Mineralen testen

Mineralen zijn van groot belang voor essentiële processen in het lichaam en zo ook voor onze gezondheid.

Belang van mineralen

Mineralen zijn, net als vitamines, micronutriënten die in kleine hoeveelheden het lichaam binnen komen via voeding. Mineralen die het lichaam maar in hele kleine hoeveelheden nodig heeft worden spoorelementen genoemd. Mineralen en spoorelementen zijn belangrijk voor meerdere processen in het lichaam zoals de groei en ontwikkeling, het herstel van botten en weefsels, het stimuleren van het zenuwstelsel en het regelen van de vochtbalans in het lichaam. Een te kort of juist een te veel aan mineralen of spoorelementen kan leiden tot gezondheidsproblemen. Het is daarom belangrijk om de mineralen op peil te houden en regelmatig te laten controleren.

  • Inzicht in jouw mineralengehaltes

  • Houd jouw mineralen op peil door te testen

  • Krijg jouw waardes in één overzicht

  • Maak eenvoudig een afspraak voor bloedafname bij jou in de buurt

  • Geen retourzending binnen Nederland

10

Metalen die getest worden

18,8%

Van de Nederlandse jongeren heeft een ijzertekort

2400 mg

Europese bovengrens dagelijkse inname

Mineralen testen

De mineralen test in 3 stappen

Na het bestellen van de test versturen wij deze binnen 24 uur gratis naar het adres

Maak eenvoudig een bloedafnameafspraak bij jou in de buurt

Ontvang jouw persoonlijke testresultaten vanuit het laboratorium binnen slechts 2 weken

Symptomen van een mineralen tekort

Een tekort aan mineralen kan een negatief effect hebben op de gezondheid. Een overzicht van klachten waarbij de mineralen test kan worden ingezet vind je hieronder:

Vitamines en Mineralen test

Het meest uitgebreide pakket van vitamines en mineralen

Mineralen test

Uitgebreid onderzoek van de belangrijkste mineralen

De mineralen testen uitgelegd in 5 stappen

Mineralen zijn, net als vitamines, micronutriënten die in kleine hoeveelheden het lichaam binnen komen via voeding. Mineralen die het lichaam maar in hele kleine hoeveelheden nodig heeft worden spoorelementen genoemd. Mineralen en spoorelementen zijn belangrijk voor meerdere processen in het lichaam zoals de groei en ontwikkeling, het herstel van botten en weefsels, stimuleren van het zenuwstelsel en het regelen van de vochtbalans in het lichaam1,2.3.

Mineralen die in een grotere hoeveelheid benodigd zijn en als onmisbaar worden beschouwd zijn essentiële mineralen en deze bestaan uit; calcium, magnesium, kalium, natrium, chloride en fosfor. Ook zijn er essentiële spoorelementen die het lichaam in kleinere hoeveelheden nodig heeft, deze bestaan uit; jodium, ijzer, chroom, koper, zink, mangaan, seleen en molybdeen. Er bestaan ook niet essentiële mineralen en spoorelementen. Voorbeelden hiervan zijn arseen, borium, kobalt, lithium, lood, nikkel, silicium, tin en vanadium.

Mineralen tekorten komen niet snel in alle mineralen en spoorelementen voor. Wereldwijd komen de meeste tekorten voor in calcium, ijzer, magnesium, kalium en zink4. Vandaar dat deze mineralen en spoorelementen belangrijk zijn om op peil te houden door middel van voeding en eventueel supplementen.

Calcium:

Calcium is een kalkmineraal en is belangrijk bij de aanmaak van botweefsel en het onderhouden van het gebit. Calcium wordt voor een groot gedeelte uit zuivelproducten en groenten gehaald maar de voorraad calcium wordt vooral opgeslagen in de botten. De Bijschildklieren maken het hormoon parathyreoïd. Een samenwerking tussen dit hormoon, vitamine D en fosfaat regelt het calciumgehalte in je bloed1,2,3. Een tekort aan calcium kan leiden tot botverkalking, ook wel osteoporose genoemd. Verder kan een tekort aan calcium leiden tot meerdere ziektebeelden op een latere leeftijd zoals; hoge bloeddruk, diabetes, artritis en neurologische ziektes5.

Magnesium:

Magnesium is een mineraal dat belangrijk is voor de vorming van botten en tanden en dat nodig is voor de normale werking van de spieren. Ook speelt het een rol in de overdracht van zenuwprikkels. Magnesium kan grotendeels worden gehaald uit brood, graanproducten, melkproducten, groenten, noten en vlees.  Vooral spier- en zenuwstoornissen kunnen ontstaan bij een magnesiumtekort. Verder kan een magnesiumtekort ook leiden tot spierzwakte of -krampen, beven en stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose1,2.3,6

IJzer:

IJzer is een mineraal dat onder andere ontzettend belangrijk is voor de vorming van hemoglobine. Dit is een onderdeel van de rode bloedcellen waaraan een zuurstofmolecuul bindt. Te weinig ijzer in het lichaam kan dus leiden tot bloedarmoede en een verminderd zuurstoftransport door het lichaam. Voedingsmiddelen met een hoog gehalte ijzer omvatten vlees, brood en volkorenproducten, groene bladgroente en ei1,2.3.

