Let’s talk about seks

Dat je verlegen bent, mag nooit een reden zijn voor onverantwoordelijk gedrag. Seksualiteit is een thema dat vaak uit de weg wordt gegaan. Eerlijk over seks praten is niet iets wat we geleerd krijgen. Toch is het belangrijk om hierover in gesprek te gaan. Seksuele voorlichting is ook van groot belang. Niet alleen op het gebied van het voorkomen van zwangerschappen en soa’s, maar ook op het gebied van grenzen en wensen.

Grensoverschrijdend gedrag

Vrij zijn van seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld valt ook onder seksuele gezondheid. In gevallen van seksueel grensoverschrijdend gedrag overschrijdt iemand de persoonlijke grenzen van een ander. Dit kan verschillende vormen aannemen, zoals ongewenste fysieke aanrakingen, seksueel getinte online berichten, seksuele intimidatie of seksueel misbruik. De gevolgen van dergelijk gedrag kunnen ernstige lichamelijke, mentale en emotionele schade veroorzaken, zowel voor het slachtoffer als voor de dader zelf. Vaak is machtsmisbruik een factor die hierbij een rol speelt, en deze problematiek manifesteert zich in diverse contexten. Het is recent natuurlijk veel in het nieuws geweest dat er vaak over grenzen heen wordt gegaan op het gebied van seksueel overschrijdend gedrag. Het is belangrijk om nee te zeggen en duidelijk je grenzen aan te geven. Het thema van Internationale dag van de Seksuele Gezondheid 2023 is daarom ook “Toestemming”!

Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa)

In 2022 lieten meer mensen een soatest uitvoeren bij de Centra Seksuele Gezondheid. Niet alleen het aantal testen, maar ook het aantal positieve testen (21%) liet een stijging zien ten opzichte van 2021. Mensen die via een partner een melding ontvingen of zelf klachten hadden, bleken het vaakst een soa te hebben. Toch kun je ook een soahebben zonder dat je klachten hebt. Als je denkt dat je mogelijk een soa hebt is het belangrijk om te laten testen!

Denk je dat je een soa hebt opgelopen? Heb je onveilige seks gehad? Of ervaar je vervelende klachten bij de geslachtsorganen? Bestel dan nu onze anonieme en meest uitgebreide soa test hier.