Betrouwbaar voedselintolerantie testen

betrouwbaar-voedselintolerantie-testen

Ervaar je wel eens klachten zoals darmproblemen, huidproblemen, hoofdpijn of een opgeblazen gevoel? Komen deze klachten vaker voor na het nuttigen van een maaltijd? Deze klachten kunnen wel eens veroorzaakt worden door een voedselallergie of een voedselintolerantie. Er zijn veel aanbieders op de markt die elk verschillende methoden toepassen om een voedselallergie op te sporen. Het is daarom belangrijk om het verschil tussen deze methoden goed in kaart te brengen. In deze blog leggen we je uit wat het verschil is tussen diverse methodes om een voedselallergie (soms voedselintolerantie genoemd) op te sporen en welke methode het meest betrouwbaar is.

maart 30, 2023

Betrouwbaar voedselintolerantie testen

Ervaar je wel eens klachten zoals darmproblemen, huidproblemen, hoofdpijn of een opgeblazen gevoel? Komen deze klachten vaker voor na het nuttigen van een maaltijd? Deze klachten kunnen wel eens veroorzaakt worden door een voedselallergie of een voedselintolerantie. Er zijn veel aanbieders op de markt die elk verschillende methoden toepassen om een voedselallergie op te sporen. Het is daarom belangrijk om het verschil tussen deze methoden goed in kaart te brengen. In deze blog leggen we je uit wat het verschil is tussen diverse methodes om een voedselallergie (soms voedselintolerantie genoemd) op te sporen en welke methode het meest betrouwbaar is.

maart 30, 2023

betrouwbaar-voedselintolerantie-testen

Het verschil tussen voedselintolerantie en voedselallergie

De termen voedselintolerantie en voedselallergie worden vaak met elkaar verward, maar er zit een degelijk verschil tussen beide aandoeningen. Een voedselintolerantie is een reactie van het lichaam die niet wordt veroorzaak door het immuunsysteem. Een voedselintolerantie treedt namelijk op als ons lichaam een bepaald eiwit niet- of niet voldoende kan aanmaken waardoor een bepaald voedingsmiddel niet afgebroken kan worden (bron 1, bron 2, bron 3). Voorbeelden van een voedselintolerantie zijn lactose-intolerantie of een gluten-intolerantie (coeliakie). Bij een lactose-intolerantie kan het lichaam het bestandsdeel van koemelk, namelijk lactose, niet omzetten omdat het enzym lactase niet voldoende functioneert in het lichaam. Hier zijn specifieke testen voor, meer hierover kun je lezen in onze blog over wat is een voedselintolerantie test.

IgE-Voedselallergie

Een voedselallergie daarentegen wordt veroorzaakt door een immunologische reactie waarbij het lichaam antilichamen aanmaakt tegen eiwitten in voeding. Er zijn verschillende typen voedselallergieën die elk een andere oorzaak hebben. Bij een klassieke voedselallergie, ook wel een type-I allergie genoemd, treden de klachten direct op. Deze voedselallergie wordt veroorzaakt door immunoglobuline E (IgE)-antilichamen. Een bekende vorm van een klassieke allergie is de pinda-allergie, waarbij er direct een anafylactische shock kan optreden. Een klassieke allergie veroorzaakt door IgE-antilichamen wordt vooral bij de huisarts of in het ziekenhuis getest via bloedonderzoek (bron 2, bron 4).

IgG-voedselallergie

Naast de klassieke en directe type-I voedselallergie kan het ook zijn dat er sprake is van een voedselallergie type-III. Dit wordt ook wel een vertraagde voedselallergie genoemd omdat de klachten pas uren of zelfs dagen later optreden. Deze vertraagde voedselallergie wordt veroorzaakt door IgG-antilichamen. Dit leidt vaak tot laaggradige ontstekingen die veelal chronische klachten veroorzaken zoals diarree, misselijkheid, krampen, een opgeblazen gevoel, hoofdpijn/migraine en huidklachten zoals psoriasis en eczeem (bron 2, bron 3, bron 4). Een IgG-gemedieerde voedselallergie wordt vaak niet via de huisarts getest omdat het meer gelinkt is aan ‘vage’ klachten. Desalniettemin zijn er betrouwbare laboratorium testen die kunnen onderzoeken of een IgG-gemedieerde immuunreactie de oorzaak is van de chronische klachten.

