Verschillende vitaliteitsprogramma’s

In Nederland zijn er diverse fitheidsprogramma’s (ook wel vitaliteits-) opgezet door zorgverzekeraars met als doel het bevorderen van een gezonde leefstijl. Deze programma’s komen in allerlei vormen en maten en je hebt er ongetwijfeld wel eens van gehoord. Zo bieden verzekeraars aak kortingen en beloningen aan voor deelnemers die hun gezondheidsdoelen behalen, zoals lagere premies, cadeaubonnen of cashback. Dit stimuleert mensen om gezondere keuzes te maken en actief bezig te zijn met hun gezondheid. Daarnaast kunnen deze programma’s ook educatieve componenten bevatten, zoals tips over gezonde voeding en fitness. Weer een ander programma bestaat juist uit fitheid en vitaliteit op de werkvloer.

Wij geven je hieronder een paar voorbeelden:

ASR Vitality

Verzekeraarsmaatschappij ASR is marktleider op het gebied van een vitaliteitsprogramma. Als lid betaal je €3,50 per maand om toegang te krijgen tot de ASR Vitality App. In deze app vind je persoonlijke doelen, bewegingsprogramma’s, weekdoelen en kun je eventueel een basis gezondheidscheck afnemen met korting. De app is gekoppeld aan jouw smartwatch en op het moment dat jij beweegt, zal dit geregistreerd worden in de app. Heb je zo je persoonlijke doelen of weekdoelen behaald, dan ontvang je kortingscodes en cadeaubonnen om te besteden bij diverse winkels, zoals bijvoorbeeld bol.com.

Menzis Samen Gezond

Menzis zet zich met haar programma Samen Gezond in voor preventie. Dit programma is gebaseerd op een online portaal waar je beloont wordt voor gezonde keuzes. Met de App en het portaal krijgen mensen inzicht in hun persoonlijke gezondheidssituatie, denk aan een voedingsdagboek wat je kunt bijhouden en aan het koppelen van wareables. Zo heeft de App een directe koppeling met bijvoorbeeld Strava.

Fit pakket van Nationale Nederlanden

Ook Nationale Nederlanden doet mee met deze trend. Met dit extra pakket, waarvoor je je kunt verzekeren, is het mogelijk om tools te krijgen voor het fitter worden of fit blijven. Zo krijg je met dit pakket een persoonlijke gezondheidscheck, een extra vergoeding voor een keuring door een sportarts, 20% korting op een lidmaadschap bij de sportschool SportCity, 10% korting op kleding bij Plutosport en toegang tot de NN vitaal app. Met deze app vind je handige checks, informatie en trainingen.

Niet effectief en veel te duur

Recent heeft NOS een artikel gepubliceerd waarin staat vermeldt dat steeds meer verzekeraars deze programma’s afbouwen of zelfs helemaal stoppen. Verzekeraars vinden hun programma’s spijtig genoeg niet effectief en vooral veel te duur. Het programma Samen Gezond van Menzis is al sinds januari 2024 niet meer live en nu wilt ook ASR met ASR Vitality stoppen. ASR zegt dat hun programma ruim 90.000 deelnemers telt die maandelijks een bedrag van €3,50 betalen. De kosten voor dit programma zijn uiteindelijk hoger dan wat er maandelijks opgehaald wordt.

Investeren in preventie is eenvoudig, maar de baten liggen bij een ander

Een psychologisch onderzoeker bij de universiteiten in Leiden en Delft laat weten dat het voor de zorgverzekeraars niet eenvoudig is om te werken aan preventie. Hij legt uit dat verzekeraars investeren in de vitaliteit en fitheid van hun ‘klanten’, maar dat de voordelen hiervan vaak geplukt worden door andere verzekeraars. De Nederlander stapt nu eenmaal vaak over van zorgverzekeraar. Ook erkend hij dat vooral fitte mensen gebruik maken van dit soort programma’s en dat de risico’s daarom ook groot zijn. Los daarvan werkt het beloningsgedrag wel. Het is dan ook jammer om te zien dat deze programma’s steeds verder worden afgebouwd. Men is zo steeds sneller geneigd terug te vallen in een oud patroon.

Preventie begint bij jezelf

Zoals je leest proberen veel zorgverzekeraars toch deel te nemen aan enige vorm van preventie, maar dit is voor hen niet eenvoudig. Vaak zijn campagnes voor preventie juist bedoeld om meer klanten te vergaren. Om op maatschappelijk niveau aan preventie te kunnen doen, moet er veel meer geïnvesteerd worden in gedragsverandering en betere zorg op zichzelf. Er moeten nieuwe en belangrijke screeningsmethoden komen en iedereen moet zich bewust worden wat verkeerde voeding en te weinig beweging met je lichaam doet.

Wij bij VicoBlue vinden het ontzettend belangrijk dat je preventie met name zelf in de hand hebt. Het gedrag van de massa begint bij jezelf. Probeer uit je comfortzone te stappen en neem je gezondheid in eigen hand. Met onze thuistesten hebben we een meten = weten beleid en geven we jouw gepersonaliseerd advies. Zo kun je werken aan jouw fitheid en vitaliteit.