Mineralen

Mineralen zijn van groot belang voor essentiële processen in het lichaam en zo ook voor onze gezondheid. Regelmatig mineralen testen geeft je inzicht in jouw gezondheid!

Voedselallergie test

ImuPro, testen op voedselallergie (IgG)

Belang van mineralen

Mineralen zijn, net als vitamines, micronutriënten die in kleine hoeveelheden het lichaam binnen komen via voeding. Mineralen die het lichaam maar in hele kleine hoeveelheden nodig heeft worden spoorelementen genoemd. Mineralen en spoorelementen zijn belangrijk voor meerdere processen in het lichaam zoals de groei en ontwikkeling, het herstel van botten en weefsels, het stimuleren van het zenuwstelsel en het regelen van de vochtbalans in het lichaam. Een te kort of juist een te veel aan mineralen of spoorelementen kan leiden tot gezondheidsproblemen. Het is daarom belangrijk om de mineralen op peil te houden en regelmatig te laten controleren.

Een voedselallergie is een abnormale immuunreactie van het lichaam tegen een bepaald soort voeding. De klassieke voedselallergie veroorzaakt door Immunoglobuline (IgE) antistoffen zorgt voor een acute en hevige reactie. Een vertraagde voedselallergie, veroorzaakt door IgG antistoffen daarentegen, kan vaak leiden tot laaggradige ontstekingen waarbij de symptomen pas uren- of zelfs dagen later optreden. Deze symptomen kunnen zich uiteindelijk ontwikkelen in chronische klachten zoals migraine, diarree, prikkelbare darmsyndroom en obesitas. Met de ImuPro test worden de IgG reacties tegen een breed scala aan voedingsmiddelen in kaart gebracht. In de volksmond wordt een dergelijke test ook wel een voedselovergevoeligheid test genoemd, of voedselintolerantietest. Een voedselintolerantietest is echter niet de juiste benaming voor zo’n onderzoek. Dat zullen wij op deze pagina toelichten.

Voordelen van mineralen testen

Het testen van jouw mineralen gehaltes bij Vicoblue biedt meerdere voordelen, zoals:

  • Krijg jouw waardes in één overzicht
  • Test op regelmatige basis om inzicht te krijgen in jouw mineralengehaltes
  • Maak eenvoudig een bloedafnameafspraak bij jou in de buurt
  • Resultaten binnen 2 weken bekend na ontvangst in het laboratorium
  • Geen retourzendingskosten binnen Nederland

De vitamine testen uitgelegd in 6 stappen

Mineralen zijn, net als vitamines, micronutriënten die in kleine hoeveelheden het lichaam binnen komen via voeding. Mineralen die het lichaam maar in hele kleine hoeveelheden nodig heeft worden spoorelementen genoemd. Mineralen en spoorelementen zijn belangrijk voor meerdere processen in het lichaam zoals de groei en ontwikkeling, het herstel van botten en weefsels, stimuleren van het zenuwstelsel en het regelen van de vochtbalans in het lichaam1,2.3.

Mineralen die in een grotere hoeveelheid benodigd zijn en als onmisbaar worden beschouwd zijn essentiële mineralen en deze bestaan uit; calcium, magnesium, kalium, natrium, chloride en fosfor. Ook zijn er essentiële spoorelementen die het lichaam in kleinere hoeveelheden nodig heeft, deze bestaan uit; jodium, ijzer, chroom, koper, zink, mangaan, seleen en molybdeen. Er bestaan ook niet essentiële mineralen en spoorelementen. Voorbeelden hiervan zijn arseen, borium, kobalt, lithium, lood, nikkel, silicium, tin en vanadium.

Mineralen tekorten komen niet snel in alle mineralen en spoorelementen voor. Wereldwijd komen de meeste tekorten voor in calcium, ijzer, magnesium, kalium en zink4. Vandaar dat deze mineralen en spoorelementen belangrijk zijn om op peil te houden door middel van voeding en eventueel supplementen.

Calcium:

Calcium is een kalkmineraal en is belangrijk bij de aanmaak van botweefsel en het onderhouden van het gebit. Calcium wordt voor een groot gedeelte uit zuivelproducten en groenten gehaald maar de voorraad calcium wordt vooral opgeslagen in de botten. De Bijschildklieren maken het hormoon parathyreoïd. Een samenwerking tussen dit hormoon, vitamine D en fosfaat regelt het calciumgehalte in je bloed1,2,3. Een tekort aan calcium kan leiden tot botverkalking, ook wel osteoporose genoemd. Verder kan een tekort aan calcium leiden tot meerdere ziektebeelden op een latere leeftijd zoals; hoge bloeddruk, diabetes, artritis en neurologische ziektes5.