Koper:

Koper is een mineraal dat vele functies in het lichaam heeft, zoals ondersteuning van ijzertransport in het lichaam, helpen bij de normale pigmentatie van huid en het haar, stimuleren van het immuunsysteem, ondersteunen van bindweefsel en het boosten van het energieniveau. Een ernstig tekort aan koper kan leiden tot bloedarmoede, een lichtere huid en botontkalking1,2.3.

Zink:

Zink is een spoorelement dat onderdeel is van een groot aantal enzymen die betrokken zijn bij het metabolisme. Zink is nodig bij de opbouw van spieren, eiwitten en de groei en ontwikkeling van weefsels. Verder zorgt het ook voor een goed immuunsysteem. Zinktekorten kunnen zich uiten in slechte wondgenezing, nachtblindheid, verminderde eetlust, vruchtbaarheidsstoornissen en potentiestoornissen bij mannen, haaruitval, breekbare vingernagels, smaakstoornissen, huidproblemen, infecties, vermoeidheid, concentratieproblemen, slaapproblemen en depressie1,2.3,7.

Mangaan:

Mangaan ondersteunt het energieniveau van het lichaam en is onder andere nodig voor de aanmaak van kraakbeen en bot. Mangaan komt veel voor in volkoren producten, peulvruchten, groenten en fruit. Dermatitis, zwakke pezen en banden, trage haargroei, misselijkheid, achteruitgang van gehoor, spierzwakte, krakende gewrichten, osteoporose en glucose-intolerantie zijn tekenen van mangaantekort. Een mangaantekort verhoogt mogelijk de kans op kanker, ADHD en cognitieve problemen1,2.3,8.

Seleen:

Selenium wordt ook wel seleen genoemd en is een essentieel mineraal dat het lichaam niet zelf kan aanmaken. Selenium is aanwezig in de lever en functioneert als antioxidant en beschermt de rode bloedcellen en  andere lichaamscellen tegen schadelijke stoffen van buitenaf. Selenium draagt bij aan het behouden van gezonde nagels en gezond haar en het ondersteunt het immuunsysteem.  Symptomen die optreden bij seleniumtekort zijn onder andere hartstoringen, spierpijn en spierzwakte1,2.3.

Molybdeen:

Molybdeen is een mineraal dat maar in een hele kleine hoeveelheid nodig is in het lichaam. Dit mineraal is betrokken bij de op- en afbouw van eiwitten en ondersteunt de kwaliteit van tanden en gewrichten1,2.3.

Cadmium is een metaal dat vooral terecht komt in de lever en nieren en juist schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Op langere termijn kan cadmium de werking van de nieren verstoren en maakt het de botten minder stevig9.

Nikkel:

Nikkel is een metaal dat op meerdere manieren het lichaam kan binnentreden, namelijk via voeding, implantaten, inademing en huidcontact. Blootstelling aan nikkel kan meerdere klachten veroorzaken zoals hoofdpijn, hartproblemen, huidproblemen, ademhalingsproblemen en maag/darm problemen10.

Zoals hiervoor al beschreven is, komen mineralen tekorten niet snel in alle mineralen en spoorelementen voor. Bovenstaande mineralen en spoorelementen beoefenen belangrijke functies in ons lichaam en kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken op het moment dat er een tekort of juist overtolligheid ontstaat. Vandaar dat deze mineralen en spoorelementen belangrijk zijn om op peil te houden en regelmatig te laten bepalen.

Bestel de test: Je krijgt een afname set thuisgestuurd met daarbij duidelijke instructies voor het afnemen van jouw bloed door middel van de armprik. Hierbij kun je gebruik maken van verschillende prikpunten door heel Nederland.

Afname en verzenden: Het afnamemateriaal kan, samen met de formulieren, worden verzonden naar het laboratorium door middel van de medische retourenvelop. Dit is geheel kosteloos.

Resultaat: Binnen het streven van 2 weken ontvang je het resultaat in PDF-vorm in een e-mail via een twee factor verificatie met een SMS-code.

gezondheidsscreening is een uitgebreide bloedtest die met regelmaat kan worden uitgevoerd om een status van jouw vitale organen en functies in kaart te brengen.

Ook is de gezondheidsscreening een test die kan worden uitgevoerd als je last hebt van bepaalde klachten waarvan de oorzaak nog onbekend is. Met deze test zou je erachter kunnen komen vanuit welke hoek de klachten ontstaan.

Geheel persoonlijk advies.

Je ontvangt jouw persoonlijke testresultaten via een beveiligde e-mail vanuit het laboratorium. Deze mail open je met een sms-code. Het is dus van belang dat je jouw e-mailadres en mobiele telefoonnummer duidelijk noteert op het laboratoriumformulier. Boek je een coach sessie? Dan krijg je geheel persoonlijk advies.