Meest voorkomende soa’s in Nederland:

Jaarlijks raken duizenden mensen besmet met een SOA. Opvallend is dat de cijfers in van SOA’s in Nederland niet afnemen. Zo zijn er in 2021 ruim 331.400 mensen getest op SOA waarvan 146.900 daadwerkelijk geïnfecteerd waren met een SOA (1). Er zijn veel infecties die door middel van seksueel contact kunnen worden overgedragen. De meest voorkomende SOA’s lichten wij hieronder toe:

Chlamydia:

Chlamydia is de meest voorkomende SOA (20.338 in 2021) die wordt veroorzaakt door een infectie met de bacterie C. Trachomatis dat zich nestelt in het slijmvlies van de geslachtsdelen. Als gevolg hiervan kan er een ontsteking ontstaan van de urinebuis, anus en de baarmoedermond. De symptomen van Chlamydia zijn voor mannen en vrouwen verschillend. Mannen hebben een pijn/branderig gevoel bij plassen, afscheiding uit de plasbuis, pijn in de balzak en irritatie, jeuk en diarree. Vrouwen ervaren vaak meer afscheiding, pijn bij het plassen, abnormaal bloedverlies, pijn bij seks en in de ergste gevallen zelfs onvruchtbaarheid (1,2).

Gonorroe:

Gonorroe behoort ook tot een van de meest voorkomende SOA’s in Nederland die in sommige gevallen geen klachten veroorzaakt. Gonorroe wordt veroorzaakt door de bacterie Neisseria Gonorrhoeae waarmee 7842 mensen in Nederland geïnfecteerd waren in 2021. Als er wel symptomen optreden, kunnen deze bestaan uit: pijn bij het plassen, afscheiding uit de penis of vagina en pijn of bloeding tijdens seks (1).

Syfilis:

Syfilis is een ernstige SOA die in verschillende stadia kan voorkomen en wordt veroorzaakt door de bacterie genaamd Treponema pallidum. In het eerste stadium kunnen de symptomen bestaan uit een pijnloze zweer op of rond de geslachtsdelen. In het tweede stadium kunnen er griepachtige symptomen optreden, zoals koorts, hoofdpijn en spierpijn. In het late stadium kunnen er ernstige complicaties optreden, zoals beschadiging van het hart, de hersenen of andere organen (1,3).

Herpes:

Herpes is een veelvoorkomende SOA die wordt veroorzaakt door het Herpes simplex virus (HSV) welke gecategoriseerd kunnen worden in HSV type 1 en type 2 (4). HSV-1 is met name overdraagbaar via oraal contact waardoor orale Herpes kan ontstaan, ook wel bekend als de koortslip. HSV-2 is een virus wat overdraagbaar is door seks (4). Als er symptomen optreden, kunnen deze bestaan uit jeuk, tintelingen of pijn in of rond de geslachtsdelen. Na verloop van tijd kunnen er ook blaasjes of zweertjes op de huid ontstaan (1)

HIV:

HIV, ook wel het humaan immunodeficiëntie virus genoemd, is een ernstige SOA die het immuunsysteem aantast en uiteindelijk kan leiden tot AIDS (acquired immunodeficiency syndrome). In de beginfase kan HIV zonder klachten optreden zijn. Na verloop van tijd kunnen er echter symptomen optreden, zoals koorts, vermoeidheid, gewichtsverlies en nachtelijk zweten. In een vergevorderd stadium is het immuunsysteem erg aangetast waardoor men zich niet meer kan beschermen tegen ziekteverwekkers (AIDS) (5).

HPV:

HPV, ook wel humaan papillomavirus, is een veelvoorkomende SOA waarbij het virus zich kan nestelen in de slijmvliezen van de baarmoeder. In een vroeg stadium komen er geen klachten voor. Als er wel symptomen optreden, kunnen deze bestaan uit genitale wratten, jeuk en bloedingen. Een onbehandelde HPV infectie met een van de hoog-risico varianten kan leiden tot baarmoederhalskanker. Vrouwen vanaf 30 jaar ontvangen elke 5 jaar een oproep voor het baarmoederhalskanker bevolkingsonderzoek georganiseerd door de Nederlandse overheid (6).

