Wat is de ziekte van Crohn?

De ziekte van Crohn is een chronische inflammatoire darmaandoening (Inflammatory Bowel Disease) die voornamelijk het spijsverteringsstelsel aantast. Het kan zich manifesteren in elk deel van het spijsverteringskanaal, van de mond tot de anus, maar komt het meest voor in het ileum (een deel van de dunne darm) en de dikke darm. De aandoening wordt gekenmerkt door ontstekingen en zweren in het darmslijmvlies, wat leidt tot symptomen zoals buikpijn, diarree, gewichtsverlies en vermoeidheid.

Wat veroorzaakt de ziekte van Crohn?

De precieze oorzaak van de ziekte van Crohn is nog niet volledig begrepen, maar het lijkt een combinatie te zijn van genetische, omgevings- en immuunfactoren. Mensen met een familiegeschiedenis van IBD hebben een verhoogd risico, wat suggereert dat genetische aanleg een rol speelt. Daarnaast kunnen omgevingsfactoren zoals roken, bepaalde medicijnen en voedingsfactoren de kans op het ontwikkelen van de ziekte vergroten.

Het immuunsysteem lijkt een centrale rol te spelen. Bij mensen met de ziekte van Crohn valt het immuunsysteem gezonde cellen en bacteriën in het spijsverteringskanaal aan, wat leidt tot ontstekingen en schade.

Symptomen van de ziekte van Crohn

De symptomen van de ziekte van Crohn kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen in de loop van de tijd veranderen. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Buikpijn en krampen: Dit is meestal de meest opvallende klacht, vaak in de onderbuik.
 • Diarree: Vaak met bloed of slijm.
 • Gewichtsverlies: Als gevolg van verminderde voedselopname en ontsteking.
 • Vermoeidheid: Door het immuunsysteem dat constant actief is tegen ontstekingen.
 • Verlies van eetlust: Als gevolg van pijn en ongemak.

Diagnose en behandeling

Als je symptomen ervaart die doen denken aan de ziekte van Crohn, is het belangrijk om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose. Dit omvat meestal bloedonderzoek, beeldvorming van het spijsverteringskanaal en soms een endoscopie of colonoscopie om het darmslijmvlies te inspecteren.

Behandelingen voor de ziekte van Crohn variëren afhankelijk van de ernst en de locatie van de ziekte. Ze kunnen bestaan uit medicatie om ontstekingen te onderdrukken, dieet- en levensstijlaanpassingen, en in sommige gevallen, chirurgie om beschadigd weefsel te verwijderen.

Hoe ga je om met de ziekte van Crohn?

Leven met de ziekte van Crohn kan uitdagend zijn, maar met de juiste aanpak is het mogelijk om een gezond en bevredigend leven te leiden. Hier zijn enkele praktische tips:

 • Medische follow-up: Blijf regelmatig contact houden met je zorgverlener en volg hun aanbevelingen op.
 • Dieetbeheer: Sommige voedingsmiddelen kunnen symptomen verergeren, dus het kan nuttig zijn om een voedingsdagboek bij te houden en te werken met een diëtist.
 • Stressmanagement: Stress kan de symptomen verergeren, dus het is belangrijk om technieken te leren om stress te verminderen, zoals meditatie, yoga en ademhalingsoefeningen.
 • Ondersteuning zoeken: Sluit je aan bij een steungroep voor mensen met de ziekte van Crohn of praat met een therapeut om emotionele steun te krijgen.

De ziekte van Crohn is een uitdaging, maar met de juiste diagnose, behandeling en levensstijlbeheer is het mogelijk om een gezond en vol leven te leiden. Het is belangrijk om te onthouden dat je niet alleen bent en dat er hulp en ondersteuning beschikbaar is om je te helpen bij je reis met deze aandoening.

Voedselallergie IgG-test ImuPro kan helpen

De voedingsmiddelen die we eten, kunnen het immuunsysteem in de darm beïnvloeden en chronische ontstekingen veroorzaken. Iedereen met een verstoorde spijsvertering begrijpt dat wat we eten aanzienlijke invloed heeft op symptomen en algeheel welzijn. Met behulp van de ImuPro voedselallergie IgG-test en persoonlijke voedingsbegeleiding gebaseerd op de testresultaten, kunnen ontstekingen verminderen en symptomen verbeteren.

Er zijn wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd met ImuPro (voedselallergie IgG-test) die laten zien dat het op ImuPro gebaseerde dieet effectief kan zijn voor patiënten met het prikkelbare darmsyndroom (IBS) en de ziekte van Crohn. Dit benadrukt de veelbelovende mogelijkheden van de ImuPro IgG-voedselallergietest en het ImuPro-concept.

Hieronder vind je een overzicht van enkele belangrijke studies:

 • Uzunismail et al. (2012) observeerden dat bij patiënten met de ziekte van Crohn in remissie de ontstekingsmarkers toenamen wanneer ze een provocatiedieet volgden met voedingsmiddelen waarvoor een positieve IgG-test was uitgevoerd. De auteurs concludeerden dat het consumeren van voedingsmiddelen met verhoogde IgG-titers ontstekingen kan verergeren en symptomen kan verslechteren.

Uzunismail, H., Cengiz, M., Uzun, H., Ozbakir, F., Göksel, S., Demirdağ, F., Can, H., Balci, H. (2012). De effecten van provocatie door voedingsmiddelen met verhoogde IgG-antilichamen en additieven op het verloop van de ziekte van Crohn: een pilotstudie. The Turkish Journal of Gastroenterology: het officiële tijdschrift van de Turkish Society of Gastroenterology, 23(1), 19-27.

 • Bentz et al. (2010) voerden een dubbelblinde cross-over studie uit met 40 patiënten met de ziekte van Crohn, en het eliminatiedieet gebaseerd op ImuPro toonde een significante vermindering in stoelgangfrequentie en buikklachten, evenals een verbetering van het algemene welzijn in vergelijking met de controlegroep.

Bentz, S., Hausmann, M., Piberger, H., Kellermeier, S., Paul, S., Held, L., Falk, W., Obermeier, F., Fried, M., Schölmerich, J., Rogler, G. (2010). Clinical relevance of IgG antibodies against food antigens in Crohn’s disease: a double-blind cross-over diet intervention study. Digestion, 81(4), 252-264.