Wereld Astma Dag

wereld-astma-dag

De eerste dinsdag van mei is het Wereld Astma Dag. Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor astma, een chronische aandoening die wereldwijd miljoenen mensen treft. Wereld Astma Dag is een kans om het bewustzijn van astma te vergroten, mensen te informeren over de symptomen en behandelingen en te werken aan betere manieren om deze aandoening te controleren en te behandelen.

mei 2, 2023

Wereld Astma Dag

De eerste dinsdag van mei is het Wereld Astma Dag. Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor astma, een chronische aandoening die wereldwijd miljoenen mensen treft. Wereld Astma Dag is een kans om het bewustzijn van astma te vergroten, mensen te informeren over de symptomen en behandelingen en te werken aan betere manieren om deze aandoening te controleren en te behandelen.

mei 2, 2023

wereld-astma-dag

Het belang van Wereld Astma Dag

Astma is een veelvoorkomende aandoening die de luchtwegen beïnvloedt en ademhalingsproblemen veroorzaakt. Het kan leiden tot hoesten, een piepende ademhaling, kortademigheid en benauwdheid op de borst. In 2021 waren er in Nederland  517.200 personen met astma en maar liefst 7% van de kinderen en jongeren heeft astma (Bron). Ondanks de grote impact die astma heeft op de gezondheid van mensen, blijft de aandoening nog vaak onderschat.

Wereld Astma Dag is bedoeld om het bewustzijn over astma te vergroten en mensen te informeren over de symptomen, behandelingen en het controleren van deze aandoening.  Door aandacht te besteden aan astma, kunnen we mensen helpen om deze aandoening beter te begrijpen en de ondersteuning te krijgen die ze nodig hebben.

Steun en Onderzoek bij Astma

Naast het vergroten van het bewustzijn over astma, is Wereld Astma Dag ook een kans om steun te bieden aan mensen die leven met deze aandoening. Er zijn verschillende organisaties en groepen die zich inzetten voor astmaonderzoek en -ondersteuning, zoals het Longfonds en Stichting Astma Bestrijding.

Oorzaken van Astma

Er zijn verschillende factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van astma, zoals erfelijkheid, omgevingsfactoren en levensstijlkeuzes.

Erfelijkheid

Erfelijkheid speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van astma. Als één of beide ouders astma hebben is de kans groter dat hun kind ook astma ontwikkelt. Genen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van astma worden overgeërfd, waardoor sommige mensen een hoger risico hebben op het ontwikkelen van de aandoening dan anderen.

Omgevingsfactoren

Naast erfelijkheid kunnen omgevingsfactoren ook bijdragen aan het ontstaan van astma. Blootstelling aan allergenen, zoals pollen, stofmijt, schimmels en huisdieren, kan de symptomen van astma verergeren. Luchtvervuiling en tabaksrook zijn andere omgevingsfactoren die astmasymptomen kunnen veroorzaken of verergeren.

Leefstijl

Sommige levensstijlkeuzes kunnen ook een rol spelen bij het ontstaan van astma. Bijvoorbeeld, mensen die regelmatig roken of passief roken, hebben een hoger risico op het ontwikkelen van astma. Bovendien kunnen bepaalde voedingsmiddelen, zoals bewerkte voedingsmiddelen en voedingsmiddelen met toegevoegde suikers, ontstekingen veroorzaken en bijdragen aan de ontwikkeling van astma.

Beheersen van Astma

Hoewel er geen remedie is voor astma, zijn er verschillende manieren om deze aandoening onder controle te houden.

Medicatie

Er zijn verschillende soorten medicatie beschikbaar om de symptomen van astma te behandelen en te voorkomen. De meest voorkomende medicijnen zijn inhalatoren, die bronchodilatoren of ontstekingsremmers bevatten om de luchtwegen te openen en te kalmeren.

Veranderingen in leefstijl

Veranderingen in leefstijl kunnen ook helpen bij het beheersen van astma. Het vermijden van allergenen en het verbeteren van de luchtkwaliteit in huis kan de symptomen van astma verminderen. Bovendien kan een gezond dieet dat rijk is aan fruit, groenten en magere eiwitten ontstekingen verminderen en bijdragen aan een betere algehele gezondheid, wat kan helpen bij het verminderen van astmasymptomen.

Allergenen vermijden

Het vermijden van allergenen kan een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van astmasymptomen. Dit kan onder andere door regelmatig stofzuigen, het gebruik van anti-allergene hoezen voor matrassen en kussens, het vermijden van tapijten en gordijnen en het regelmatig wassen van beddengoed.

Verbeteren van de luchtkwaliteit

Het verbeteren van de luchtkwaliteit in huis kan ook helpen bij het verminderen van astmasymptomen. Dit kan bijvoorbeeld door het regelmatig vervangen van luchtfilters in de verwarming en airconditioning, het installeren van een luchtbevochtiger of luchtreiniger en het regelmatig ventileren van de woning.

De ImuPro test bij Astma

Gezondheidswerkers weten niet precies wat astma veroorzaakt, maar genetische en omgevingsfactoren lijken beide een belangrijke rol te spelen. Sommige factoren, zoals overgevoeligheid voor een allergeen, kunnen zowel oorzaak als triggers van de astmaklachten zijn (Bron).

De ImuPro test is een betrouwbare ELISA methode die wereldwijd wordt toegepast en het is een bloedonderzoek die kijkt op welke voedingsmiddelen jij reageert, een IgG-voedselallergie. Typerend van zo’n soort allergie is dat de symptomen vaak pas uren of zelfs dagen na het nuttigen van een trigger voedingsmiddel optreden. Dat maakt het erg lastig om te achterhalen welk voedingsmiddel uiteindelijk jouw klachten veroorzaken. De ImuPro helpt jou hierbij!

Kijk hier voor meer informatie over de ImuPro test.

Conclusie

Astma is een veelvoorkomende aandoening die een impact kan hebben op de kwaliteit van leven van degenen die het treft. Hoewel de oorzaken van astma nog steeds niet volledig bekend zijn, zijn er verschillende factoren die bijdragen aan het ontstaan van deze aandoening. Door deze factoren te begrijpen en te beheren, samen met de juiste medicatie en veranderingen in levensstijl, kunnen mensen die aan astma lijden hun symptomen verminderen en een betere kwaliteit van leven ervaren.

Lees ook onze andere blog’s

Titel

Ga naar de bovenkant