Kenmerken van de asperge?

Hoewel asperges in veel delen van de wereld worden verbouwd, is Nederland een van de belangrijkste producenten van deze groente. Het Nederlandse klimaat en de bodemgesteldheid zijn ideaal voor de teelt van asperges, waardoor Nederlandse asperges van uitstekende kwaliteit zijn. Wij zijn als Nederlanders dan ook trots op de export van deze groenten.

Voedingswaarden

Asperges zijn laag in calorieën en zitten boordevol essentiële voedingsstoffen. Ze zijn een uitstekende bron van vezels, waardoor ze helpen bij een gezonde spijsvertering en een langdurig verzadigd gevoel geven. Daarnaast zijn asperges rijk aan vitamines en mineralen, waaronder vitamine K, vitamine C, vitamine E, foliumzuur, ijzer en kalium. Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling en sterke botten, terwijl vitamine C het immuunsysteem ondersteunt en vitamine E een krachtige antioxidant is die celbeschadiging helpt voorkomen.

Ontstekingsremmende eigenschappen

Asperges bevatten ook antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Dit kan bijdragen aan het verminderen van het risico op chronische ziekten zoals hartaandoeningen, diabetes en bepaalde vormen van kanker.

Voordelig voor de nierfunctie

Asperges bevatten natuurlijke stoffen zoals asparagine, die de nierfunctie bevorderen en een cruciale rol spelen bij het verwijderen van schadelijke stoffen uit het lichaam. Bovendien hebben ze vocht afdrijvende eigenschappen, waardoor ze gunstig zijn voor een gezonde vochtbalans en bloeddruk.

Gezond gewicht

Vanwege hun lage caloriegehalte en hoge vezelgehalte kunnen asperges een waardevolle toevoeging zijn aan een dieet gericht op gewichtsverlies of -beheersing. Ze vullen goed en bieden voedingsstoffen zonder dat je je zorgen hoeft te maken over overtollige calorieën.

Gezond recept met asperges

Asperges met ham, hollandaisesaus, krieltjes en gekookt ei

Ingrediënten (voor 2 personen)

 • 500 gram witte asperges
 • 2 eieren
 • 8 plakken ham (eventueel te vervangen door plantaardige ham)
 • 500 gram krieltjes
 • 10 gram verse krulpeterselie
 • 170ml hollandaisesaus
 • 2 el olijfolie
 • peper en zout

Benodigdheden

 • kom
 • bakplaat met bakpapier
 • dunschiller
 • grote pan
 • steelpan
 • keukengerei

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
 2. Was de krieltjes grondig en snijd ze in kwarten.
 3. Meng in een kom de krieltjes met 1 eetlepel olijfolie per persoon, samen met wat peper en zout naar smaak.
 4. Verspreid de gekruide krieltjes gelijkmatig over een bakplaat die bekleed is met bakpapier. Bak ze gedurende 30 tot 35 minuten in de oven, of tot ze goudbruin en knapperig zijn. Halverwege de baktijd even omscheppen.
 5. Breng in een grote pan water aan de kook voor de asperges en eieren.
 6. Snijd de onderste 2 cm van de asperges af en schil ze met een dunschiller vanaf de kop naar beneden. De kopjes hoeven niet geschild te worden.
 7. Kook de asperges en eieren gedurende 7 minuten. Verwijder vervolgens het ei en kook de asperges nog eens 5 minuten. Laat het ei schrikken onder koud water. Verwarm ondertussen de hollandaisesaus gedurende 2 tot 3 minuten in een steelpan.
 8. Pel het ei en snijd het doormidden.
 9. Hak de peterselie fijn.
 10. Verdeel de gekookte asperges en krieltjes over de borden. Leg de ham en het hardgekookte ei op de asperges.
 11. Schenk de warme hollandaisesaus over het gerecht.
 12. Garneer het gerecht met de fijngehakte peterselie.