Voedingreacties, oorzaak van migraine?

oorzaak-migraine-voeding-reacties

Migraine is een ernstige vorm van hoofdpijn die gepaard kan gaan met misselijkheid, braken, een overgevoeligheid voor licht en geluid en duizeligheid. Maar wat is de oorzaak van migraine? Hoewel de exacte oorzaak van migraine niet bekend is, is er steeds meer erkenning dat voeding een belangrijke rol kan spelen bij het ontstaan van migraine. In deze blog vertellen wij je meer over de oorzaak van migraine door voeding.

april 1, 2023

Voedingreacties, oorzaak van migraine?

Migraine is een ernstige vorm van hoofdpijn die gepaard kan gaan met misselijkheid, braken, een overgevoeligheid voor licht en geluid en duizeligheid. Maar wat is de oorzaak van migraine? Hoewel de exacte oorzaak van migraine niet bekend is, is er steeds meer erkenning dat voeding een belangrijke rol kan spelen bij het ontstaan van migraine. In deze blog vertellen wij je meer over de oorzaak van migraine door voeding.

april 1, 2023

oorzaak-migraine-voeding-reacties

Wat is migraine?

Migraine is een complexe neurologische aandoening die meestal gepaard gaat met langdurige en intense hoofdpijn. Deze migraine hoofdpijn veroorzaakt een kloppende of pulserende pijn aan één zijde van het hoofd en kan de slaap, het werk en andere dagelijkse activiteiten verstoren. De frequentie van een migraineaanval verschilt per persoon. Zo kan migraine zich meerdere keren per week of slechts één of twee keer per jaar voordoen.. In Nederland zijn ongeveer 283.800 mensen met migraine bekend bij de huisarts in 2021 (Bron).

Er zijn twee veelvoorkomende vormen van migraine: migraine zonder aura en migraine met aura. Migraine met aura wordt gekenmerkt door waarschuwingssignalen voordat de pijn begint, deze signalen worden ook wel een aura genoemd. Deze signalen kunnen bestaan uit:

– Zien van knipperende lichten

– Zien van blinde vlekken

– Moeite met scherpstellen

– Evenwichts- en coördinatieproblemen

– Zwakte

– Stijfheid en tintelingen in de nek, schouders of ledematen

– Moeite met spreken.

Het aurastadium van de migraine duurt doorgaans tussen de 15 minuten en een uur. Ongeveer 1 op de 5 mensen die migraine ervaren, krijgen aurasymptomen. Een migraineaanval zonder aura treedt vaak acuut op. Men kan dan wel last hebben van misselijkheid en gevoeligheid voor licht.

Voeding, een oorzaak van migraine?

Volgens recente bevindingen wordt vooral een ontstekingscomponent verantwoordelijk gehouden voor migraine. Een type III voedselallergie (IgG) kan dergelijke ontstekingsprocessen veroorzaken. IgG-antistoftesten met behulp van de ImuPro, gevolgd door een eliminatie- en provocatiedieet kan dus een zinvolle aanpak zijn (Bron).

Wil je weten of jouw migraine klachten worden veroorzaakt door voeding? Bestel de ImuPro test.

Studies met ImuPro bij migraine

Sinds 2005 hebben wetenschappers onderzoek gedaan naar IgG-antistoffen tegen voedingsmiddelen als een potentiële marker voor het identificeren van voeding die migraine kan veroorzaken. In 2010 publiceerde een groep onderzoekers de eerste dubbelblinde gerandomiseerde cross-over trial genaamd “Diet restriction in migraine, based on IgG against food: a clinical double-blind, randomized, cross-over trial” in Cephalalgia (Bron). Deze studie, uitgevoerd met behulp van ImuPro, toonde aan dat IgG antistoffen tegen voedsel een effectieve marker kan zijn bij het identificeren van voedsel dat mogelijk migraine initieert. Deelnemers die een eliminatiedieet volgden zonder IgG-positief voedsel hadden gemiddeld 32% minder migraineaanvallen en 29,6% minder migrainedagen dan patiënten die een schijndieet volgden. Tegelijkertijd werd een significante vermindering van acute medicatie waargenomen, en bij sommige patiënten verdween de migraine volledig.

Een andere dubbelblinde, gerandomiseerde cross-over studie werd uitgevoerd met ImuPro om de relatie tussen migraine en prikkelbare darmsyndroom (PDS) te onderzoeken. De studie, genaamd “IgG-based Elimination Diet in migraine plus Irritable Bowel Syndrome” gepubliceerd in Headache in 2013, toonde opmerkelijke resultaten aan (Bron). Deelnemers vertoonden een gemiddelde vermindering van migraineaanvallen en migrainedagen met 44%, en een vermindering van PDS-symptomen met 42%. De auteurs concludeerden dat voedseleliminatie gebaseerd op IgG-antilichamen effectief kan zijn bij het verminderen van de symptomen van zowel migraine als IBS. Dit kan een positieve invloed hebben op de kwaliteit van leven van patiënten. Daarnaast kan het ook behoorlijke besparingen opleveren voor het gezondheidszorgsysteem.

De ImuPro test kan dus helpen om te onderzoeken of voeding de veroorzaker is van migraineklachten.

Oorzaak migraine onderzoeken met ImuPro

De ImuPro is een betrouwbare bloedanalyse die momenteel al meer dan 20 jaar op de markt is en in 40 landen wordt toegepast. Het concept is ontwikkeld door R-Biopharm AG, een van de grootste diagnostische bedrijven. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het officiële ImuPro laboratorium voor Nederland en België, LHM Diagnostiek. Dit laboratorium is ISO17025 geaccrediteerd.

Door de voedingsmiddelen te vermijden waar u op reageert kunnen onstekingsprocessen in het lichaam verminderen. Dit heeft als gevolg dat de mogelijke klachten verminderen of zelfs verdwijnen.

Stappenplan ImuPro

Stap 1: Bestel de ImuPro test bij VicoBlue

Stap 2: Neem eenvoudig thuis het bloed af middels een vingerprik

Stap 3: Stuur het bloedmonster met laboratoriumformulier naar het laboratorium

Stap 4: Na ongeveer 2 weken ontvang je jouw persoonlijke resultaten van het laboratorium

Stap 5: Ga aan de slag met jouw persoonlijke resultaten en aanbevelingen. Volg het eliminatiedieet, start daarna  de provocatiefase gevolgd door de stabilisatiefase.

Stap 6: Wil je begeleiding van jouw testresultaten? Boek een sessie met een van onze VicoBlue coaches.

Kom erachter of voedingsreacties de oorzaak van migraine zijn. Bestel de ImuPro test bij VicoBlue!

Lees ook onze andere blog’s over voeding

Titel

Ga naar de bovenkant