Wat is diabetes?

Diabetes, ook wel suikerziekte genaamd, is een aandoening waarbij het lichaam de bloedsuiker niet meer in balans kan houden. Deze disbalans wordt veroorzaakt doordat het lichaam over te weinig insuline beschikt. Insuline zorgt ervoor dat cellen genoeg suiker uit het bloed kunnen halen. Heb je bijvoorbeeld diabetes type 2? Dan blijft er te veel suiker in het bloed, en is de kans dat er schade optreedt aan bijvoorbeeld ogen, hart en nieren aanwezig.

Soorten diabetes

Er zijn verschillende soorten diabetes, maar de meest voorkomende zijn diabetes type 1 en diabetes type 2. Kenmerkend bij diabetes type 2 patiënten is dat er te weinig insuline in het lichaam aanwezig is om de suikers uit het bloed te halen. Hierboven beschreven wij al dat langdurig te veel suiker in het bloed schadelijk is voor het lichaam. Met diabetes heb je uiteindelijk meer kans op o.a. hart- en vaatziekten, maar ook op psychische klachten zoals depressie (Bron). Het is nog niet exact duidelijk waardoor diabetes ontstaat, maar erfelijkheid, overgewicht en weinig beweging kunnen een belangrijke rol spelen.

Leefstijlaanpassingen bij diabetes type 2

In november 2022 schreef het AD een artikel over een onderzoek van het LUMC, TNO en zorgverzekeraar VGZ uit 2016. Uit dit onderzoek blijkt dat mensen bij het behandelen van diabetes type 2 veel profijt kunnen hebben van leefstijlaanpassingen, sterker nog bijna 40% van de diabetespatiënten zou van hun ziekte af kunnen komen. (Bron)

Bij het behandelen van diabetes wordt gebruik gemaakt van medicatie, maar hiermee wordt de oorzaak van diabetes niet aangepakt. Hoe kan leefstijl een rol spelen in het aanpakken van de oorzaak van diabetes type-2? Uit het onderzoek is gebleken dat vetcellen de werking van insuline belemmeren, word je zwaarder dan groeien deze vetcellen mee. Het gevolg hiervan is dat het immuunsysteem een reactie gaat induceren. Deze reactie veroorzaakt ontstekingen, waardoor de insuline nog meer geremd wordt.

Een gezonde leefstijl kan ervoor zorgen dat de bloedsuikerregulatie weer verbetert, waardoor er minder of zelfs helemaal geen medicatie meer nodig is.

Leefstijlconcept bij VicoBlue

VicoBlue is een nieuw leefstijlconcept waar voeding, beweging en mindset centraal staan. Onze focus ligt op preventie, met de nadruk op het bevorderen van een gezonde levensstijl. Wij zetten ons in voor jouw vitaliteit met deze 3 pijlers:

 

·         Voeding – Voeding staat centraal omdat de juiste voeding energie levert die het lichaam nodig heeft.

·         Beweging – De juiste oefeningen brengen het lichaam in balans en houden je fit en gezond.

·         Mindset – Je lekker voelen in je vel en meer zingeving, kortom de mentale balans zien te vinden.

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Kijk op onze homepage voor meer informatie.