Wat is mentale gezondheid?

Mentale gezondheid verwijst naar de emotionele, psychologische en sociale welzijnstoestand van een persoon. Het heeft betrekking op hoe we denken, hoe we ons voelen en hoe we handelen in reactie op de uitdagingen en stressfactoren van het leven. Een goede mentale gezondheid stelt ons in staat om goed te functioneren, productief te zijn en positieve relaties te onderhouden.

De dag van mentale gezondheid

Vandaag 10 oktober is het de dag van de mentale gezondheid, ook wel World Mental Health Day genoemd. Deze dag besteden we aandacht aan de psychische gezondheid en worden er veel voorlichtingen, acties, gesprekken en destigmatisering ondernomen.

De wereldwijde COVID-19-pandemie heeft aanzienlijke gevolgen gehad voor de mentale gezondheid van individuen. Specifieke bevolkingsgroepen, zoals gezondheidswerkers, eerstelijnshulpverleners, studenten, alleenstaanden en mensen die al psychische aandoeningen hadden, zijn bijzonder zwaar getroffen. Daarnaast zijn de diensten voor psychische, neurologische en middelengebruiksstoornissen ernstig verstoord geraakt. Ondanks deze uitdagingen is er reden tot hoop. Tijdens de Wereldgezondheidsvergadering in mei 2021 hebben regeringen wereldwijd erkend dat het essentieel is om hoogwaardige geestelijke gezondheidszorg op alle niveaus uit te breiden. Sommige landen hebben innovatieve benaderingen gevonden om hun bevolking toegang te bieden tot geestelijke gezondheidszorg.

In 2023 is het thema van de landelijke dag van mentale gezondheid #openup! Met thema probeert de WHO (World Health Organisation) mensen, en in het bijzonder jongeren, aan te sporen om te praten over zijn of haar psychische problemen. De landelijke organisatie MIND heeft meerdere activiteiten georganiseerd rondom dit thema:

 • #OpenUp campagne (2 tot en met 10 oktober)
 • MIND Festival (10 oktober)
 • Samen sterk: samenwerking met ondersteuning van naasten (12 oktober)
 • MIND Last man standing (14 oktober)

Het belang

Een goede mentale gezondheid draagt bij aan ons algemene welzijn. Het stelt ons in staat om van het leven te genieten, plezier te hebben en te gedijen. Daarnaast is er ook een sterke relatie tussen mentale en fysieke gezondheid. Stress en psychische problemen kunnen lichamelijke klachten veroorzaken en het immuunsysteem verzwakken. Dit heeft een negatief effect op ons lichaam en de vitaliteit. Mensen met een goede mentale gezondheid zijn over het algemeen productiever en kunnen beter omgaan met uitdagingen op het werk of in hun dagelijkse leven. Het hebben van een positieve mentale gezondheid bevordert ook gezonde relaties met vrienden, familie en collega’s.

Uit cijfers van #OpenUp blijkt dat 75% van de mensen te maken hebben met diverse uitdagingen op het gebied van mentaal welzijn. Ruim 70% van de mensen geven aan dat ze niet kunnen voldoen aan de behoefte van mentale ondersteuning kunnen voldoen en ruim 50% van de medewerkers die een organisatie verlaten doen dat vanwege hun mentale gezondheid.

Door openlijk over mentale gezondheid te praten, kunnen we het stigma rond psychische aandoeningen verminderen en anderen aanmoedigen om hulp te zoeken wanneer dat nodig is.

Tips voor het onderhouden van jouw mentale gezondheid

Het is belangrijk om jouw mentale gezondheid te onderhoud en te stimuleren. Wij geven je een paar tips waar je zelf op kunt letten.

 • Praat erover: als je je overweldigd of gestrest voelt, praat dan met iemand die je vertrouwt. Het delen van je gevoelens kan enorm opluchten.
 • Zorg voor jezelf: eet gezond, beweeg regelmatig en zorg voor voldoende slaap. Deze basisbehoeften dragen bij aan zowel je fysieke als mentale welzijn. Deze gezondheidsdriehoek dragen wij bij VicoBlue uit. Zorg ervoor dat je aan alle drie de pijlers werkt, pas dan kun je toewerken naar een gebalanceerde lichaam en geest.
 • Stressmanagement: leer effectieve stressmanagementtechnieken, zoals meditatie, mindfulness of yoga.
 • Stel realistische doelen: wees vriendelijk voor jezelf en stel haalbare doelen. Te hoge verwachtingen kunnen tot teleurstelling en stress leiden.
 • Zoek hulp als dat nodig is: aarzel niet om professionele hulp te zoeken als je merkt dat je worstelt met je mentale gezondheid. Therapie en counseling kunnen zeer effectief zijn.
 • Blijf sociaal actief: onderhoud relaties met vrienden en familie, zelfs als het soms moeilijk is. Sociale steun is essentieel voor mentale gezondheid.
 • Leer nee te zeggen: overbelasting kan schadelijk zijn voor je mentale gezondheid. Durf ‘nee’ te zeggen als je grenzen dreigen te worden overschreden.

Wil je werken aan jouw geestelijke balans?

Een belangrijke tip voor het onderhouden van jouw mentale gezondheid is door je te focussen op onze gezondheidsdriehoek. Met de juiste voeding voor jouw lichaam gaat de energiemotor van het lichaam op de juiste manier draaien en haal je de meeste energie uit je voeding. Doordat het metabolisme nauw in contact staat met de hersenen, kan de juiste voeding ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld meer van het gelukshormoon serotonine aanmaakt door de omzetting van vitamine B6. Ook de juiste beweging kan ervoor zorgen dat je meer energie verbrand en daardoor energieker bent en blijft. De combinatie van deze drie pijlers: voeding, beweging en een goede mindset, kan jouw lichaam in balans komen.

Met onze DNA metabolisme test kun je erachter komen welke voeding het beste is voor jouw lichaam en met welke type beweging je het meeste energie verbrand.