bacteriën in de darmen, wat kan bijdragen aan een betere spijsvertering en een versterkt immuunsysteem. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat probiotica ook gunstig kunnen zijn voor aandoeningen zoals prikkelbare darmsyndroom (PDS), diarree en zelfs allergieën.

Prebiotica: voeding voor bacteriën

Prebiotica zijn onverteerbare voedingsstoffen die fungeren als voeding voor probiotica en andere gunstige bacteriën in de darmen. Ze worden meestal aangetroffen in vezelrijke voedingsmiddelen zoals uien, knoflook, bananen, asperges en volkorengranen.

De rol van prebiotica is essentieel omdat ze de groei en activiteit van probiotica bevorderen. Ze helpen bij het handhaven van een evenwichtige darmflora door de groei van goede bacteriën te stimuleren en de groei van schadelijke bacteriën te remmen. Prebiotica dragen ook bij aan een gezonde stoelgang en kunnen het risico op bepaalde darmziekten verminderen.

Synbiotica: een gezonde darmflora

Synbiotica zijn een combinatie van probiotica en prebiotica. Ze combineren de gunstige effecten van beide om de darmgezondheid te optimaliseren. Dit betekent dat ze niet alleen goede bacteriën leveren, maar ook de voedingsstoffen bieden die deze bacteriën nodig hebben om te gedijen.

Het gebruik van synbiotica kan vooral gunstig zijn bij het herstellen van de darmflora na antibiotica gebruik of andere verstoringen. Ze kunnen ook nuttig zijn voor mensen met spijsverteringsproblemen of immuniteitsstoornissen.