Wat is Cholesterol?

Vaak wordt cholesterol gezien als iets slechts. Maar wist je dat cholesterol een essentiële stof is die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Wat is cholesterol precies? Het is een vetachtige stof die van nature in je lichaam wordt geproduceerd, maar ook via voeding kan worden verkregen. Cholesterol speelt een cruciale rol bij de opbouw van celmembranen en de productie van hormonen, vitamine D en galzuren.

Er zijn twee belangrijke bronnen van cholesterol:

  1. Endogene cholesterol: Dit is cholesterol dat door je lever wordt aangemaakt. Het lichaam regelt de hoeveelheid endogene cholesterol op basis van wat het nodig heeft.
  2. Exogene cholesterol: Dit is cholesterol dat afkomstig is van voedingsmiddelen, zoals vlees, zuivelproducten en eieren. Het lichaam neemt exogene cholesterol op uit de voeding.

Hoewel cholesterol essentieel is voor verschillende biologische functies, kan een teveel aan cholesterol in het bloed leiden tot gezondheidsproblemen. Te veel cholesterol kan zich ophopen in de bloedvaten, wat leidt tot plaquevorming en atherosclerose, een aandoening die kan leiden tot hartaandoeningen en beroertes.

Het is belangrijk om te begrijpen dat niet alle cholesterol slecht is. Cholesterol wordt vervoerd door lipoproteïnen, waarvan er twee belangrijke types zijn:

  • LDL-cholesterol: lage dichtheid lipoproteïne
  • HDL-cholesterol: hoge dichtheid lipoproteïne

Wat is LDL-Cholesterol?

LDL-cholesterol wordt gezien als het “slechte” cholesterol. Cholesterol wordt in het bloed door het lichaam getransporteerd door LDL-cholesterol. Een te hoog LDL-cholesterol gehalte kan echter leiden tot slagaderverkalking. De overmaat aan LDL-cholesterol kan blijven plakken aan de wand van de bloedvaten waardoor deze kunnen dichtslibben.

Wat is HDL-cholesterol

HDL-cholesterol draagt bij aan het opruimen van cholesterol in het bloed. Het wordt daarom gezien als het “goede” cholesterol. HDL-cholesterol transporteert het cholesterol weer terug naar de lever om te kunnen worden afgebroken.

Vetten in het lichaam

Cholesterol speelt samen met een ander vetstofje genaamd triglyceriden een cruciale rol in jouwlichaam. Samen vormen ze je bloedlipidenprofiel en hebben ze een aanzienlijke invloed op het functioneren van je hart en bloedvaten. Waar cholesterol vooral dient in de opbouw en productie van celmembranen, hormonen, vitamine D en galzuren, dienen de triglyceriden als energiereserve dat wordt opgeslagen in de vetcellen. Echter, er is een belangrijk verband tussen beide:

1. Verhoogde triglycerideniveaus en LDL-cholesterol: Hoge niveaus van triglyceriden gaan vaak hand in hand met verhoogde niveaus van LDL-cholesterol (het “slechte” cholesterol). Dit kan leiden tot de vorming van plaque in de bloedvaten, wat het risico op atherosclerose, hartaandoeningen en beroertes vergroot.

2. HDL-cholesterol en triglyceriden: Een gezonde balans tussen triglyceriden en HDL-cholesterol (het “goede” cholesterol) is wenselijk. HDL-cholesterol helpt overtollige triglyceriden uit de bloedvaten te verwijderen en terug te brengen naar de lever, waar ze worden afgebroken en uitgescheiden. Dit proces vermindert het risico op cardiovasculaire problemen.

3. Samenwerking voor optimale gezondheid: Het handhaven van gezonde triglyceriden- en cholesterolniveaus is essentieel voor het behouden van een gezond cardiovasculair systeem. Dit kan worden bereikt door een evenwichtige voeding, lichaamsbeweging en het beperken van risicofactoren, zoals roken en overmatig alcoholgebruik.

Wat is de rol van cholesterol in hart- en vaatziekten?

Om het risico op hart- en vaatziekten zo klein mogelijk te houden, is het cruciaal om je cholesterol in balans te houden. Een gezonde leefstijl kan hier aan bijdragen. Een uitgebalanceerd dieet, voldoende beweging, niet roken en matig alcoholgebruik zijn maatregelen die een positief effect op het cholesterol gehalte kunnen hebben. Omdat je geen klachten ervaart bij een te hoog cholesterol gehalte geldt hiervoor: ”meten is weten”.

Meet jouw cholesterol en triglyceriden

Met onze cholesterol thuistest kun je snel en eenvoudig thuis een vingerprik afnemen om jouw cholesterolgehaltes te laten controleren. Wij meten de concentratie totale cholesterol, LDL-cholesterol, HDL-cholesterol, triglyceriden en het ratio totale cholesterol/HDL-cholesterol. De persoonlijke rapportage geeft duidelijk weer of jouw waardes binnen de normaalwaardes vallen. Bij elke bepaling zullen er afzonderlijke aanbevelingen en adviezen gegeven worden.