Magnesium:

Magnesium is een mineraal dat belangrijk is voor de vorming van botten en tanden en dat nodig is voor de normale werking van de spieren. Ook speelt het een rol in de overdracht van zenuwprikkels. Magnesium kan grotendeels worden gehaald uit brood, graanproducten, melkproducten, groenten, noten en vlees.  Vooral spier- en zenuwstoornissen kunnen ontstaan bij een magnesiumtekort. Verder kan een magnesiumtekort ook leiden tot spierzwakte of -krampen, beven en stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose1,2.3,6

IJzer:

IJzer is een mineraal dat onder andere ontzettend belangrijk is voor de vorming van hemoglobine. Dit is een onderdeel van de rode bloedcellen waaraan een zuurstofmolecuul bindt. Te weinig ijzer in het lichaam kan dus leiden tot bloedarmoede en een verminderd zuurstoftransport door het lichaam. Voedingsmiddelen met een hoog gehalte ijzer omvatten vlees, brood en volkorenproducten, groene bladgroente en ei1,2.3.

Koper:

Koper is een mineraal dat vele functies in het lichaam heeft, zoals ondersteuning van ijzertransport in het lichaam, helpen bij de normale pigmentatie van huid en het haar, stimuleren van het immuunsysteem, ondersteunen van bindweefsel en het boosten van het energieniveau. Een ernstig tekort aan koper kan leiden tot bloedarmoede, een lichtere huid en botontkalking1,2.3.

Zink:

Zink is een spoorelement dat onderdeel is van een groot aantal enzymen die betrokken zijn bij het metabolisme. Zink is nodig bij de opbouw van spieren, eiwitten en de groei en ontwikkeling van weefsels. Verder zorgt het ook voor een goed immuunsysteem. Zinktekorten kunnen zich uiten in slechte wondgenezing, nachtblindheid, verminderde eetlust, vruchtbaarheidsstoornissen en potentiestoornissen bij mannen, haaruitval, breekbare vingernagels, smaakstoornissen, huidproblemen, infecties, vermoeidheid, concentratieproblemen, slaapproblemen en depressie1,2.3,7.

Mangaan:

Mangaan ondersteunt het energieniveau van het lichaam en is onder andere nodig voor de aanmaak van kraakbeen en bot. Mangaan komt veel voor in volkoren producten, peulvruchten, groenten en fruit. Dermatitis, zwakke pezen en banden, trage haargroei, misselijkheid, achteruitgang van gehoor, spierzwakte, krakende gewrichten, osteoporose en glucose-intolerantie zijn tekenen van mangaantekort. Een mangaantekort verhoogt mogelijk de kans op kanker, ADHD en cognitieve problemen1,2.3,8.

Seleen:

Selenium wordt ook wel seleen genoemd en is een essentieel mineraal dat het lichaam niet zelf kan aanmaken. Selenium is aanwezig in de lever en functioneert als antioxidant en beschermt de rode bloedcellen en  andere lichaamscellen tegen schadelijke stoffen van buitenaf. Selenium draagt bij aan het behouden van gezonde nagels en gezond haar en het ondersteunt het immuunsysteem.  Symptomen die optreden bij seleniumtekort zijn onder andere hartstoringen, spierpijn en spierzwakte1,2.3.

Molybdeen:

Molybdeen is een mineraal dat maar in een hele kleine hoeveelheid nodig is in het lichaam. Dit mineraal is betrokken bij de op- en afbouw van eiwitten en ondersteunt de kwaliteit van tanden en gewrichten1,2.3.

Cadmium is een metaal dat vooral terecht komt in de lever en nieren en juist schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Op langere termijn kan cadmium de werking van de nieren verstoren en maakt het de botten minder stevig9.

Nikkel:

Nikkel is een metaal dat op meerdere manieren het lichaam kan binnentreden, namelijk via voeding, implantaten, inademing en huidcontact. Blootstelling aan nikkel kan meerdere klachten veroorzaken zoals hoofdpijn, hartproblemen, huidproblemen, ademhalingsproblemen en maag/darm problemen10.

Zoals hiervoor al beschreven is, komen mineralen tekorten niet snel in alle mineralen en spoorelementen voor. Bovenstaande mineralen en spoorelementen beoefenen belangrijke functies in ons lichaam en kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken op het moment dat er een tekort of juist overtolligheid ontstaat. Vandaar dat deze mineralen en spoorelementen belangrijk zijn om op peil te houden en regelmatig te laten bepalen.

Bestel de test: Je krijgt een afname set thuisgestuurd met daarbij duidelijke instructies voor het afnemen van jouw bloed door middel van de armprik. Hierbij kun je gebruik maken van verschillende prikpunten door heel Nederland.

Afname en verzenden: Het afnamemateriaal kan, samen met de formulieren, worden verzonden naar het laboratorium door middel van de medische retourenvelop. Dit is geheel kosteloos.

Resultaat: Binnen het streven van 2 weken ontvang je het resultaat in PDF-vorm in een e-mail via een twee factor verificatie met een SMS-code.

gezondheidsscreening is een uitgebreide bloedtest die met regelmaat kan worden uitgevoerd om een status van jouw vitale organen en functies in kaart te brengen.

Ook is de gezondheidsscreening een test die kan worden uitgevoerd als je last hebt van bepaalde klachten waarvan de oorzaak nog onbekend is. Met deze test zou je erachter kunnen komen vanuit welke hoek de klachten ontstaan.