Er zijn veel aanbieders op de markt die elk verschillende testen toepassen om een voedselallergie (vaak voedselintolerantie genoemd) op te sporen. Het is daarom belangrijk om het verschil tussen deze methoden goed in kaart te brengen.

Voedselintolerantie testen op haar (bioresonantie)

Bioresonantietherapie is een alternatieve geneeswijze die gebaseerd is op de specifieke trillingsfrequentie van elektromagnetische aard. Bij een ziekte of disbalans in het lichaam kunnen deze trillingen verstoord zijn. Er wordt geclaimed dat met behulp van bioresonantie apparaten deze afwijkingen in trillingen kunnen worden opgespoord. Bioresonantie en het gebruik van elektromagnetische trillingen en pulsen wordt momenteel aangeboden voor de opsporing van voedselallergieën. De vraag is, is deze methode wetenschappelijk onderbouwd en of deze methode gebruikt kan worden als betrouwbare voedselintolerantie test? In de afgelopen 25 jaar zijn er slechts enkele wetenschappelijke studies uitgevoerd met bioresonantie bij allergie, waarvan de meeste studies al 10 jaar geleden zijn gepubliceerd.

De eerste ‘randomized double blind trial’ werd gepubliceerd in 2001 waarbij de testpersonen niet wisten of ze allergisch waren of niet (bron 5). Deze testpersonen zijn onderverdeeld in twee groepen. De testgroep bestond uit allergische patiënten die werden gediagnosticeerd met de gouden standaard (IgE-bloedonderzoek, de huidpriktest). De tweede groep waren niet-allergische patiënten. Elke groep bestond uit 15 personen die ieder werden gemeten met het bioresonantie apparaat door drie onafhankelijke personen. In totaliteit werden er 1596 metingen verricht. Het resultaat van de studie was dat elektrodermische testen geen onderscheid konden maken tussen allergische en niet-allergische patiënten uit de twee groepen. Deze conclusie werd vervolgens nogmaals bevestigd door een volgende studie gepubliceerd in 2002 (bron 6). In deze studie werden 100 testpersonen opgedeeld in twee groepen: 72 allergische patiënten en 28 gezonde controle personen. Uit deze studie werd geconcludeerd dat ook hier geen verschil in huidweerstand gevonden was tussen beide groepen.

Beide studies zijn echter niet gebaseerd op voedselallergie, maar meer gericht op andere IgE-gemedieerde allergieën zoals huisstofmijt. Studies die bioresonantie hebben gebruikt om voedselallergieën aan te tonen zijn erg gelimiteerd. Er is één pilotstudie gepubliceerd waarbij 20 patiënten met chronische maag- en darmklachten werden onderverdeeld in twee groepen (bron 7). Bij de ene groep werd de apparatuur uitgeschakeld tijdens de bioresonantietherapie, terwijl de andere groep daadwerkelijk werd behandeld met het apparaat. De conclusie van dit onderzoek liet zien dat de symptomen in de bioresonantie groep verbeterde, terwijl de symptomen in de controle groep licht verbeterde. Ondanks de significant waarneembare verschillen, kan een pilot studie niet worden gebruikt voor wetenschappelijk bewijs. Er is beduidend meer onderzoek nodig op dit gebied met grotere groepen. Bovendien wordt er niks over het diagnosticeren van een voedselallergie vermeld in deze pilot.

Een recente publicatie uit 2022 heeft literatuuronderzoek verricht naar de verschillende typen allergietesten die momenteel actief zijn in de markt (bron 3). Hierbij worden onder andere alternatieve detectiemethoden zoals kinesiologie, elektrodermische testen, elektropuls testen en bioresonantie onder de loep genomen. Deze literatuurstudie gepubliceerd in ‘the journal of clinical and experimental dermatology’ concludeert dat deze methoden niet wetenschappelijk onderbouwd zijn en dat de resultaten niet reproduceerbaar waren.

