Wat is een winterdepressie

Winterdepressie is een aandoening genaamd ‘’Seasonal Affective Disorder (SAD).’’ Mensen met SAD ervaren over het algemeen depressieve klachten, waaronder gevoelens van hopeloosheid, het minder vrolijk worden van activiteiten, teveel eten, een verstoorde concentratie en mogelijk ook suïcidale klachten. In Nederland komen depressieve klachten in de winter vaak voor. Zo’n 480.000 mensen leiden aan SAD en ruim 1,3 miljoen mensen hebben last van een winterdip – een vorm van SAD, maar dan met mildere klachten (bron 1)

Wat is de wetenschappelijke verklaring achter een winterdip (SAD)?

In de winter is het vroeg donker, wat ervoor zorgt dat je meer melatonine aanmaakt. Melatonine is een hormoon dat wordt aangemaakt in de pijnappelklier met een belangrijke functie in het reguleren van je slaap- en waakritme. Wanneer je ogen worden blootgesteld aan licht dan wordt de productie van melatonine geremd. Wanneer het donker wordt dan wordt de productie van melatonine juist versterkt. Als dagen langer donker zijn, dan zal je dus een grotere hoeveelheid melatonine in je bloed hebben.

Een verandering van je slaap- en waakritme zorgt voor een verandering in de biologische klok. Veel processen in het lichaam volgen namelijk een dagelijks ritme van 24 uur (bron 2).  Als deze biologische klok verstoort raakt dan kan dat een slechtere gemoedstoestand veroorzaken en leiden tot depressieve gevoelens (bron 3).

Daarnaast kan een winterdip er ook voor zorgen dat je serotonine gehalte afneemt. Serotonine staat bekend als het gelukshormoon en is ontzettend belangrijk voor tal van biologische processen. In de winter vermindert de hoeveelheid zonlicht, wat voor een afname van serotonine kan zorgen. Een laag serotonine-gehalte kan een trigger zijn voor depressie.

Kun je een winterdepressie voorkomen?

Je kan de ontwikkeling van een winterdepressie niet voorkomen. Je zou je wel bewust kunnen worden van je klachten. Wanneer je weet dat je jaarlijks last van hebt van een winterdip dan kun je wel stappen ondernemen om de effecten te minimaliseren. Het zou relevant kunnen zijn om naar je serotonine gehalte te kijken aangezien een te laag serotonine gehalte kan leiden tot depressie. Hiervoor biedt de NeuroSpot Stress test mogelijk een oplossing. De NeuroSpot is een stresstest en kan je helpen om je biochemische en fysieke stressmechanismen inzichtelijk te maken. Daarop volgt een advies voor behandeling, waardoor je welzijn enorm kan verbeteren en jij weer vrolijk de winter door kan. Je winterdepressie verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Wil je meer weten over hoe jij je gezondheid kunt verbeteren? In de volgende blog vertellen wij je meer: Gezond de winter doorkomen.

Bronnen:

Bron 1: Wat kun je doen aan een winter­depressie? -. https://www.ggznieuws.nl/wat-kun-je-doen-aan-een-winterdepressie/.

Bron 2: De biologische klok – Nederlands Herseninstituut – KNAW | Master the mind. https://herseninstituut.nl/over-het-brein/de-biologische-klok/.

Bron 3: Antúnez, J. M. Circadian typology is related to emotion regulation, metacognitive beliefs and assertiveness in healthy adults. PLoS One 15, (2020).