Gezond en gelukkig door de koude winterperiode

Gewrichtspijnen en vatbaarheid voor infecties zijn veel voorkomende winterproblemen. Dit kan worden veroorzaakt door een IgG voedselallergie (vertraagde voedselallergie) met daaropvolgende chronische ontstekingen. Een vertraagde voedselallergie is niet hetzelfde als een IgE-allergie (bron 1), waarbij de klachten direct of vlak na het eten van een voedingsmiddel optreden.

Waarom reageert je lichaam op bepaalde voedingsmiddelen en waarom heeft dit een negatief effect op je gezondheid?  In deze blog leggen wij je uit hoe je van een IgG-voedselallergie afkomt en dus weer gezond de wintermaanden door kunt komen.

Hoe ontstaat een IgG voedselallergie/overgevoeligheid?

Zolang voedsel goed verteerd wordt en op de juiste manier door de intacte darmbarrière (door de darmcellen) gaat dan reageert ons lichaam hier niet op. Normaal gezien worden deze voedseldeeltjes (voedseleiwitten) niet als schadelijk gezien door het immuunsysteem.  Maar medicijngebruik, ziekte, stress en giftige stoffen uit ons milieu kunnen de darmwand beschadigen. Doordat de darmbarrière dan niet meer intact is kunnen voedseldeeltjes die nog niet volledig verteerd zijn, tussen de darmcellen heen gaan en vervolgens in de bloedbaan terechtkomen.

Het immuunsysteem ziet deze voedseldeeltjes als schadelijk voor het lichaam en maakt als gevolg hierop een immuunreactie aan tegen deze voedseleiwitten. Als deze voedseleiwitten regelmatig gegeten worden, dan kunnen herhaalde immuunreacties uiteindelijk leiden tot chronische ontstekingen.

ImuPro en vatbaarheid voor infectie

Het maag-darm immuunsysteem is het grootste afweersysteem in het lichaam. Meer dan 80% van je immuunsysteem bevindt zich in je maag-darmkanaal. Het is een bijna onoverkomelijke barrière voor bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers.

Als de darm of een ander orgaan ontstoken is als gevolg van een vertraagde voedselallergie, kan je immuunrespons in het gedrang komen en ben je vatbaarder voor infecties. Dit heeft gevolgen voor de belasting van het immuunsysteem. Zo heeft het immuunsysteem minder middelen tot zijn beschikking voor acute infecties waardoor ziekteverwekkers makkelijker de bloedbaan kunnen binnendringen via het darmslijmvlies. Hierdoor ben je dus vatbaarder voor ziektes en infecties.

ImuPro en pijn in de gewrichten

Een IgG-voedselallergie kan een immuunreactie uitlokken. Immuuncomplexen, bestaande uit antigenen (voedsel) en IgG-antilichamen, circuleren in het bloed en kunnen zich hechten aan weefsel. Hier kunnen zij een lokale ontstekingsreactie veroorzaken. Bij afbraak van deze immuuncomplexen kan het omliggende weefsel beschadigd raken en dit kan leiden tot bijvoorbeeld gewrichtspijnen. Gewrichtspijn kan versterkt worden door overbelasting (tijdens het sporten) of een latente ontsteking.

Dus merk je dat je weerstand minder is en dat je vaker ziek bent of meer last heb van je gewrichten tijdens de winter? Voor een ImuPro voedselallergie test op IgG-antilichamen uit om te onderzoeken of je klachten komen door een voedselovergevoeligheid. Meer weten over de ImuPro? Klik dan hier de pagina over ImuPro testen te gaan.

Bron 1: (ImuPro, Often Confused: IgE and IgG Food Allergies)