IgG4-antilichamen in bloed door middel van de ELISA techniek

Een tweede methode die vaak wordt aangeboden om vertraagde voedselallergieën aan te tonen is een IgG4-antilichamen analyse in bloed. Het testen van IgG-antilichamen tegen voedingsmiddelen kan waardevol zijn voor het achterhalen van de voedingsmiddelen die de laaggradige ontstekingen veroorzaken leidend tot chronische klachten. Echter, wordt bij deze typen testen niet altijd gedefinieerd welk type IgG er getest wordt. Vaak wordt IgG4 in verband gebracht met een laaggradige ontsteking, maar dit wordt in wetenschappelijke publicaties ontkracht.

Er zijn 4 typen IgG-antilichamen namelijk IgG1, 2, 3 en 4. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat IgG1, 2 en 3 in staat zijn om een ontstekingsreactie te veroorzaken doordat ze in staat zijn meerdere onderdelen van het immuunsysteem te activeren (bron 8). IgG4 heeft niet de mogelijkheid om onderdelen van het immuunsysteem te activeren en is daarentegen betrokken bij een geheel ander proces, namelijk bij de klassieke type-I allergie reactie (bron 9, bron 10). IgG4 is namelijk de remmer van de ontstekingsreactie die wordt geïnitieerd door IgE-antilichamen en kan dus meer als ontstekingsremmend of normaliserende factor worden gezien.

Totaal IgG-antilichamen in bloed door middel van de ELISA techniek

Naast IgG4-antilichamen analyses in bloed, kan dezelfde methode ook gebruikt worden voor de IgG-typen 1,2 en 3. Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat een eliminatiedieet gebaseerd op positieve IgG1,2 en 3 reacties kan leiden tot klachtvermindering bij diverse chronische symptomen.

Een ‘double blind randomized control trial’ uit 2013 had als doel om de relatie tussen migraine en prikkelbare darm syndroom (PDS) en IgG-antilichamen tegen voeding te onderzoeken (bron 11). Deelnemers vertoonden een gemiddelde afname van migraineaanvallen en migrainedagen met 44%, en een vermindering van PDS-symptomen met 42%. De auteurs concludeerden dat een IgG-eliminatiedieet effectief kan zijn bij het verminderen van de symptomen van zowel migraine als PDS.

Een recenter gepubliceerd onderzoek uit 2021 heeft een verandering in PDS-symptomen vergeleken na het volgen van een specifiek voedingsadvies op basis van drie verschillende methoden (bron 12). In dit onderzoek zijn 73 PDS-gediagnosticeerde patiënten onderverdeeld in 3 groepen. Groep 1 kreeg een voedingsadvies genaamd het FODMAP dieet. Groep 2 werd getest op IgG-antilichamen tegen voeding in bloed en kreeg een persoonlijk IgG-eliminatie dieet. Groep 3 kreeg een voedingsadvies van een maag-darm-leverarts. De meeste significante verbeteringen van PDS-symptomen waren te zien in de groep die een persoonlijk IgG-eliminatie dieet hadden gevolgd. In de FODMAP groep waren slechts enkele klachten verbeterd.

Een IgG-antilichamen onderzoek in bloed door middel van de wereldwijd geaccepteerde ELISA methodiek kan uitkomst bieden bij diverse chronische klachten gerelateerd aan voeding. Echter is het van belang om te controleren dat het een analyse is niet gebaseerd is op enkel IgG4-antilichamen.

IgG-voedselallergie testen met ImuPro

De ImuPro test is een betrouwbare bloedanalyse voor de detectie van IgG-antilichamen. Het concept is al meer dan 20 jaar op de markt en wordt al in meer dan 40 landen toegepast. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het officiële ImuPro laboratorium voor Nederland en België, LHM Diagnostiek. Dit laboratorium is ISO17025 gecertificeerd.

De ImuPro test is in meerdere wetenschappelijke publicaties gebruikt waarbij chronische klachten verminderde na een persoonlijk IgG-eliminatie dieet (bron 11, bron 12, bron 13 en bron 14). De ImuPro test op alle IgG1, 2, 3 en 4. Het is wetenschappelijk bewezen dat de concentraties IgG4 in een ‘gezond’ persoon vele malen lager zijn dan die van IgG1,2 en 3 (bron 15). Om deze reden valt IgG4 bij de ImuPro analyse beneden de meetbare concentraties en wordt deze verwaarloosd bij de resultaat interpretatie.

