Wat is Obesitas?

Obesitas, ook wel zwaarlijvigheid genoemd, is een wereldwijd gezondheidsprobleem dat steeds vaker voorkomt. Ook in Nederland is obesitas een groeiend probleem. In deze blog geven wij een overzicht van de huidige situatie rondom obesitas in Nederland, en geven wij tips over hoe je obesitas kunt voorkomen en behandelen.

Huidige obesitas situatie in Nederland

Volgens het RIVM had in 2022 bijna de helft van de Nederlanders overgewicht. Hiervan had maar liefst 14% obesitas. Dat betekent dat bijna één op de zes Nederlanders kampt met obesitas. De cijfers zijn alarmerend en geven aan dat obesitas een groeiend probleem is in Nederland. (bron 1)

De oorzaken van obesitas

Obesitas wordt veroorzaakt door een combinatie van verschillende factoren. Een van de belangrijkste oorzaken is een ongezonde levensstijl. Mensen die weinig bewegen en veel fastfood eten, hebben een verhoogd risico op obesitas.

Daarnaast kan obesitas ook het gevolg zijn van genetische factoren. Sommige mensen hebben aanleg om sneller in gewicht aan te komen dan anderen. Ook kunnen bepaalde ziekten, zoals diabetes of een traag werkende schildklier, bijdragen aan het ontstaan van obesitas.

Obesitas kan ook het gevolg zijn van psychische factoren, zoals stress en depressie. Mensen die last hebben van deze problemen, hebben vaak de neiging om meer te eten en minder te bewegen.

Hoe kun je obesitas voorkomen en behandelen?

Om obesitas te voorkomen en te behandelen, is het belangrijk om een gezonde levensstijl aan te nemen. Dit betekent dat je gezond moet eten en regelmatig moet bewegen. Daarnaast is het belangrijk om voldoende te slapen en stress te vermijden.

De juiste behandelaar kan je helpen om een gezond voedingspatroon aan te nemen en je te motiveren om meer te bewegen. Daarnaast kan medicatie of een operatie soms nodig zijn om obesitas te behandelen.

Tips voor een gezonde levensstijl

Om obesitas te voorkomen, is het belangrijk om gezonde gewoonten aan te nemen. Hieronder vind je een aantal tips die je kunnen helpen om een gezonde levensstijl aan te nemen:

Eet gezond en gevarieerd: Zorg ervoor dat je voldoende groente, fruit, volkorenproducten en magere eiwitten binnenkrijgt. Vermijd zoveel mogelijk bewerkte voedingsmiddelen en suikerrijke dranken.

MetaCheck voor snel afvallen en meer energie.

Met VicoBlue hebben wij deze pijlers hoog in het vaandel staan. Met de MetaCheck bieden wij een onderzoek aan waar wordt gekeken naar een gezonde levenstijl en de juiste sportoefeningen op basis van jouw DNA. Meer informatie over de MetaCheck vind je op de MetaCheck Gen-Dieet pagina.