Wist je dat?

Wist je dat…alle bacteriën in jouw lichaam ruim 1,5kg wegen?

Wist je dat… er meer dan 1000 verschillende micro-organismen in jouw darm zitten?

Wist je dat…de darmflora van een baby wordt beïnvloed door de wijze van bevalling (keizersnee, natuurlijk)

Wist je dat…de voeding van een baby (borstvoeding of formulemelk) zorgt voor een andere ontwikkeling van de darmflora

Wist je dat…onze darmflora ook wel het tweede brein wordt genoemd?

Wist je dat…80% van ons immuunsysteem zich bevindt in de darm?

Onze darmflora

Onze darmen bevatten biljoenen bacteriën, gisten, schimmels en virussen, ook wel onze darmflora genoemd. De darmflora wordt direct na de geboorte gevormd. In het verloop van ons leven wordt de darmflora verder doorontwikkeld en beïnvloed door genetische factoren, voeding en leefstijl.

Alleen al in de darm leven meer dan 1000 soorten bacteriën, elk met hun eigen unieke kenmerken en functies. De bacteriën in de darm verrichten (vaak) goed werk voor ons lichaam door een vitale rol te spelen in onze gezondheid en welzijn. Deze micro-organismen helpen ons voedsel te verteren, produceren essentiële voedingsstoffen en beschermen ons tegen schadelijke ziekteverwekkers (bron 1, bron 2, bron 3, bron 4). Ook is er een directe connectie tussen de bacteriën in de darm en de hersenen en kunnen de bacteriën in de darm onze stemming beïnvloeden. Het is dus van belang om een gezonde darmflora te ontwikkelen en te behouden.

Waarom is een gezonde darmflora belangrijk?

Een gezonde darmflora, ook wel darmmicrobioom genoemd, is essentieel voor de algehele gezondheid en het welzijn. De darm speelt een belangrijke rol in het immuunsysteem van het lichaam waarbij meer dan 70% van de immuuncellen van het lichaam zich bevindt in de darm. Een gezonde darmflora helpt de groei van schadelijke bacteriën en virussen te voorkomen, waardoor het risico op infecties en ziekten afneemt.

Naast een gezond immuunsysteem speelt de darm ook een belangrijke rol bij de spijsvertering. De darmflora helpt bij het afbreken en verteren van voedsel en produceert essentiële voedingsstoffen zoals vitamine B en K. Een gezonde darmflora kan ook helpen bij het voorkomen van spijsverteringsstoornissen en chronische klachten zoals het prikkelbare darmsyndroom en de ziekte van Crohn.

Onderzoek heeft ook een verband gelegd tussen de darmflora en andere aspecten van de gezondheid, waaronder de geestelijke gezondheid. Er is aangetoond dat de darm-hersenas, een communicatiesysteem tussen de darm en de hersenen, een rol speelt bij stemmingsregulatie en cognitieve functies.

Welke factoren kunnen de darmflora beïnvloeden?

Verschillende factoren kunnen onze darmflora negatief beïnvloeden, waaronder voeding, medicijnen en levensstijlfactoren zoals stress en slaap.

Voeding is een van de belangrijkste factoren die de darmflora kan beïnvloeden. Een dieet met veel bewerkte voedingsmiddelen en suiker kan leiden tot een onevenwichtige samenstelling van darmbacteriën, waardoor de diversiteit van de bacteriën afneemt en het risico op ziekten toeneemt.

Antibiotica en andere medicijnen kunnen de darmflora ook aantasten doordat niet alleen schadelijke bacteriën worden gedood maar ook de nuttige bacteriën. Hoewel deze medicijnen levensreddend kunnen zijn, kunnen ze ook het delicate evenwicht van de darmflora verstoren.

Stress en slaapgebrek kunnen ook een negatieve invloed hebben op de darmflora. Chronische stress kan leiden tot ontstekingen in de darm, waardoor de diversiteit en het evenwicht van de darmbacteriën wordt aangetast. Slechte slaap is ook in verband gebracht met veranderingen van de darmflora.

Hoe kun je een gezonde darm promoten?

  1. Eet gezond: Het eten van een dieet rijk aan vezels, fruit en groenten kan helpen om een gezonde darmflora te bevorderen. Gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir en zuurkool kunnen ook helpen om de diversiteit van de darmbacteriën te vergroten.
  2. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen en suiker: Bewerkt voedsel en suiker kunnen leiden tot een disbalans van darmbacteriën, waardoor de diversiteit van de darmflora afneemt en het risico op ziekten toeneemt.
  3. Beperk het gebruik van antibiotica en andere medicijnen: bij gebruik van sterke medicatie zoals antibiotica wordt geadviseerd om probiotica of extra vezels te nemen.
  4. Beheers stress: Chronische stress kan leiden tot ontstekingen in de darm, waardoor de diversiteit en het evenwicht van de darmbacteriën wordt aangetast.
  5. Slaap voldoende: Slechte slaap is in verband gebracht met veranderingen in de darmflora. Streef naar 7-9 uur slaap per nacht.
Gezonde-darmflora-test-VicoBlue

Doe een darmflora test

Een goede balans van de darmflora is dus ontzettend belangrijk voor het lichaam. De bacteriën in de darmflora hebben invloed op meerdere gezondheidsprocessen en een verstoorde diversiteit kan leiden tot bepaalde ziektebeelden en symptomen (zie afbeelding).

Daarom is het belangrijk om je darmflora situatie in kaart te brengen. Dit kan met de darmflora test van VicoBlue.

Wist je dat een voedselallergie IgG ook impact heeft op jouw darmflora? Lees meer over een voedselallergie IgG.