De dag van de wetenschap

Tijdens de dag van de wetenschap worden vaak evenementen georganiseerd, zoals open dagen bij onderzoeksinstellingen, lezingen, tentoonstellingen en interactieve workshops. Het biedt mensen de gelegenheid om nauwer in contact te komen met de wereld van de wetenschap en om meer te leren over baanbrekende ontdekkingen en innovaties die onze wereld vormgeven.

De dag van de wetenschap herinnert ons eraan dat wetenschap en kennis de sleutels zijn tot het begrijpen van de wereld om ons heen en het vinden van oplossingen voor complexe problemen. Het is een gelegenheid om de wetenschappelijke gemeenschap te eren en aan te moedigen en om iedereen te inspireren om hun nieuwsgierigheid te volgen en de wonderen van de wetenschap te ontdekken. Het is een dag om te vieren hoe wetenschap ons leven verbetert en de toekomst vormgeeft. Dit jaar valt deze dag van de wetenschap op 10 november.

Het belang van wetenschappelijk onderzoek

Dankzij wetenschappelijk onderzoek kunnen we nieuwe medicijnen en behandelingen ontwikkelen, begrijpen hoe klimaatverandering ons milieu beïnvloedt, nieuwe technologieën creëren die ons verbinden en onze levens verbeteren, en de mysteries van het universum onthullen. Wetenschap is veel meer dan alleen maar onderzoek doen, het omvat natuurwetenschappen, sterrenstelsel, ecologie, milieu, klimaat, technologie, gezondheid en nog veel meer. Het stelt ons in staat om feiten van fictie te onderscheiden en beslissingen te nemen op basis van bewijs en redenering.

Laboratoriumtesten vormen een cruciaal onderdeel van wetenschappelijk onderzoek en de medische praktijk. Ze bieden inzicht in de gezondheidstoestand van individuen, identificeren ziekten en informeren over de effectiviteit van behandelingen. Bovendien dragen laboratoriumtesten bij aan het vergaren van gegevens die essentieel zijn voor de voortgang van de geneeskunde.

Wetenschappelijk onderzoek in laboratoriumdiagnostiek heeft geleid tot de ontwikkeling van geavanceerde testmethoden, waaronder genetische tests, biomarkerdetectie en (moleculaire) diagnostiek. Deze testen zijn niet alleen van onschatbare waarde voor de vroege detectie, diagnose en voorkoming van ziekten, maar ze bieden ook waardevolle informatie over individuele respons op behandelingen.

Bovendien spelen laboratoriumtesten een cruciale rol in epidemiologisch onderzoek, waardoor onderzoekers de verspreiding van ziekten kunnen begrijpen en beleid kunnen ontwikkelen voor volksgezondheid, denk bijvoorbeeld aan de verspreiding van het corona-virus in de afgelopen jaren. Ze zijn ook essentieel voor klinische proeven, waarin de effectiviteit en veiligheid van nieuwe behandelingen worden beoordeeld.

Kortom, laboratoriumtesten zijn een onmisbare schakel in wetenschappelijk onderzoek en de medische praktijk. Ze bieden gegevens die de basis vormen voor evidence-based medicine en dragen bij aan de verbetering van diagnostische nauwkeurigheid, behandelingen en de algehele gezondheidszorg. Het belang van wetenschappelijk onderzoek bij laboratoriumtesten kan niet genoeg worden benadrukt, omdat het de gezondheid en het welzijn van individuen over de hele wereld positief beïnvloedt.

Wetenschappelijke onderbouwing van onze testen

Wij willen vandaag van de gelegenheid gebruik maken om je mee te nemen in de wetenschappelijke onderbouwing van onze thuistesten. Wij vinden het belangrijk dat de test die je besteld ook waardevol is en goedgekeurd wordt door Europese wet- en regelgeving. Helaas zijn niet alle verkopers van thuistesten open in het delen van deze informatie, maar voor jou als klant is dit enorm belangrijk om te weten.

Voedselallergie IgG-test ImuPro

Onze voedselallergie IgG-test wordt geproduceerd een fabrikant die als eerste in Europa voldoet aan de strenge CE-IVDR-certificering, wat betekent dat ze voldoen aan de hoogste Europese normen op het gebied van wetenschap, kwaliteit en medisch gebruik. Deze regelgeving is bedoeld om de veiligheid en prestaties van dergelijke medische apparaten/kits te waarborgen en om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan hoge normen voor kwaliteit en nauwkeurigheid. Aanbieders van laboratoriumtesten zullen in de komende tijd (tot en met 2026) goed moeten opletten of de fabrikant van hun test voldoet aan de CE-IVDR certificering.

Daarnaast zijn er meerdere wetenschappelijke studies uitgevoerd met gebruik van onze voedselallergie IgG-test ImuPro om de betrouwbaarheid en effectiviteit aan te tonen. In 2021 werd een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Clinical Medicine waarin onze voedselallergie IgG-test werd vergeleken met het bekende FODMAP-dieet bij patiënten met het prikkelbare darmsyndroom. De resultaten uit de studie lieten zijn dat vrijwel alle darmgerelateerde klachten, zoals buikpijn tijdens het eten en buikkrampen, aanzienlijk verbeterden of zelfs volledig verdwenen na het elimineren van voedingsmiddelen die uit de test naar voren kwamen.

