1. Behoudt structuur

Om de kans te verkleinen dat je elke dag te veel eet, is het belangrijk om zoveel mogelijk structuur te behouden in je eetpatroon. Dit maakt je bewuster van wat je op een dag binnenkrijgt aan voeding. Tijdens vakantie kan je dagritme nogal eens afwijken, denk aan een laat ontbijt of een late-night snack. Daarnaast is er op vakantie natuurlijk dé gelegenheid om lokale specialiteiten te proberen. Wanneer je bewust kiest voor zo’n moment, probeer er dan echt van te genieten en eet vooral rustig. Op deze manier stimuleer je het verzadigd gevoel en ben je je bewuster over wat je eet.

2. Stop met de ‘alles of niets’ mindset

Een belangrijk fenomeen van mensen op vakantie is het ‘alles of niets’-denken. Je hebt bijvoorbeeld een dag meer of minder gezond gegeten dan dat je je had voorgenomen waardoor je nu denkt ‘’nu maakt het toch niets meer uit’’. Het is niet erg om je gezonde patroon voor 1 dag te negeren!  Gooi dus niet al je gezonde gewoontes meteen overboord. Probeer de gezonde balans zo snel mogelijk weer op te pakken.

3. Houdt ruimte over in je maag

Dit klinkt misschien vreemd maar het is belangrijk dat je niet gaat “overeten”. Zorg ervoor dat je jezelf niet helemaal vol stopt bij elke maaltijd. Houdt ruimte over zodat bijvoorbeeld actieve uitstapjes na het eten prettiger zijn en je geen overmaat aan calorieën binnen krijgt.

4. Drink voldoende water en matig calorierijke dranken

Zorg tijdens je vakantie dat je voldoende water blijft drinken. Ons lichaam maakt namelijk geen onderscheid tussen een hongergevoel en dorst. Mensen denken vaak een hongergevoel te ervaren, maar daadwerkelijk vraagt hun lichaam om water. Beperk je calorie inname daardoor ook door calorierijke dranken zoals frisdrank en alcoholische dranken te matigen.

Verder heeft het lichaam voornamelijk meer water nodig bij warm weer. Als je voldoende gehydrateerd blijft kan het zijn dat je ook actiever bent en wellicht meer kunt ondernemen.

5. Eet voldoende groente

Door voldoende groente te eten, zorg je ervoor dat je sneller verzadigd raakt. Zorg ervoor dat minimaal de helft van een normaal bord uit groente bestaat. Kook je niet zelf omdat je uiteten gaat? Bestel eventueel een extra salade of vraag om extra groente bij het restaurant.