Wat zijn suikervervangers (zoetstoffen)?

Suikervervangers, ook wel zoetstoffen genoemd, zijn stoffen die worden gebruikt om de zoete smaak van suiker na te bootsen, maar met minder of geen calorieën. Ze worden vaak toegepast in voedingsmiddelen en dranken om de suiker- en calorie-inname te verminderen, wat kan helpen bij gewichtsbeheersing en het beheer van bloedsuikerspiegels. Er zijn verschillende soorten zoetstoffen, waaronder natuurlijke varianten zoals stevia en monkfruit, en kunstmatige zoals aspartaam, sucralose en saccharine. Elk type heeft zijn eigen unieke eigenschappen en toepassingen.

Verschillende typen

1. Natuurlijke Zoetstoffen

Natuurlijke zoetstoffen worden gewonnen uit planten en andere natuurlijke bronnen. Ze bevatten vaak minder calorieën dan suiker en hebben een lagere impact op de bloedsuikerspiegel.

  • Stevia: Afkomstig van de bladeren van de Stevia rebaudiana plant, is stevia een zeer populaire natuurlijke zoetstof. Het is tot 300 keer zoeter dan suiker en bevat geen calorieën.
  • Monkfruit (Luo Han Guo): Deze zoetstof wordt gewonnen uit de monkfruit en is ongeveer 150-200 keer zoeter dan suiker. Het bevat geen calorieën en heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel.

2. Kunstmatige Zoetstoffen

Kunstmatige zoetstoffen worden synthetisch geproduceerd en zijn vaak vele malen zoeter dan suiker. Ze worden vaak gebruikt in dieetdranken, suikervrije snacks en andere laagcalorische producten.

  • Aspartaam: Aspartaam is ongeveer 200 keer zoeter dan suiker en wordt vaak gebruikt in light frisdranken en kauwgom. Hoewel het laag in calorieën is, wordt het door het lichaam afgebroken tot aminozuren en een kleine hoeveelheid methanol.
  • Sucralose: Bekend onder de merknaam Splenda, is sucralose ongeveer 600 keer zoeter dan suiker. Het wordt vaak gebruikt in bakproducten en suikervrije desserts omdat het zijn zoetheid behoudt bij hoge temperaturen.
  • Saccharine: Een van de oudste kunstmatige zoetstoffen, saccharine is ongeveer 300-400 keer zoeter dan suiker. Het wordt vaak gebruikt in suikervrije dranken en zoetstoffen in tafelvorm.

3. Suikeralcoholen

Suikeralcoholen, zoals xylitol, erythritol en sorbitol, zijn een andere categorie zoetstoffen. Ze bevatten minder calorieën dan suiker en hebben een minder drastische invloed op de bloedsuikerspiegel.

  • Xylitol: Ongeveer even zoet als suiker, maar met 40% minder calorieën. Het wordt vaak gebruikt in suikervrije kauwgom en tandpasta vanwege de tandvriendelijke eigenschappen.
  • Erythritol: Ongeveer 70% zo zoet als suiker en bevat bijna geen calorieën. Het wordt vaak gebruikt in suikervrije en keto-vriendelijke producten omdat het de bloedsuikerspiegel niet beïnvloedt.

Neotaam, de nieuwe boosdoener

Neotaam is een kunstmatige zoetstof die vaak wordt gebruikt in plaats van suiker in diverse voedingsproducten. Het is populair vanwege zijn krachtige zoetkracht en het feit dat het weinig calorieën bevat. Toch blijkt nu dat deze zoetstof negatieve effecten kan hebben op onze gezondheid.

Britse wetenschappers hebben ontdekt dat zelfs lage concentraties neotaam schadelijk kunnen zijn voor de darmcellen en de goede bacteriën die in onze darmen leven. Deze bacteriën spelen een cruciale rol in een gezonde spijsvertering en een sterk immuunsysteem. Verstoring van deze bacteriën kan leiden tot problemen zoals darmontstekingen, prikkelbare darm syndroom (PDS) en slechte spijsvertering.

Maatregelen

In 2010 werd neotaam goedgekeurd door het Europees voedselveiligheidsagentschap (EFSA). Maar naar aanleiding van deze nieuwe bevindingen, wordt de veiligheid van deze zoetstof opnieuw geëvalueerd. Annet Roodenburg, lector voeding en gezondheid aan de HAS Green Academy, vertelde aan RTL Nieuws dat er bij een negatieve uitkomst van de evaluatie twee mogelijke maatregelen zijn: het verlagen van de toegestane dosis in producten of een volledig verbod op het gebruik van neotaam. (bron)

Waar is Neotaam in te vinden?

Volgens het Kenniscentrum Zoetstoffen wordt neotaam gebruikt in een breed scala aan producten, waaronder frisdrank, snoepjes, jam, ijs, zuivelproducten, voedingssupplementen, soepen, sauzen en kauwgom. Daarnaast is het verkrijgbaar als losse tafelzoetstof.

Momenteel nog geen drastische maatregelen

Hoewel neotaam in veel producten voorkomt, is er op dit moment nog geen dringende reden om deze producten te vermijden. Een woordvoerder van het Kenniscentrum Zoetstoffen adviseert om de resultaten van de evaluatie door het Europees voedselveiligheidsagentschap af te wachten voordat er drastische maatregelen worden genomen.