Waarom is SOA-testen belangrijk?

SOA’s kunnen verschillende symptomen hebben, waaronder pijn bij het plassen, afscheiding uit de penis of vagina, jeuk of uitslag. In sommige gevallen kunnen SOAs echter asymptomatisch zijn, wat betekent dat je geen tekenen of symptomen van een infectie ziet. Als je geen symptomen hebt, betekent dit echter niet dat je geen SOA hebt.

Het testen op STD’s is belangrijk omdat het je in staat stelt om te weten of je geïnfecteerd bent, zelfs als je geen symptomen hebt. Door regelmatig op SOA’s te worden getest, kun je de infectie vroegtijdig opsporen en behandelen. Dit kan helpen om verdere gezondheidsproblemen te voorkomen en de verspreiding van infecties te verminderen.

Welke SOA’s worden getest?

Er zijn verschillende SOA’s die kunnen worden getest. De meest voorkomende SOA-testen omvatten chlamydia, gonorroe, syfilis en hiv. Er zijn echter ook tests beschikbaar voor andere SOA’s, zoals herpes, hepatitis B en C, en trichomonas.

Verder bestaan er verschillende manieren om SOA’s te testen. Zo kan detectie van de bacteriën plaatsvinden via een kweekmethode. Het nadeel is dat dit veel tijd kost en dat tot op heden nog niet alle groeiomstandigheden bekend zijn om de bacteriën daadwerkelijk zo optimaal mogelijk te laten groeien. De meest betrouwbare methode om SOA’s te testen is door middel van een PCR-bepaling. Het nadeel is dat er dan geen antibiotica resistentie getest kan worden.

Hoe verloopt een SOA-test?

Het verloop van een SOA-test kan variëren afhankelijk van het type test dat wordt uitgevoerd. In de meeste gevallen kun je zelf een monster van urine of baarmoederhalsweefsel afnemen om te testen op de aanwezigheid van SOA’s. Bij sommige testen wordt een uitstrijkje genomen van de vagina, anus of keel. Dit kan ongemakkelijk zijn, maar het duurt meestal niet lang.

Hoe vaak moet er getest worden op een SOA?

Hoe vaak je getest moet worden op SOA’s hangt af van verschillende factoren, waaronder jouw seksuele activiteit en risico op infecties. Als je seksueel actief bent en meerdere partners hebt, wordt aangeraden om minstens één keer per jaar op SOA’s te worden getest.

Als je symptomen hebt of vermoedt dat je een infectie hebt, wordt wel aangeraden om een SOA test te laten uitvoeren. Het is ook belangrijk om opnieuw getest te worden nadat je een behandeling hebt ondergaan om ervoor te zorgen dat de infectie is verdwenen.

Unieke SOA test van VicoBlue

Momenteel worden er in de markt meerdere zelftesten voor SOA-testen aangeboden variërend van 1 SOA, 3 SOA’s tot maximaal 5 SOA’s. VicoBlue biedt een unieke zelftest aan die test op maar liefst 12 verschillende soorten SOA’s. De afname voor mannen en vrouwen kan makkelijk plaatsvinden via urine. Bovendien heeft VicoBlue een unieke zelfafname methode vrouwen waarbij geen invasieve en vervelende swab of uitstrijkje voor nodig is. Met deze vrouwvriendelijke afname kun je makkelijk en effectief cellen uit vaginaal weefsel verzamelen terwijl je met jouw dagelijkse werkzaamheden doorgaat.

Wist je dat wij voor vrouwen ook een combitest aanbieden voor 12 SOA’s, 18 Hoog-risico HPV typen en 17 laag-risico HPV typen?

Bronnen:

(1) https://www.rivm.nl/weblog/jaaroverzicht-seksueel-overdraagbare-aandoeningen-in-nederland-in-2021

(2) https://www.umcutrecht.nl/nl/ziekte/chlamydia

(3) https://www.rivm.nl/syfilis

(4) https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/herpes-simplex-virus

(5) https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hiv-aids

(6) https://www.rivm.nl/en/cervical-cancer-screening-programme