Ervaringen

Bekijk hieronder enkele ervaringen over onze concepten en onderzoeken.

Ik heb heel goede ervaringen met de imupro. Het is een duidelijke test, vooral voor cliënten.
Het brengt rust in het maagdarmstelsel, waardoor er ruimte ontstaat om het maagdarmstelsel te herstellen en te versterken.

Ik heb meerdere voorbeelden van succesverhalen, maar een recent voorbeeld is van een man van 43 jaar. Hij was vaak moe en moest ’s middags zelfs een powernap moest doen om het eind van de dag halen. Daarnaast had hij vaak een opgeblazen gevoel en voelde hij zich down. Ik heb hem een aangepast voedingspatroon geadviseerd en zag hem na 8 weken terug. Hij had zich meteen strikt aan de aanpassingen gehouden en dat was goed te doen. Zijn inspanningen werden beloond: hij heeft veel meer energie en de powernaps zijn verleden tijd. Zijn ontlasting ziet er veel beter uit, het opgeblazen gevoel is weg en hij is niet meer down of depri. Prachtig resultaat dus!

Peggy v.d. Jagt, Praktijk Vitamina

Al enige jaren maak ik gebruik van de igg-voedselallergie testen van van imupro. Bijna al mijn cliënten ondergaan een reinigingskuur in combinatie met darmspoelingen. Bij deze reset (van zowel als lichaam als geest) adviseer ik regelmatig de imupro intolerantie test omdat deze mogelijke voedseltriggers aan het licht brengt. Als deze triggers voor ten minste 5 weken vermeden moeten worden is het een fantastisch mooie aanvulling op het reinigingstraject.
Een voorbeeld hiervan is:

Man, opgeblazen gevoel, huiduitslag, kringen rondom ogen en overgewicht. Na het vermijden van de triggers, het volgen van een aangepast dieet en colonhydrotherapie is hij een heel ander mens.

Het laten staan van alcohol en koffie is tot zijn grote verbazing totaal geen probleem meer.

Melanie Braat, Praktijk Vitamelle

Begrippenlijst

Micronutriënten: Dit zijn voedingsstoffen die afkomstig zijn van koolhydraten, eiwitten en vetten en in kleine hoeveelheden nodig zijn voor ons lichaam. De drie micronutriënten zijn; vitamines, mineralen en spoorelementen.

Bijschildklieren: Dit zijn kleine klieren die in de buurt van de schildklier liggen in de hals. De meeste mensen hebben 4 bijschildklieren die parathyreoïd hormoon produceren.

Parathyreoïd hormoon (PTH): PTH is een hormoon dat de concentratie van calcium in het bloed kan reguleren. PTH heeft een direct effect op de botten en nieren en een indirect effect op de darm via vitamine D.

Osteoporose: Dit is een chronische aandoening waarbij de botten meer dan gemiddeld verzwakt zijn.

Artritis: Dit is een chronische aandoening waarbij aantasting van de gewrichten plaatsvindt door bijvoorbeeld een ontstekingsreactie, zoals het geval is bij reuma.

Psychose: Een psychose is een toestand waarbij iemand de grip op de realiteit kwijt is.

Hemoglobine: Hemoglobine is een eiwit dat het transport van zuurstof in het bloed verzorgt. Rode bloedcellen bestaan voor 1/3e uit hemoglobine. IJzer in hemoglobine geeft bloed zijn rode kleur.

Bloedarmoede: Dit wordt ook wel anemie genoemd en ontstaat wanneer er een te laag gehalte van rode bloedcellen in het lichaam is. Een ijzertekort of een tekort in hemoglobine kan een van de oorzaken van bloedarmoede zijn.

Bindweefsel: Dit is een weefselvorm die deel uitmaakt van alle organen van het lichaam. Het kan worden gezien als de lijm van het lichaam die alles bij elkaar houdt.

Enzym: Enzymen zijn eiwitten die als hulpstof dienen voor allerlei biochemische processen. Mensen, maar ook planten en dieren, hebben veel enzymen in hun lichaam. Je gebruikt bijvoorbeeld enzymen bij de vertering van voedsel om grote koolhydraten in kleinere stukjes te knippen, zodat deze vervolgens in het lichaam opgenomen kunnen worden.

Metabolisme: Metabolisme is een ander woord voor de stofwisseling. Dit is een reeks van processen waarbij de omzetting van voedingsstoffen plaatsvindt. Hierbij komt energie vrij die gebruikt wordt als brandstof voor het lichaam.

Dermatitis: Dermatitis is een ontsteking van de huid waarbij jeuk, uitslag, roodheid en bultjes optreden. Voorbeelden van huidontstekingen zijn: eczeem, psoriasis en luieruitslag.

Cognitief: Met cognitief wordt het vermogen om kennis op te nemen en te verwerken bedoeld.

Antioxidant: Dit is een stof die de oxidatie tegengaat. Dit is een proces waarbij één bepaalde stof een chemische reactie ondergaat. Een voorbeeld van een oxidatieproces is verbranding of verhitting.