Wat is psoriasis?

Psoriasis is een chronische auto-immuunziekte die wordt gekenmerkt door schilferige, rode plekken op de huid. Het kan overal op het lichaam voorkomen, zoals op de hoofdhuid, knieën, ellebogen en rug. Psoriasis kan op elke leeftijd beginnen, maar komt het meest voor bij volwassenen tussen de 15 en 35 jaar. Naar schatting hebben 450.000 mensen in Nederland in Nederland last van psoriasis. (bron 1)

Het is ook belangrijk op te merken dat psoriasis niet besmettelijk is en dat mensen met psoriasis een normaal leven kunnen leiden. Het kan echter een grote invloed hebben op de kwaliteit van leven van een persoon, vanwege de zichtbare en soms pijnlijke symptomen en de psychologische stress die het kan veroorzaken.

De oorzaak van psoriasis is nog niet geheel bekend, maar er bestaat mogelijk wel een relatie tussen voeding en psoriasis.

Psoriasis en de rol van voeding

Bij bepaalde huidaandoeningen, zoals psoriasis, acne, dermatitis en urticaria, kunnen voedingsgerelateerde aspecten betrokken zijn bij het ontstaan van de ziekte. Verschillende gezondheidsexperts en onderzoekers zijn het erover eens dat de inzet van verschillende voedingsstrategieën veelbelovend zijn voor de behandeling van psoriasis. Voorbeelden hiervan zijn: vasten, een vegetarisch dieet of voedingspatronen die rijk zijn aan omega-3 vetzuren uit visolie. Een gezonde levensstijl in combinatie met gewichtsverlies is daarnaast ook van belang voor patiënten met matige tot ernstige psoriasis. Ook is een nauwe samenwerking tussen voedingsdeskundigen en dermatologen noodzakelijk voor een behandeling van psoriasis. Bovendien zijn veel zorgverleners van mening dat een dieet gebaseerd op een test voor vertraagde voedselallergieën – zoals ImuPro – nuttig is voor de behandeling van patiënten met psoriasis.

ImuPro test bij psoriasis

In 2008 voerde ImuPro een klinische studie uit om bewijzen te verzamelen voor de doeltreffendheid van ImuPro300, nu de ImuPro Complete test genoemd, bij patiënten met zeer uiteenlopende aandoeningen die kunnen wijzen op voedselovergevoeligheden, waaronder psoriasis, neurodermatitis, hoofdpijn/migraine, overgewicht/obesitas, vermoeidheid, reumatische aandoeningen of darmklachten. In totaal namen 938 patiënten deel aan deze studie en onthielden zich gedurende 8 weken van geteste IgG-reacties op bepaalde voedingsmiddelen. Bij aanvang verklaarden 201 patiënten dat zij aan psoriasis leden. Bij de controle, die na ongeveer 8 weken plaatsvond, was de ernst van de psoriasissymptomen bij 118 van de 201 patiënten (59,2%) aanzienlijk minder. Vergelijkbare verbeteringen werden ook waargenomen bij andere inflammatoire huidziekten zoals acne, atopische dermatitis of jeuk (respectievelijk 60,8%, 66,9% en 72,5%) (bron 2)

Wat is de ImuPro test?

De ImuPro is een voedselallergie IgG type III test, in de volksmond ook vaak een voedselovergevoeligheid onderzoek genoemd. Het is een voedingsconcept waarbij je persoonlijke testresultaten en richtlijnen ontvangt na het uitvoeren van de test. De ImuPro test is al meer dan 20 jaar op de markt en wordt in meer dan 40 landen toegepast. Het is een wetenschappelijk onderbouwd concept en wordt uitgevoerd door een ISO17025 geaccrediteerd laboratorium. De ImuPro is beschikbaar in 4 varianten waarbij 44 t/m 270 IgG-antilichamen worden onderzocht op voedingsmiddelen. Wil je meer weten over de ImuPro? Lees dan onze informatie pagina of bekijk de shop voor de onderzoeksmogelijkheden. Onderaan deze blog vind je ervaringen van zorgprofessionals die al jaren met de ImuPro testen werken.

Heb je last van psoriasis? En wil je achterhalen of psoriasis en voeding bij jouw gerelateerd kunnen zijn? De ImuPro test kan je hierbij helpen.

Ervaringen met de ImuPro test

Ons team werkt al meer dan 7 jaar succesvol met de ImuPro voedselallergie IgG testen. De ImuPro test vormt voor ons de basis voor het maken van een persoonlijk voedingsplan doordat deze ons direct inzicht geeft in de (darm)gezondheid van de cliënt en zijn of haar vertraagde allergieën. De testuitslag helpt ons om aan onze cliënten gericht en persoonlijk advies te geven. Daarnaast kan er door het afnemen van een vitaminetest een nog completer beeld van de gezondheid van de cliënt ontstaan. Door in kaart te brengen waar de cliënt te kort aan vitamines van heeft, kunnen wij namelijk passende supplementen inzetten. Dit kan ondersteuning bieden aan het herstelproces van de darmen en de gezondheid van de cliënt.

Wij zien fantastische resultaten bij onze cliënten, zonder dat de cliënt enorm moet puzzelen met een ingewikkeld dieet. Een combinatie van de ImuPro bloedtest (en de juiste interpretatie ervan), een volwaardig voedingspatroon, deskundig voedingsadvies en de coaching die wij bieden aan onze cliënten in de praktijk maakt het goede resultaat.

Karina Schenk, diëtiste, Het persoonlijke dieet b.v.

Al enige jaren maak ik gebruik van de igg-voedselallergie testen van van imupro. Bijna al mijn cliënten ondergaan een reinigingskuur in combinatie met darmspoelingen. Bij deze reset (van zowel als lichaam als geest) adviseer ik regelmatig de imupro intolerantie test omdat deze mogelijke voedseltriggers aan het licht brengt. Als deze triggers voor ten minste 5 weken vermeden moeten worden is het een fantastisch mooie aanvulling op het reinigingstraject.
Een voorbeeld hiervan is:

Man, opgeblazen gevoel, huiduitslag, kringen rondom ogen en overgewicht. Na het vermijden van de triggers, het volgen van een aangepast dieet en colonhydrotherapie is hij een heel ander mens.

Het laten staan van alcohol en koffie is tot zijn grote verbazing totaal geen probleem meer.

Melanie Braat, Praktijk Vitamelle