In 2018 is er een studie gepubliceerd in het Journal of Inflammatory Bowel Diseases waarbij een IgG-eliminatie dieet diverse symptomen van de aandoening Colitis ulcerosa (UC) verlicht. In deze studie zijn 97 patiënten met UC random ingedeeld in twee gelijke groepen. Elke groep kreeg hierbij een ander dieet, de ene groep moest voedingsmiddelen vermijden die uit de test kwamen terwijl de andere groep een normaal dieet volgde geadviseerd door een maag-darm-leverarts. Beide groepen wisten niet welk dieet ze kregen. Resultaten lieten zien dat in 70% van alle deelnemers IgG-antistoffen waren aangetoond. De groep die deze voedingsmiddelen waar antistoffen tegen waren aangetoond moesten vermijden hadden significant minder klachten dan de andere groep.

Een derde voorbeeld is de studie uit 2013 die is gepubliceerd in het Journal Headache. In dit onderzoek zijn 21 patiënten die migraine klachten ervaarde en gediagnosticeerd waren met prikkelbare darm syndroom (PDS) getest op IgG-antistoffen tegen voeding (voedselallergie IgG). Na het volgen van het eliminatie dieet zoals geadviseerd vanuit ImuPro, was er een significante vermindering te zien van diverse klachten zoals de intensiteit van een opgeblazen gevoel, de frequentie van een opgeblazen gevoel, de frequentie migraine-aanvallen, de duur van een aanval en het gebruik van noodzakelijk medicatie bij een aanval.

DNA Metabolisme test

DNA testen, zeker consument gerichte testen, worden over het algemeen vaak bekritiseerd in de medische sector. Alhoewel ze ontzettend populair zijn en ze zeker veel inzicht geven in de genetische aanleg voor bepaalde gezondheidskenmerken zijn er ook enkele kritieken. Een aantal kritieken zijn onder andere beperkte nauwkeurigheid, gebrek aan begeleiding, privacyzorgen, overbehandeling en psychologische impact. Wij zijn het hier ook zeker mee eens als het gaat om DNA testen die aanleg of risico voor bepaalde ziekten, aandoeningen of de werking van medicatie laten zien. Onze DNA metabolisme test behoort niet tot een van deze groepen.

Wij kijken namelijk niet naar risico of de aanleg op de ontwikkeling van aandoeningen of ziektes of het risico dat iemand een medicijn minder goed kan verdragen. Wij testen enkel op vertering en kijken of jij eerder in staat bent koolhydraten, eiwitten of juist vetten goed te verteren. Daarbij geven wij een compleet gepersonaliseerd overzicht met de juiste adviezen en staan onze VicoBlue Coaches klaar om met je door deze resultaten en adviezen heen te lopen.

We begrijpen dat testen op DNA eng kan lijken, maar wij garanderen dat we jouw DNA voor géén enkel ander doeleinde zullen gebruiken als de analyse van genen die te maken hebben met jouw vertering. De rest van jouw DNA wordt direct vernietigd volgens de toegestane richtlijnen. Bovendien werkt het uitvoerend laboratorium niet met persoonsgegevens maar met geanonimiseerde barcodes.

Tot slot zijn er studies gepubliceerd die het belang van een persoonlijk dieetadvies stimuleren. Er bestaat helaas geen dieet dat voor ons allemaal goed werkt. Een studie uit 2017 gepubliceerd in het International Journal of Current Research wordt een populatie van ruim 16.000 mensen getest met onze DNA Metabolisme test. Nu blijkt dat er in deze populatie maar liefst 4 verteringsprofielen zijn vastgesteld. Zo heeft de een aanleg om koolhydraten juist goed te verteren terwijl iemand anders weer vetten goed kan omzetten. Wist je dat een koolhydraat arm dieet met krachtsport (zoals vaak aangeraden) slechts bij 12% van de bevolking werkt?

Een DNA leefstijl test, zoals onze DNA metabolisme test, kan handvaten geven om jouw dieet persoonlijker te maken door rekening te houden met de vertering zoals die in jouw genen beschreven staat. Wij benadrukken hierbij wel dat het gaat om ene handvat en een leefstijladvies. Jouw leefstijlfactoren, bijvoorbeeld als je rookt of alcohol nuttigt, vegetarisch bent of een onderliggende ziekte hebt, kunnen de uitwerking van jouw vertering beïnvloeden. Leefstijl gaat dan ook altijd vóór DNA.

LHM Diagnostiek, ons laboratorium

Wij werken voor al onze thuistesten samen met ons laboratorium LHM Diagnostiek. Ook bij dit laboratorium staat kwaliteit en betrouwbaarheid voorop wat te zien is aan de ISO17025 accreditatie die het laboratorium heeft mogen ontvangen voor een deel van haar activiteiten. Wil je meer weten over de wetenschappelijke onderbouwing van onze testen? Bekijk dan de kennisbank op de website van ons laboratorium.