Kankercijfers in Nederland: een realiteit om niet te vergeten

Volgens recente statistieken van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) wordt bij meer dan 118.000 mensen per jaar in Nederland kanker vastgesteld. Deze cijfers zijn alarmerend en benadrukken de urgentie van het begrijpen van de factoren die bijdragen aan het ontstaan van kanker. Eind 2023 zijn er cijfers gepubliceerd vanuit een onderzoek van TNO en KWF kankerbestrijding waar blijkt dat ruim 40.000 kankergevallen per jaar voorkomen zouden kunnen worden door het handhaven van een gezonde levensstijl.

Leefstijl en kanker: een complex maar belangrijk verband

Hoewel genetische factoren een rol spelen bij de vatbaarheid voor kanker, is de invloed van leefstijl niet te negeren. Onderzoek toont aan dat bepaalde leefgewoonten het risico op het ontwikkelen van kanker kunnen vergroten. Hier zijn enkele aandachtsgebieden:

Roken

Roken blijft een belangrijke oorzaak van kanker. Longkanker is slechts het topje van de ijsberg; roken is ook gekoppeld aan verschillende andere vormen van kanker, waaronder mond-, slokdarm- en blaaskanker.

Voeding

Een gebalanceerd dieet met veel groenten, fruit en volkoren producten kan het risico op bepaalde soorten kanker verminderen. Aan de andere kant kunnen bewerkte voedingsmiddelen, overmatige consumptie van rood vlees en een gebrek aan vezels het risico vergroten.

Beweging

Regelmatige lichamelijke activiteit wordt geassocieerd met een lager risico op bepaalde kankersoorten, waaronder borst- en darmkanker. Een actieve levensstijl kan ook helpen bij het behouden van een gezond gewicht, wat op zijn beurt het risico op kanker kan verminderen.

Zon en UV

Blootstelling aan schadelijke UV-stralen van de zon verhoogt het risico op huidkanker. Het gebruik van zonnebrandcrème en het vermijden van overmatige blootstelling aan de zon zijn eenvoudige maar krachtige preventieve maatregelen.

Preventie en bewustwording

Terwijl we op Wereldkankerdag de impact van kanker erkennen, moeten we ook stilstaan bij wat we als individuen kunnen doen om het risico op kanker te verminderen. Preventie begint met bewustwording, educatie en het maken van gezonde keuzes in ons dagelijks leven.

Laten we op deze dag niet alleen rouwen om de gevolgen van kanker, maar ook een collectieve toewijding aangaan om actief bij te dragen aan onze gezondheid en welzijn. Door bewust te leven en positieve veranderingen in leefstijl aan te moedigen, kunnen we samen streven naar een wereld waarin de impact van kanker wordt verminderd en waarop we actief werken aan een gezondere toekomst voor iedereen.