Vitaliteit op de werkvloer

vitaliteit-op-de-werkvloer

In Nederland waren er in 2021 1,3 miljoen werknemers met burn-out klachten, volgens onderzoek van TNO. In deze blog vertellen we je meer over het belang van vitaliteit op de werkvloer

maart 16, 2023

Vitaliteit op de werkvloer

In Nederland waren er in 2021 1,3 miljoen werknemers met burn-out klachten, volgens onderzoek van TNO. In deze blog vertellen we je meer over het belang van vitaliteit op de werkvloer

maart 16, 2023

vitaliteit-op-de-werkvloer

Vitaliteit op de werkvloer: voorkom burn-out en stress

Een gezonde en energieke werkomgeving is van groot belang voor zowel werknemers als werkgevers. Helaas zien we in Nederland steeds vaker dat mensen te maken krijgen met burn-out en stress klachten. Deze klachten kunnen leiden tot een verminderde productiviteit, verhoogd ziekteverzuim en uiteindelijk zelfs tot langdurige uitval. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de werknemer, maar ook voor het bedrijf zelf. Het is daarom van groot belang om te investeren in vitaliteit op de werkvloer.

Cijfers over burn-out en stress

De cijfers over burn-out en stress klachten in Nederland liegen er niet om. Zo blijkt uit onderzoek van TNO dat in 2021 ruim 1,3 miljoen Nederlandse werknemers last hadden van burn-out klachten (bron). Dat zijn er iets meer dan in het coronajaar 2020. Daarnaast blijkt uit een onderzoek van FNV dat ruim een derde van de Nederlandse werknemers te maken heeft met stress . Ook dit aantal is de afgelopen jaren flink gestegen. (bron)

Serieuze cijfers die vragen om preventieve maatregelen.

De gevolgen van burn-out en stress

Burn-out en stress klachten kunnen grote gevolgen hebben voor zowel de werknemer als het bedrijf. Zo kan een werknemer die te maken krijgt met burn-out of stress klachten, last krijgen van vermoeidheid, concentratieproblemen en een verminderde productiviteit. Dit kan leiden tot langdurig ziekteverzuim en uiteindelijk zelfs tot uitval. Voor het bedrijf kan dit betekenen dat er extra kosten gemaakt moeten worden voor vervanging van de werknemer.

Ook kan uitval de algehele productiviteit verlagen en kan dit mogelijk leiden tot imagoschade. Voor werkgevers is het van groot belang dat hun werknemers vitaal blijven en goed functioneren op het werk. Een zieke werknemer kost een werkgever gemiddeld 250 tot wel 300 euro per dag, maar dit kan dus ook nog verder oplopen. (bron)

vitaliteit-op-de-werkvloer

Het belang van vitaliteit op de werkvloer

Een gezonde en energieke werkomgeving is van groot belang voor zowel de werknemer als werkgever. Door te investeren in vitaliteit op de werkvloer kan het ziekteverzuim worden verminderd en kan de productiviteit en concentratie worden verhoogd. Daarnaast draagt het bij aan het welzijn van de werknemers en versterkt het de betrokkenheid bij het bedrijf. Bovendien kan een focus op vitaliteit op de werkvloer een positief effect hebben op het imago van het bedrijf wat kan bijdragen aan het aantrekken en behouden van talentvolle werknemers.

Onderzoeken bij VicoBlue

Om burn-out en stress klachten bij werknemers te voorkomen en te verminderen, is het van groot belang om te investeren in vitaliteit op de werkvloer.

Onderzoeksmogelijkheden zoals de stress test genaamd NeuroSpot kunnen helpen om het stressniveau te bepalen. Met deze analyse kan preventief worden gehandeld in geval van stress en chronische stress.

Wil je jouw leefstijl verbeteren? Dan kan de MetaCheck hierbij helpen om een gezondere lifestyle te hanteren d.m.v. een gepersonaliseerd voedings- en sportplan.

Beide onderzoeken zijn eenvoudig online te bestellen bij VicoBlue.

Lees ook onze andere blog’s over stress

Titel

Ga naar de bovenkant