De ImuPro test is in verschillende varianten te bestellen op VicoBlue. Hierbij varieert het pallet 44 tot maar liefst 270 voedingsmiddelen. Naast de persoonlijke IgG-reacties krijg je een persoonlijk voedingsplan waarbij de fasen van eliminatie, provocatie en rotatie worden uitgelegd. Het is ook mogelijk om jouw resultaten achteraf door te nemen met een van onze VicoBlue coaches.

Ben je op zoek naar betrouwbare voedselintolerantie testen? Lees je dan goed in de verschillen en bekijk hieronder waarom de ImuPro veelvuldig wordt ingezet bij diëtisten en therapeuten. Ook kun je bij VicoBlue de ImuPro testen bestellen.

Ons team werkt al meer dan 7 jaar succesvol met de ImuPro voedselallergie IgG testen. De ImuPro test vormt voor ons de basis voor het maken van een persoonlijk voedingsplan doordat deze ons direct inzicht geeft in de (darm)gezondheid van de cliënt en zijn of haar vertraagde allergieën. De testuitslag helpt ons om aan onze cliënten gericht en persoonlijk advies te geven. Daarnaast kan er door het afnemen van een vitaminetest een nog completer beeld van de gezondheid van de cliënt ontstaan. Door in kaart te brengen waar de cliënt te kort aan vitamines van heeft, kunnen wij namelijk passende supplementen inzetten. Dit kan ondersteuning bieden aan het herstelproces van de darmen en de gezondheid van de cliënt.

Wij zien fantastische resultaten bij onze cliënten, zonder dat de cliënt enorm moet puzzelen met een ingewikkeld dieet. Een combinatie van de ImuPro bloedtest (en de juiste interpretatie ervan), een volwaardig voedingspatroon, deskundig voedingsadvies en de coaching die wij bieden aan onze cliënten in de praktijk maakt het goede resultaat.

Karina Schenk, Het persoonlijke dieet

Al enige jaren maak ik gebruik van de igg-voedselallergie testen van van imupro. Bijna al mijn cliënten ondergaan een reinigingskuur in combinatie met darmspoelingen. Bij deze reset (van zowel als lichaam als geest) adviseer ik regelmatig de imupro intolerantie test omdat deze mogelijke voedseltriggers aan het licht brengt. Als deze triggers voor ten minste 5 weken vermeden moeten worden is het een fantastisch mooie aanvulling op het reinigingstraject.
Een voorbeeld hiervan is:

Man, opgeblazen gevoel, huiduitslag, kringen rondom ogen en overgewicht. Na het vermijden van de triggers, het volgen van een aangepast dieet en colonhydrotherapie is hij een heel ander mens.

Het laten staan van alcohol en koffie is tot zijn grote verbazing totaal geen probleem meer.

Melanie Braat, Praktijk Vitamelle

Ik heb heel goede ervaringen met de imupro. Het is een duidelijke test, vooral voor cliënten.
Het brengt rust in het maagdarmstelsel, waardoor er ruimte ontstaat om het maagdarmstelsel te herstellen en te versterken.

Ik heb meerdere voorbeelden van succesverhalen, maar een recent voorbeeld is van een man van 43 jaar. Hij was vaak moe en moest ’s middags zelfs een powernap moest doen om het eind van de dag halen. Daarnaast had hij vaak een opgeblazen gevoel en voelde hij zich down. Ik heb hem een aangepast voedingspatroon geadviseerd en zag hem na 8 weken terug. Hij had zich meteen strikt aan de aanpassingen gehouden en dat was goed te doen. Zijn inspanningen werden beloond: hij heeft veel meer energie en de powernaps zijn verleden tijd. Zijn ontlasting ziet er veel beter uit, het opgeblazen gevoel is weg en hij is niet meer down of depri. Prachtig resultaat dus!

Peggy v.d. Jagt, Praktijk Vitanima

Lees ook onze andere blog’s over voeding

Titel

Ga naar de bovenkant