Stress bij jongeren

stress-bij-jongeren

Als je ooit last hebt gehad van buikpijn, een opgeblazen gevoel of andere darmklachten, ben je niet de enige. In feite hebben veel mensen in Nederland en België last van chronische darmklachten zoals prikkelbare darmsyndroom (PDS) en inflammatoire darmziekten zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Wil je meer weten over de behandeling of onderzoeken bij darmklachten? Lees dan verder in deze blog.

april 21, 2023

Stress bij jongeren

Als je ooit last hebt gehad van buikpijn, een opgeblazen gevoel of andere darmklachten, ben je niet de enige. In feite hebben veel mensen in Nederland en België last van chronische darmklachten zoals prikkelbare darmsyndroom (PDS) en inflammatoire darmziekten zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Wil je meer weten over de behandeling of onderzoeken bij darmklachten? Lees dan verder in deze blog.

april 21, 2023

stress-bij-jongeren

Stress bij jongeren: een groeiend probleem

Jongeren worden tegenwoordig blootgesteld aan verschillende uitdagingen en verplichtingen die kunnen leiden tot stress. Van de druk om te presteren op school tot het onderhouden van sociale relaties en het vinden van een baan, het kan allemaal bijdragen aan de ontwikkeling van stress. In deze blog zullen we kijken naar enkele cijfers die het groeiende probleem van stress bij jongeren in Nederland illustreren.

Cijfers over stress bij jongeren

  • Uit cijfers van CBS bleek dat 1 op de 5 werkende jongeren stress ervaart. (Bron)
  • Uit onderzoek van het Trimbos instituut wordt vermeld dat maar liefst 97% van de studenten in het hoger onderwijs stress ervaren en dat ruim de helft daarvan ook last heeft van prestatiedruk. (Bron)
  • Hetzelfde instituut bracht cijfers in kaart over het aantal depressie gevallen. Hieruit bleek dat vrouwen in de leeftijdscategorie 18-34 jaar de grootste kans op een depressie hebben. (Bron)
  • Uit een onderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut bleek dat 38% van de middelbare scholieren prestatiedruk ervaarden in 2019. Ter vergelijking, in 2007 was dit 17%. Naar verwachting zal dit aantal in de toekomst nog stijgen (Bron)

Jongeren en jong-volwassenenkrijgen dus steeds vaker met stress en prestatiedruk te maken. Het is dus van belang om te kijken hoe je stress kunt verminderen.

Tips om stress te verminderen

Hieronder vind je enkele tips die kunnen helpen bij het verminderen van stress:

  1. Zorg voor voldoende slaap: slaap is cruciaal voor ons welzijn en kan helpen om stress te verminderen. Zorg voor een consistent slaapschema en probeer voldoende te slapen (minimaal 7 uur)
  2. Beweeg regelmatig: lichaamsbeweging kan helpen om stress te verminderen. Probeer dagelijks minstens 30 minuten matige lichaamsbeweging te krijgen, zoals wandelen, fietsen of zwemmen.
  3. Eet gezond: Bij het ervaren van stress is de neiging naar suikerhoudende producten groot. Helaas werken deze negatief op de bloedsuikerspiegel waardoor een energie-opstoot al snel gevolgd wordt door vermoeidheid. Gezonde voeding kan bijdragen aan het verminderen van stress. Eet voedzame voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, volle granen, vis en magere eiwitten. Vooral vitamine B is van groot belang als je stress wilt tegengaan.
  4. Leer ontspanningstechnieken: ontspanningstechnieken zoals meditatie, ademhalingsoefeningen en yoga kunnen helpen bij het verminderen van stress.
  5. Stel realistische doelen: het stellen van onrealistische doelen kan stress veroorzaken. Stel realistische doelen voor jezelf en werk stap voor stap om deze doelen te bereiken.
  6. Zorg voor voldoende sociale steun: sociale steun kan helpen bij het verminderen van stress. Praat met vrienden, familie of een professionele hulpverlener als je je gestrest voelt.
  7. Zorg voor positiviteit: positief denken en een goede mindset kan heel veel doen in stress management. Het kan ook helpen als je wakker wordt en denkt, dit wordt mijn dag het komt goed.

Het is belangrijk om te onthouden dat stress een normaal onderdeel is van het leven en niet altijd kan worden voorkomen. Door gezonde gewoontes aan te nemen en te leren hoe je stress kunt beheren, kun je beter omgaan met stressvolle situaties en de algehele gezondheid verbeteren.

Conclusie

De bovenstaande cijfers geven aan dat stress bij jongeren een groeiend probleem is in Nederland. Het is belangrijk dat we als samenleving stappen zetten om dit probleem aan te pakken en jongeren te ondersteunen met het omgaan met stress. Dit kan onder meer worden bereikt door het bieden van voldoende middelen voor geestelijke gezondheidszorg en het creëren van een omgeving waarin jongeren zich gesteund voelen en openlijk over hun problemen kunnen praten.

Wil je meer weten over stress en onderzoeken? Klik dan op onze informatiepagina over stress testen of klik op de NeuroSpot Basic pagina voor meer informatie.

Lees ook onze andere blog’s

Titel

Ga naar de bovenkant