Waarom dit recept perfect is voor de zomer

Courgette is een echte zomerfavoriet: licht, hydraterend en ontzettend veelzijdig. In dit recept gebruiken we hem als noedelvervanger, waardoor het gerecht glutenvrij, koolhydraatarm én extra voedzaam is. De citroenpesto zorgt voor een frisse twist die perfect past bij warme dagen.

Het recept

Wij delen hieronder het recept voor 2 personen | bereidingstijd: 15 minuten

Ingrediënten:

Voor de noedels:

  • 2 middelgrote courgettes

  • 1 el olijfolie

  • Handje cherrytomaatjes, gehalveerd

  • 1 el pijnboompitten (optioneel, geroosterd)

  • Verse basilicum ter garnering

Voor de citroenpesto:

  • 1 handvol verse basilicum

  • 1 handvol rucola

  • 1 teentje knoflook

  • Sap en rasp van 1 biologische citroen

  • 2 el extra vierge olijfolie

  • 1 el edelgistvlokken (of geraspte Parmezaanse kaas)

  • Zout en peper naar smaak

Bereiding:

  1. Courgette-noedels maken: Gebruik een spiraalsnijder of een dunschiller om de courgettes in lange linten of slierten te snijden. Laat ze even uitlekken op keukenpapier als ze erg vochtig zijn.

  2. Pesto maken: Doe alle ingrediënten voor de citroenpesto in een blender of keukenmachine en mix tot een gladde saus. Voeg eventueel wat extra olijfolie toe als de saus te dik is.

  3. Noedels bakken (optioneel): Verhit een el olijfolie in een pan en bak de courgette-noedels kort aan op middelhoog vuur (1-2 minuten). Wil je liever een rauwe variant? Dan kun je deze stap overslaan!

  4. Samenvoegen: Meng de warme of rauwe courgette-noedels met de pesto, voeg de cherrytomaatjes toe en garneer met pijnboompitten en verse basilicum.

Serveertip

Serveer dit gerecht lauwwarm of koud als frisse lunch, lichte avondmaaltijd of bijgerecht tijdens een barbecue. Je kunt er ook gegrilde kip, tempeh of feta aan toevoegen voor wat extra eiwitten.